Çib'den ABD'nin "Anti-damping" ve "Telafi Edici Vergi Kararına Tepki - Son Dakika
Güncel

Çib'den ABD'nin "Anti-damping" ve "Telafi Edici Vergi Kararına Tepki

Çib\'den ABD\'nin "Anti-damping" ve "Telafi Edici Vergi Kararına Tepki

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: "ABD pazarında Türk çelik ürünlerine karşı uygulanan anti damping ve telafi edici vergi uygulaması üçüncü dünya ülkelerinde görülecek nitelikte alınmış bir karardır"

25.08.2014 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB)  Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ABD pazarında Türk çelik ürünlerine karşı uygulanan "anti-damping" ve "telafi edici vergi" uygulamasının üçüncü dünya ülkelerinde görülecek nitelikte alınmış bir karar olduğunu belirtti.

Ekinci, konuya ilişkin yazılı açıklamasında,  bu kararın tamamen dünyanın en büyük serbest pazarı olan ABD'nin asılsız gerekçelerle korunma duvarlarını yükseltmesi meselesi olduğunu aktardı.

Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin olmadığı gerekçesiyle söz konusu kararın alındığını,  böyle bir şeyin aslı olmadığını ifade eden Ekinci, "ABD'li yetkililer, buraya gelip, serbest piyasa ekonomisinin uygulanmadığı yönündeki iddialarına ilişkin araştırma yapmaları gerekirdi ancak bunu da yapmadılar. Halbuki Avrupa Birliği, Çin'e açtığı dava kapsamında Türkiye'yi 'serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülke olarak' iç piyasa fiyatları açısından emsal göstermek istemektedir. Türkiye ürettiği 10 milyon ton yassının haricinde; önünde hiçbir engel olmadan çelik ithalatının yüzde 44'üne tekabül eden 7 milyon tondan fazla da yassı ithal etmektedir. Bu da Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi olduğunu gösteren önemli bir kanıttır" değerlendirmesinde bulundu.

Ekinci, ABD'nin bu kararının üçüncü dünya ülkelerinde görülecek nitelikte olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Şirrketlerimiz bu karar ile ilgili itirazlarını ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne yapacaktır. Sonucun lehimize çıkacağına da eminiz. ABD çelik üreticileri bu davayı 150 kadar kongre üyesi ile karar mercileri üzerinde baskı oluşturarak süreci politize etmişler ve kararın adil bir şekilde alınmasını engellemişlerdir. ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne açacağımız davanın bir iki sene süreceğini ABD'li yerli üreticiler de gayet iyi bilmektedir. Sonuç olarak bu süre içinde kendileri hedefledikleri ancak hak etmedikleri yüksek karlılık miktarlarına ulaşacaklardır."

ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından, Türkiye, Hindistan, Kore, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam Filipinler ve Tayland menşeli "Petrol Boruları – OCTG- ithalatına karşı bir anti-damping ve Türkiye, Hindistan aleyhinde telafi edici vergi soruşturması yürütülmekteydi.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ilk açıklamaya göre, anti-damping marj oranları, Borusan için yüzde 0, Çayırova- Yücel Boru için yüzde 35,86 ve diğerleri için yüzde 35,86 olarak hesaplanmıştı. Telafi edici vergi oranları ise Borusan firması için yüzde 15,89, Tosçelik firması için  yüzde 2,53, Türkiye'den diğer firmalar için ise yüzde 9,21 olarak belirlenmişti.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nda 22 Ağustos'ta yapılan oylamada Türkiye, Hindistan, Kore, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam'dan yapılan dampingli ve teşvikli olduğu iddia edilen ithalatın ABD'li yerli üreticilere zarar verdiğine hükmedilerek, bahsi geçen oranlar kabul edilmişti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çib'den ABD'nin 'Anti-damping' ve 'Telafi Edici Vergi Kararına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement