CHP TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Güncel

CHP TBMM Grup Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Devleti şirket gibi yöneteceğiz) diyorlar.

17.03.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Devleti şirket gibi yöneteceğiz) diyorlar. Çünkü hukuk nedir bilmiyorlar, devlet tecrübesi nedir bilmiyorlar. 'Ben devleti şirket gibi yöneteceğim, istediğim gibi yönetirim' diyor. Türkiye Cumhuriyeti sizin babanızın çiftliği mi siz şirket gibi yöneteceksiniz? Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları senin müşterin mi sen oturup burayı çiftlik gibi yöneteceksin? Türkiye Cumhuriyeti'ni şirket gibi yönettikleri için fabrikaları, tarlaları, arazileri, hepsini yandaşlarına haraç mezat peşkeş çektiler" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, seçmen kütüklerinin  yayımlandığını hatırlatarak, vatandaşlara kayıt yaptırma tavsiyesinde bulundu.

"Zaman geçti, bakamadık" diye gerekçe üretilmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, vatandaşlara "Lütfen seçmen kayıtlarımıza bakalım" diye seslendi.

Kılıçdaroğlu, üniversitelerde de rektörlük seçimlerinin yapıldığını anımsatarak, İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük seçimlerinde, Raşit Tükel'in en yüksek oyu aldığını hatırlattı.

"Hep demokrasi' diyorlar ya 'hep sandık' diyorlar ya 'milli irade' diyorlar ya bakalım şimdi milli iradeye ne kadar saygı gösterecekler? Raşit Tükel'i İstanbul Üniversitesi'ne rektör olarak atayacaklar mı atamayacaklar mı göreceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, Tükel'in en yakın rakibine 400 oy fark attığını ve yüzde 50'ye yakın oy aldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Demokrasiye inanıyorsanız sandığın gereğini yapın. Demokrasiye inanıyorsanız, İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyelerinin iradelerine saygı gösteriniz. Bunu bekliyoruz. Gösterip göstermeyeceklerini, standartlarını, fazla uzun sürmeyecek, kısa süre sonra hep beraber göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin iyi yönetilmediğini her seferinde ısrarla dile getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, yaşanan sorunların bunu çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun yeni işsizlik oranlarını açıkladığını anımsatarak, son açıklanan rakamlara göre işsizlik oranının 10,9'a çıktığına dikkati çekti.

1994'te ekonomik kriz yaşanırken işsizlik oranının yüzde 8,1 olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "2001'de ekonomik kriz yaşanmıştır. Hani şu yazar kasanın atıldığı dönemlerde, işsizlik oranı yüzde 8,3. Her şeyin çok iyiye gittiğini, Türkiye'nin kabına sığmadığını söyledikleri bu dönemde, ki söyleyen iktidar kanadı, işsizlik oranı bütün kriz dönemlerini aştı yüzde 10,9 oldu. İşsizliğin en yoğun yaşandığı kentlerden birisi de Tunceli" diye konuştu.

-"Kendi ülkesindekilere iş bulmuş, şimdi yabancılara iş verecek"

Ekonomi iyiyse, ülke iyi yönetiliyorsa ve fabrikalar çalışıyorsa işsizlik sorunu olmayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bunlar ülkeyi iyi yönetmiyorlar, gençler işsiz ama onların gençleri işsiz değil. Onların çocukları işsiz değil. Gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 20,2. Her 5 gençten birisi işsiz. Kadınlarda bu oran çok daha yüksek. Bu gerçekler ortadayken çıktılar açıklama yaptılar. 'Suriye'den gelenlere iş vereceğiz'. Önce sen kendi vatandaşına iş ver. O yetmedi. Şimdi parlamentoya yeni bir kanun tasarısı sevk etmişler. Altında Davutoğlu'nun imzası var. Yabancılara iş vereceğiz. Kendi ülkesindekilere iş bulmuş, şimdi yabancılara iş verecek. Buradan bütün işsiz gençlere sesleniyorum. 5 milyon 690 bin işsiz gence sesleniyorum. Bu iktidar, senin iktidarın değildir. Bu iktidar, senin sorunlarını çözmek için yola koyulan bir iktidar değildir. Bu iktidar, kendi çocuklarına iş veren bir iktidardır. O nedenle görüşünü değiştir, dünyaya bakışını değiştir. Senin için iktidar CHP iktidarıdır."

Kılıçdaroğlu, bir toplumun en büyük servetinin, gençler olduğunun altını çizerek gençliğin olmadığı bir toplumun ayakta kalamayacağını, geleceğe umutla bakamayacağını anlattı.

"Ama siz, gençlerin bu direncinden, bu emeğinden yararlandınız. Onları işsiz bırakacak bir ekonomi politikası izliyorsunuz" diyen Kılıçdaroğlu, gençlere seslenerek, AK Parti Hükümeti'nin umut vaat etmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Yalanla buraya kadar gelindi. Dünyada dolar bolken buraya kadar gelindi. Artık şimdi cilaları parça parça dökülüyor. Önümüzdeki süreçte, çok daha dikkatli bir sürece gireceğiz ve bu süreci çok daha dikkatli izleyeceğiz. Göreceğiz hep beraber. Biz gençlerin dinamizminden yararlanmak istiyoruz. Onların bu ülkenin kalkınmasını en büyük katkıyı yapacaklarına yürekten inanıyoruz. İşsizlik niye bizde yüksek? Efendim dünyada ekonomik gidiş iyi değil. Bu da kocaman bir yalan" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki işsizlik oranlarını Brezilya, Meksika, Endonezya, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkelerle kıyaslayan Kılıçdaroğlu, rakamların ülkenin iyi yönetilmediğini gösterdiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, ülke iyi yönetilseydi Türkiye'deki işsizlik oranının bu ülkelere yakın olacağını kaydederek, "Eğer 10,9'a çıkmışsa, genç işsizlik oranı da yüzde 20,2'yi aşmışsa bu ülke artık iyi yönetilmiyor. Herkes bu gerçeği bilmek zorundadır. Denebilir ki 'Merkez Bankası nedeniyle' oldu. O da kocaman bir yalan, o da bir aldatmaca. Biliyorsunuz bunlar yalan söyleme konusunda müthiş ustalar, kimse ellerine su dökemez yalan söyleme konusunda" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, Endonezya ve Hindistan'da Merkez Bankası'nın politika faizinin aynı olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki işsizlik oranının diğer 2 ülkeyi 2'ye katladığını ifade etti.

-"Nokta kadar bile vizyon yok"

Kılıçdaroğlu, söylemlerini araştırmalar üzerine inşa ettiklerini vurgulayarak, "Bunlar ne diyorlardı? 'Bizim vizyonumuz var' diyorlar. 2023 diyorlardı, 2071 diyorlardı. Sizin vizyonunuz bu kadar. Bak Hindistan'a, bak Brezilya'ya, bak Meksika'ya. Onun yanında sende vizyon yok, nokta kadar bile vizyon yok sende. Halen bu gerçeği öğrenmediler" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan  Kılıçdaroğlu,  şunları kaydetti:

"Şimdi sıra geldi 'devleti şirket gibi yöneteceğiz' diyor. Çünkü, hukuk nedir bilmiyorlar, hukukun üstünlüğü nedir bilmiyorlar, devlet tecrübesi nedir bilmiyorlar, devlet nedir bilmiyorlar. 'Ben devleti şirket gibi yöneteceğim, istediğimi gibi yönetirim' diyor. Şu soruyu soruyorum, Türkiye Cumhuriyeti sizin babanızın çiftliği mi siz şirket gibi yöneteceksin. Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, senin müşterin mi sen oturup burayı çiftlik gibi yöneteceksin? Türkiye Cumhuriyeti'ni şirket gibi yönettikleri için fabrikaları, tarlaları, arazileri hepsini yandaşlarına haraç mezat peşkeş çektiler. Aslında bir itirafta bulundular. Biz bugüne kadar devleti, şirket gibi yönetiyorduk, istediğimize istediğimiz malı satıyorduk, istediğimizi cezalandırıyorduk, istediğimizi göz altına alıyorduk, istediğimiz adamı hiç sınava girmeden, devlet memuru yapıyorduk. Şirket gibi yönetiyorlardı, itiraf ettiler. İtiraf edince de sanki yeni bir şey söylemiş gibi. Hayır efendim, zaten öyle  yönetiyorlardı. Örnek, bunlar devleti, yani Türkiye Cumhuriyeti'ni şirket gibi yönettikleri için bu kadar işsiz var zaten. Devlet adamı gibi yönetselerdi, sorumluluğu taşısalardı  bu kadar işsizlik olur muydu? Kesinlikle olmazdı. Türkiye Cumhuriyetini şirket gibi yönettikleri için devletin kasalarını, çocuklarının yatak odalarına taşıdılar. Biz bunları bilmiyor muyuz? Türkiye Cumhuriyetini şirket gibi yönettikleri için, vatandaşları müşteri, personeli de devlet memurlarını da kendi personeli olarak görmeye başladılar."

Devletin ayrı bir kurum olduğunu ve kurumlarıyla bir bütünü oluşturduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, siyasal iktidarların, devlet olmak için değil devleti yönetmek için iktidara geldiklerini ifade etti.

Siyasal iktidarların devleti, hukukun üstünlüğü kuralı içinde yönetmesi gerektiğini altını çizen Kılıçdaroğlu,  vatandaşın 4 yıl süreyle devleti yönetme yetkisi verdiğini, "devlet ol" demediğini vurguladı.

"Bunlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kendi şirketi olarak algıladılar ve öyle yönetiyorlar" diyen Kılıçdaroğlu, şirket gibi yönettikleri için vatandaşların borç batağına sokulduğunu savundu.

-" İsviçre'deki bankalarda parası olanlar karlı"

Son 3 ayda vatandaşın sırtına Merkez Bankası ile oynanarak, 90 milyarlık yük yüklendiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Dolar, yükseldi. Kim karlı? İsviçre'deki bankalarda parası olanlar karlı. Kim karlı? Bakanların, çocuklarının yatak odalarındaki dolar, o dolarları bulunduranlar karlı" diye konuştu.

Memur, işçi  ve emeklinin bedel ödediğini iddia eden Kılıçdaroğlu, vatandaşın sırtına 3 ayda 90 milyar lira yani iki GAP projesi yapacak kadar  yük getirildiğini ileri sürdü.

-"Lobinin başkanı sensin zaten"

Türkiye Cumhuriyeti şirket anlayışla yönetildiği için vatandaşların bankalara son 7 yılda 181 milyar lira faiz ödediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Diyorlar, 'faiz lobisi'. Lobinin başkanı sensin zaten. Şirketin başkanı sen değil misin?" dedi.

Bunun sebebinin devletin devlet adamı gibi değil şirket gibi yönetilmesinden kaynaklandığını öne süren Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 7,5 olduğunu, bu çok yüksek diye kıyametin koparıldığını belirtti.

Kredi kartı faizlerini ise yüzde 24 olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğluu, "Hiç, 'vatandaşın kredi kartı borcu dolayısıyla uygulanan faiz yüksek' diyen oldu mu? Hükümetten böyle bir laf eden oldu mu? Karşı çıkan oldu mu?" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement