Chp, Suriyelilere Yönelik İstismarın Araştırılmasını İstedi - Son Dakika
Politika

Chp, Suriyelilere Yönelik İstismarın Araştırılmasını İstedi

CHP, AFAD'a bağlı geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin maruz kaldığı istismar vakalarının araştırılmasını istedi.

23.05.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, AFAD'a bağlı geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin maruz kaldığı istismar vakalarının araştırılmasını istedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Önergede, AFAD'a bağlı geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin maruz kaldığı her türlü istismarın tüm boyutlarıyla araştırılması, bu istismarların önüne geçmek için gerekli politikaların, etkili tedbirlerin ve caydırıcı yaptırımların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 5 Mayıs 2016 tarihinde açıkladığı istatistiklere göre, biyometrik verileriyle Türkiye'de kayıt altına alınan Suriyeli sayısının 2 milyon 748 bin 367 olduğu, bunlardan 264 bin 169'unun, geçici barınma merkezi olarak adlandırılan, 10 ildeki 26 çadır kent ve konteyner kentte yaşadığı ifade edildi.

"Bugüne kadar geçici barınma merkezlerinde yaşayan Suriyelilerin cinsel istismar, küçük yaşta zorla evlendirilme, seks işçisi olarak çalışmaya veya suça zorlanma gibi tehlikelerle karşı karşıya olduklarına dair pek çok haber, araştırma ve inceleme yapılmıştır. Ancak yetkililer tarafından bu uyarılar her seferinde inkar edilmiş ve tedbir almaya yönelik girişimde bulunulmamıştır" ifadeleri kullanılan gerekçede, Suriyelilere yönelik istismar iddialarına ilişkin bazı örneklere yer verildi.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

"AFAD'a bağlı geçici barınma merkezlerinde kadınlar ve çocuklar cinsel istismar, fuhşa zorlanma, suça sürüklenme tehlikeleriyle karşı karşıyadırlar. Kamplarda gerçekleşen bu insanlık dışı olaylarda yetkililerin ya suçun içinde bulunmaları ya da göz yummaları veya üstünü örtmeye çalışmalarıyla ciddi sorumlulukları vardır.

Bu suçları işleyenler bugüne kadar bir şekilde korunmuş ve hak ettikleri cezalara çarptırılmamışlardır. Bu durum da kamplarda özellikle Suriyeli kadın ve çocukların maruz kaldığı her türlü istismarın artarak devam etmesine neden olmaktadır.

Ulusal ve uluslararası basında sürekli ve yaygın şekilde yer alan bu haberlerle ülkemiz misafirlerine sahip çıkamayan, himayesi altındaki kamplarda insan hakları ihlallerinin sıkça yaşandığı bir ülke profili çizmektedir. Tüm bu nedenlerle AFAD'a bağlı geçici barınma merkezlerinde Suriyelilerin yaşadığı her türlü istismarın araştırılması için bir Meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Chp, Suriyelilere Yönelik İstismarın Araştırılmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement