Çift Kol Nakli Yapılan Mustafa Sağır, İlk Nakli Olan Cihan Topal'a Danışmış - Son Dakika
Güncel

Çift Kol Nakli Yapılan Mustafa Sağır, İlk Nakli Olan Cihan Topal'a Danışmış

Çift Kol Nakli Yapılan Mustafa Sağır, İlk Nakli Olan Cihan Topal\'a Danışmış

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakli yapıldı.

03.02.2016 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakli yapıldı. Motosiklet kazasında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Emin Konar'ın bağışlanan iki kolu, 29 yaşındaki Mustafa Sağır'a nakledildi. Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçen Aydınlı Cihan Topal, Mustafa Sağır'ın iki yıl önce kendisine gelip, kol nakli ile ilgili bilgi aldığını belirterek, "Operasyon sonrası gözlerini açtığında iki eli olmuş olacak. Bu çok güzel bir duygu. Varsa, çocuğuna sarılabilecek" dedi.

Aydın'ın Umurlu Beldesi'nde yaşayan Cihan Topal, 2008'de geçirdiği iş kazası sonucu iki kolunu kaybetti. Kol nakli olmak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Cihan Topal'a, kazadan 2 yıl sonra şans güldü. Muğla'nın Milas İlçesi'nde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, 25 Eylül 2010'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 7 saat süren ameliyatla, Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Topal'a nakledildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Topal, Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçti.

İKİ YIL ÖNCE GÖRÜŞMÜŞ

Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılan hastası Cihan Topal, Türkiye'nin dördüncü çift kol nakli yapılan 29 yaşındaki Mustafa Sağır'ın kendisi ile iki yıl önce irtibata geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mustafa, 2008 yılında tarlada bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımının patlaması sonucu kollarını kaybetmiş. Uzun süre tedavi görmüş ve iki yıl önce beni ziyaret etti. Nakil olmak istiyordu ancak çekindiği noktalar vardı. Kendisine benim yaşadığım süreci anlattım. Ameliyattan sonra olacakları ve olmayacakları izah ettim" dedi.

Organ nakli konusunda en büyük sorunun organ bağışı olmamasına dikkat çeken Topal, şunları söyledi:

"Nakilin en önemlisi donör bağışçısı bulabilmekte. Keşke ailemiz gibi herkes de donör bağışçısı olsa. Ülkemizde organ bağışına daha çok önem verilmeli. Herkes bir gün buna ihtiyaç duyabilir. Bu basit bir ameliyat değil elbette. Mustafa, operasyon sonrası gözlerini açtığında iki eli olmuş olacak. Bu çok güzel bir duygu tabi ki. Varsa, çocuğuna sarılabilecek. Onun ellerini tutabilecek, bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ameliyattan sonra ilk 6 ay içerisinde nakledilen o eller artık kendi elleri olacak, daha sonra fizik tedavileri başlayacak ve yaklaşık 1.5 sene sonra ellerini rahatça kullanmaya başlayacak."

"HAYATA TUTUNDUM"

Kendi yaşadığı zor günleri unutmadığını söyleyen Topal, "Kollarımı kaybedince ilk altı ay hiçbir şey yapamadım. Kızımın elinden tutamıyordum. Bu benim için en büyük acıydı. Hayatım altüst olmuştu" dedi. Kendince teknikler bulup yavaş yavaş yaşamını kolaylaştırdığını anlatan Cihan Topal, "Ancak en büyük isteğim, tekrar kollarıma sahip olmak ve kızımı elinden tutup parka götürmekti. Araştırmaya başladım. Dünyada kol naklinin yapıldığını öğrenince ben de başvurdum. Nakil için aranınca çok şaşırdım. Başarılı geçen ameliyatla da eski halime çok şükür döndüm. İstediklerimi de yerine getirmeye başladım. İhtiyaçlarımı kendim görebiliyorum. Şu an marketten çocuklarım için bazı hediyeler aldım. Araba, traktör ve motosiklet kullanabiliyorum, bunlar çok güzel" dedi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çift Kol Nakli Yapılan Mustafa Sağır, İlk Nakli Olan Cihan Topal'a Danışmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement