CHP TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

CHP TBMM Grup Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in proje tanıtım toplantısına yargı organları başkanlarının katılmasını eleştirerek, "Oraya neyin karşılığında gittiniz, ne vaat edildi?

12.01.2016 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in proje tanıtım toplantısına yargı organları başkanlarının katılmasını eleştirerek, "Oraya neyin karşılığında gittiniz, ne vaat edildi? Bunlar yargıç değil. Yargıyla uzaktan yakından ilgisi yok" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, son 5 ayda 58 çocuğun öldüğünü, çocukların, kadınların, sivillerin ölmesini istemediklerini söyledi.

Şehit haberlerinin geldiğini, içlerinin kan ağladığını belirten Kılıçdaroğlu, kendisinin daha önce Balıkesirli bir şehidin evinin fotoğrafını gösterdiğini hatırlattı. CHP lideri, bu duruma şehidin babasının üzüldüğünü anlattı. Kılıçdaroğlu, şehidin babasını aradığını, "Çocuğun askere gidiyor, eyvallah" dediğini ve "Bu Ankara'daki beylerin çocukları niye gitmiyor?" diye sorduğunu aktardı.

Düne kadar terörün olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ne oldu da terör tırmandı, kimin yüzünden tırmandı? Bu ülkeyi kim yönetiyor, şehitlere kelle diyenler bunlar değil miydi?" sorularını yöneltti.

"Kolunu kopar"

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, maden şehitlerinin anne, baba, çocuklarının haklarını almamaları için TKİ de kullanılarak, her türlü çabanın harcandığını ileri sürdü.

Anne, babaların dava açtığını, çocuklarının haklarını istediğini, mahkemenin şirketin hesaplarına tedbir koyduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "TKİ'den, bundan sonra ödenecek gelirle ilgili yazı alıyorlar. Vatandaş davayı kazansa, alacağını istese, 'Sıran gelmedi' diyecekler. 'Temlik' diyorlar. Bunu Sayıştay söylüyor. Soma'da bu kadar acı yaşanırken, TKİ Genel Müdürü yerinde kalırken, Sayın Davutoğlu ahlaktan, erdemden, tüyü bitmemiş yetimin hakkından söz edebilir mi? 'Yolsuzluk yapanın kardeşimiz de olsa kolunu kopartırız' diyordu. Buyur, kolunu kopar, elinden tutan mı var? Bir kararname imzalayıp, görevden alacaksın. Soruşturma açacaksın. 'O işçilerin haklarını niçin birilerine ipotek ettin' diye soracaksın. Sorabilir mi? Soramaz, abisi izin vermez" diye konuştu.

"Başkanlığı getirmek için"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "her gün yeni terör olaylarıyla şehit haberleri gelirken, birisinin derdinin sadece başkanlık olduğunu" öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlığı getirmek için ne gerekiyorsa yapıyor. Vatandaşa doğru bilgi vermiyor. Siyasetçinin temel görevi vatandaşa doğru bilgi vermektir. Başkanlık için ilk başta Sayın Erdoğan şu örneği veriyor, 'Gelişmiş ülkelere bakalım, tamamına yakınında başkanlık sistemi var'. Tamamen yalan. Gelişmiş ülkelerin ilk 20'sini aldık. 20 ülkeden 16'sı parlamenter sistemle yönetiliyor, sadece 2'sinde başkanlık var. Niye doğruyu söylemiyorsun millete? Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyorsun, o koltukta oturan halka doğru bilgi vermek zorunda değil mi? En az gelişmiş son 20 ülkeye baktığımızda 15'inde başkanlık sistemi var. Söylediği tam tersine. 'İngiltere'de başkanlık sistemi var' dedi. Herhalde İngiliz Kraliçesi de 'Ben başkanım' demeye başlamıştır. Parlamenter sistem var. Bu örnekler baktı ki fazla tutmuyor, Hitler örneği verdi, çünkü içinden o geçiyor. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştü milyonlarca insan hayatını kaybetti. Gafının farkına vardı, kendi internet sitesinde kendi sözlerini sansürledi."

İşsizlik rakamı

Kılıçdaroğlu, 6 milyon gencin işsiz olduğunu, Brezilya'da yüzde 7,5, Endenozya'da yüzde 6,1, Meksika'da yüzde 3,9, ABD'de yüzde 5, Almanya'da yüzde 4,5, Güney Kore'de yüzde 3,5, Türkiye'de yüzde 10,3 oranında işsizlik görüldüğünü söyledi.

Kişi başına gelirin 2014'de 10 bin 390 dolarken, geçen yıl 9 bin 268 dolara düştüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, dünyadaki gıda fiyatlarının yüzde 15,6 düştüğünü, Türkiye'de ise yüzde 10,9 arttığını vurguladı.

"Bunlar yargıç değil"

"Yargının sefil halini göstermek için bir konuya daha değinmek istiyorum" diyen Kılıçdaroğlu, yargının, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının arka bahçesi haline dönüştüğünü ileri sürdü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in projelerini anlatmak üzere bir toplantı yaptığını anımsatan Kılıçdaroğlu, bunun hakkı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, bu toplantıya, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının da katıldığını ifade ederek, başkanlara, hangi gerekçeyle bu toplantıya katıldıklarını sordu.

Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Sizin orada ne işiniz var? Oraya neyin karşılığında gittiniz, ne vaat edildi; bunun da cevabını istiyorum. Sayıştay Başkanına soruyorum, sen Ankara Büyükşehir Belediyesinin hesaplarını denetlemek zorundasın. Oraya denetçi mi göndermeyeceksin, onun sözünü mü verdin? Şimdiye kadar belediyenin hesaplarını kaç denetçiyle, ne kadar süreyle denetlediğini açıklayacaksın. Yoksa 'Senin hesaplarını denetlemeyeceğim, bildiğini oku' demek, o cesareti vermek için mi gittin? Yargıtay Başkanına soruyorum. Yargıtayda dünya kadar Ankara Büyükşehir Belediyesinin davası var. O davaların güvencesi olmak için mi gittin? Sen yargıyı mı yöneteceksin, yoksa Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seni mi yönetecek? Danıştay Başkanı... Dünya kadar davası var. Herhalde şunun için gitti, 'Sen bildiğini oku Sayın Başkan, ben senin arkanda kapı gibi duruyorum. Yargı kararlarını takmasan da olur'. Başkan 2 gün sonra açıklama yapıyor, adını da unuttum, neydi? 'İsteseler de istemeseler de Ulus dönüşümünü yapacağız'. Buna, bu cesareti kim veriyor? Danıştay Başkanı olan hanımefendi veriyor. Sizin orada ne işiniz var, politik bir kişi misiniz? Bu çürümeye neden siz alet oluyorsunuz? Siz bulunduğunuz kurumları yıpratıyorsunuz. Bizim yargıya, Yargıtay, Danıştay, Sayıştaya saygımız var. Bu kurumların başına politik kişiler gelince kurumlar kendi içinde çürümeye başlıyor. O çürümeye zemin hazırlayanlar, işte bu tür kendisini yargıç kabul eden insanlar. Bunlar yargıç değil. Yargıyla uzaktan yakından ilgisi yok."

"Kefen dolardan olsa"

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 8 Ocak'ta, Başika'ya DAEŞ militanlarının saldırdığını, TSK'nın müdahale ettiğini, 18 DAEŞ militanının etkisiz hale getirildiğini açıkladığını söyledi. Bu açıklamayı neden Cumhurbaşkanının yaptığını merak ettiğini, Genelkurmay Başkanlığının internet sitesine baktığında, bununla ilgili bir açıklama bulamadığını anlattı.

Bunun, daha sonra, Irak ve Kürt bölgesi yönetimi tarafından yalanlandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan birisi halkı bilgilendirmek için yalan haber söyler mi, yayar mı? Bir yalan var, bir kuyuklu yalan var, bir de Erdoğan var. Üç tür yalan var. Erdoğan nereden çıkarıyor bu açıklamayı? Kendi kendini kahraman ilan etmek içinse yalancılıkta kahramanlık olmaz. Bunlara umut bağlamayın. Bunlar ceplerini düşünürler, cepleri için yapmayacağı hiçbir şey yok. Kefen dolardan olsa, kefeni de dolardan yapacaklar."

(Bitti)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement