CHP Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Politika

CHP Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu seçim bildirgesinin ana omurgasını umudumuz ve geleceğimiz olan gençler oluşturuyor.

30.09.2015 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu seçim bildirgesinin ana omurgasını umudumuz ve geleceğimiz olan gençler oluşturuyor. Gençleri yarının umudu olarak görüyoruz ama gençler bugünün de ortaklarıdır. Baskıya karşı direnen, özgürlüğü savunan, 'söz konusu vatansa, gerisi teferruattır' diyen gençlere, Ali İsmaillere, Özgecanlara adıyoruz bu seçim bildirgesini" dedi.

Kılıçdaroğlu, ATO Congresium'da, "Önce Türkiye" başlıklı partisinin seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıda konuştu.

Konuşmasına salondakileri selamlayarak başlayan Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçiminin üzerinden 5 ay geçtiğini, şimdi yeni bir seçim bildirgesi açıklayacaklarını belirtti.

Bu seçim bildirgesini gençlere adadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu seçim bildirgesinin ana omurgasını umudumuz ve geleceğimiz olan gençler oluşturuyor. Gençleri yarının umudu olarak görüyoruz ama gençler bugünün de ortaklarıdır. Onlara 'sus' demeyeceğiz, 'önce sen konuş' diyeceğiz, söz vereceğiz onlara. Baskıya karşı direnen, özgürlüğü savunan, 'söz konusu vatansa, gerisi teferruattır' diyen gençlere, Ali İsmaillere, Özgecanlara adıyoruz bu seçim bildirgesini" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bu seçim bildirgesini, merdiven altı atölyelerde karın tokluğuna çalışanlara, taşeronlara, çöpten kağıt toplayanlara; Soma'da, Ermenek'te yerin yüzlerce metre altında yaşamını yitirenlere; mevsimlik tarım işçilerine, üniversite kazanıp yurt sorunu çözülmeyen gençlere, teröre kurban verilen gencecik fidanlara, işsizlere, üniversitede okuyan sorunları çözülmemiş 6 milyon 62 bin üniversite öğrencisine; TOMA'lara, biber gazlarına karşı, polis barikatı önünde elinde gül ve karanfille bekleyen, kitap okuyan, yarattığı mizahla "bir diktatöre diz çöktüren" gençlere adadıklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, kendisini dinleyen gençlerin, "Gençlik seninle, durma ilerle" şeklinde slogan atması üzerine, "Gençler hiç meraklanmayın ben de sizinleyim" karşılığını verdi.

Büyüklerin kabahatlerinin faturalarını gençler ödediği için "gençler" dediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Bugün ülkemizin nüfusunun yarısı gençlerden oluşuyor ve gençlerin önünde en ciddi sorun olarak işsizlik duruyor. Şunu merak ediyorum; 13 yıldır iktidarda olanlar, gençlerin hangi sorununu çözdüler? Gençlere üvey evlat muamelesi çektiler, hiçbir sorunlarını çözmediler. Gençlere, 'sen sus, senin konuşma hakkın yok' dediler. Oysa o, babalarından daha iyi yetişmişti, dünyayı iyi görüyor, daha iyi sorguluyor. O nedenle biz, gençleri baş tacı yapacağız" dedi.

"Gençleri Türkiye'nin umudu olmanın ortağı yapacağız"

Gençleri, hayatın her alanında Türkiye'nin umudu olmanın ortağı yapacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, genç erkeklerde işsizlik oranının yüzde 18,9, genç kadınlarda ise yüzde 22,6 olduğuna dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, 6 milyon 62 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu Türkiye'de, mevcut yurtların, üniversite öğrencilerinin yüzde 10'unun bile talebini karşılamadığını savunarak, öğrencilerin yüzde 90'ının nerede barındığını iktidarın bilmediğini, bu sorunu çözmek için adım atmadığını iddia etti.

Genç potansiyelinin, Türkiye'nin en büyük üstünlüğü olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu üstünlüğün 2035'e kadar devam edeceğini, daha sonra Türkiye'nin "yaşlılar" grubuna gireceğini söyledi.

"Siyaseti dinozorlardan temizleyin"

Gençlerin verdiği avantajın, enerjinin, ülkenin büyümesine ve kalkınmasına kanalize edilmesi gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Onlar gençleri gözardı ettiler, biz gençleri baş tacı yapacağız. 12 Eylül hukukuyla bir süreç başladı. Gençleri olağan şüpheli olarak görülüyorlar. Bakın Anayasa'ya gençlerle ilgili maddeye, orada da aynı düzenleme var. Gençleri olağan şüpheli sınıfından çıkaracağız, böyle görünmesine izin vermeyeceğiz. Onlar özgürce düşüncelerini her alanda söyleyecekler, onları olağan şüpheli olarak değil, olağan yurtsever olarak göreceğiz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, gençlere, "Sizlerden istediğim sadece bir şey var; siyasete ilgi gösterin, siyaseti dinozorlardan temizleyin. Siyasette aktif olarak yer alın. Eğer sizler siyasete girerseniz, ilgi gösterirseniz, emin olun bugün Türkiye'de yaşananların hiçbirisi olmazdı. Ülkeye barışı, huzuru sizler getirirdiniz, emeğin hakkını sizler verirdiniz" diye seslendi.

Gençlere "siyasete girin" çağrısı

Bazı siyasilerin kulaklarını kapatarak gençleri dinlemediğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Siyasete girin, aktif bir güç olarak öne çıkın. Hiçbir parti yapmadı, sizin isteğiniz üzerine yüzde 10 gençlik kotası getirdik, gençler siyasete girsin diye. 'Oran az' diyorsanız, önümüzde kurultay var, gelin kurultaya oranı yükseltin, ben size destek vereceğim" dedi.

Gençlerden, siyasete girip, aktif unsur olarak öne çıkmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorum içinizden şunu söylüyorsunuz; 'Siyasete gireceğiz ama su başlarını devler tutmuş, nasıl gireceğiz? Siyasete gireceğiz ama babamız, amcamız, dayımız bize izin vermiyor siyaset yapalım?' Mücadele ruhunuzu kaybetmeyin, mücadelenizi yapın, kesinlikle başaracaksınız. Sizden sadece siyasete girmenizi istiyorum. Zaman zaman şikayet ediyordunuz, 'Partiye üye olmak istiyoruz ama üyeliğimizi kabul etmiyorlar.' Hiçbir partinin yapmadığını yaptık, buradan Türkiye'deki bütün gençlere sesleniyorum; CHP'nin internet sitesine girin, internet üzerinden partiye üye olun, hiçbir engel, hiçbir duvar yok önünüzde siyaset için."

Kılıçdaroğlu, işsizliğin sadece bugünün değil, geleceğin de sorunu olduğunu söyledi.

"Taşerona kadro"

Bütün organize sanayi bölgelerinde iş garantili eğitim vereceklerini, yatılı meslek lisesi oluşturacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu eğitimden geçenlerin üçüncü sınıftan itibaren fabrikalarda stajını yapacağını, mezuniyetlerinde işlerinin hazır olacağını bildirdi.

Bütün anne ve babalara seslenen Kılıçdaroğlu, "Oğlunuzu meslek lisesine gönderdiniz, işsiz ama bizim getireceğimiz düzende, oğlunuz, kızınız asla işsiz olmayacak. İşi hazır, aynı zamanda arzu ederse üniversiteye devam edecek" dedi.

Kılıçdaroğlu, 800 bin taşeron işçiden yüzde 80'inin genç olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Geçen seçim bildirgesinde de söylemiştim, söz vermiştim, sözümün kapı gibi arkasındayım. Taşeron işçilerinin tamamı kadro alacak, sosyal güvenceli olacak, sendikal hakka kavuşacak. İşçilerin yüzde 80'i asgari ücretle çalışıyor. Şu anda mevcut asgari ücretle çalışanların yüzde 80'i genç. Bin 54 liraya çalışıyorlar. Söz verdim, sevgili gençler, size sözüm söz; asgari ücret CHP iktidarında net bin 500 lira olacak. Aylığınızdaki artış yüzde 50 olacak. Bunun yeterli olmadığını ben de biliyorum ama bir adım atıyoruz. Mali disiplini, bütçe dengelerini bozmadan, işverenin üzerine ciddi bir yük getirmeden bu işi çözeceğiz, herkes rahat yaşayacak, bir nefes alacak. Bin liradan, bin 500 liraya çıkması rahat bir nefes almanızı sağlayacak, bunu biz yapacağız."

"Bütün meydanlar gençlerin olacak"

Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında, üniversitede okurken öğrenim kredisi alanların borçlarının tahsilinin iş buluncaya kadar erteleneceğini, faizlerin de silineceğini söyledi.

"Bir ülkede diktatöre diz çöktüren sevgili gençler, sizinle övünüyoruz ve gurur duyuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında bütün meydanların gençlerin olacağını vurguladı.

CHP iktidarında biber gazının, yasakların olmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, özgürce herkesin düşüncesini açıklamasını istediklerini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında gençlerin caddelerde, meydanlarda, fabrikalarda, tarlalarda özgürce gezeceğini, düşüncelerini özgürce dile getireceğini söyledi.

Bu sırada gençlerin "İsyan, devrim, özgürlük" diye slogan atması üzerine Kılıçdaroğlu, "Hiç meraklanmayın özgürlüğü sağlayacağız" karşılığını verdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement