Çiftçi, "Anıza Doğrudan Ekim Yöntemi" İle Daha Çok Kazanacak - Son Dakika
Yerel

Çiftçi, "Anıza Doğrudan Ekim Yöntemi" İle Daha Çok Kazanacak

Toprağa verilen zararı engelleyen ve Türkiye'de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan anıza doğrudan ekim yöntemi, çiftçinin yeni umudu oldu.

19.10.2014 12:13  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toprağa verilen zararı engelleyen ve Türkiye'de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan "anıza doğrudan ekim yöntemi", Bayburtlu çiftçilerin tarımdaki yeni umudu olurken, işlenmeyen yaklaşık 50 bin hektar tarım arazisi de ekonomiye kazandırılacak.

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprak işlemesiz tarım tekniğinin batıda, gelişmiş ülkelerde ve Amerika'da çok yaygın olarak kullanıldığını, özellikle de Amerika'da tarım arazilerinin yarıya yakınının bu teknikle işlendiğini belirtti.

Anıza doğrudan ekim yönteminin Türkiye'de de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bir teknik olduğunu ifade eden Karabulut, "Bu tekniğin Bayburt'ta da yaygınlaşması için bir dizi çalışma başlattık. Bakanlığımızın da bu yeni tekniğin teşvik edilmesi amacıyla bir takım destekleri var" dedi.

Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi (ÇATAK) kapsamında birçok ilde bu şekilde işlenen topraklara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ayrıca destek verdiğini dile getiren Karabulut, Bayburt'un projeye gelecek yıl dahil edileceğini, programa dahil edildikten sonra söz konusu destekten yararlanmak için bu tekniğin Bayburt'ta geliştirilip yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Tekniğin Bayburtlu çiftçilere tanıtımı ve hazırlık amacıyla farklı kaynaklardan projeler yaptıklarını dile getiren Karabulut, şöyle devam etti:

"Yerel kaynaklardan ilimizin bağlı bulunduğu kalkınma ajansı üzerinden il müdürlüğü olarak yaptığımız projelerle Bayburt'ta hiç bulunmayan doğrudan anıza ekim mibzerlerinden aldık. Çünkü böyle bir makine çiftçilerimizde ve ilimizde bulunmuyor. Bu makineleri çitfçilerimize demonstrasyon amaçlı kullandırıyoruz. Arkadaşlarımız sahada çalışıyor, bilgilendirmesini yapıyor, uygulamalı ekimleri yaptırıyor. Bunların sonuçlarını da tanıtarak çiftçilerimize duyuracağız ve Bayburt'ta bu tekniği yaygınlaştırmaya çalışacağız. İnşallah bakanlığımızın ÇATAK programı da devreye girdiğinde çok daha iyi seviyeye gelecektir."

"YÜZDE 70'E VARAN YAKIT TASARRUFU VAR"

Karabulut, toprak işlemesiz tarım metodunun işlemeli tarım metoduna oranla daha avantajlı olduğuna dikkati çekerek, bir dönüm arazinin yakıt masrafının toprak işlemeli tarımda 7 litre civarında bulunduğunu, toprak işlemesiz tarımda ise üçte bire düştüğünü ifade etti.

"Çünkü orada pullukla sürüm yapmıyorsunuz, çiftçilerimizin ikileme dediği, daha sonra herhangi bir tırmıkla veya benzeri makinelerle diğer bir işlem yapılmıyor" diyen Karabulut, şöyle konuştu:

"Yani yüzde 70'e varan yakıt tasarrufu ile aynı oranda bir işçilik tasarrufunuz var. Toprak açısından, yetiştiricilik anlamında değerlendirdiğimizde tarla yüzeyinde bulunan organik maddelerin zarar görmemesi, verimliliğinin veya faydasının devam etmesi açısından ciddi bir faydası bulunuyor. Onun dışında toprak yüzeyinde bırakılan anızların, bitki, hasat atıklarının yakılması gibi yanlış uygulamaların da önüne geçmiş oluyor. Yine topraktaki nemi, toprağın organik yapısını muhafaza etmiş oluyoruz. Bütün bu yönlerini dikkate aldığınız zaman son derece faydalı bir teknik."

Yeni yöntemin Bayburt tarımına önemli ölçüde katkı sunacağını vurgulayan Karabulut, "Bayburt'un 131 bin hektar tarım arazisi var. Bunun yaklaşık 20 bin hektarı işlenmeyen alan. Ekim ve yetiştirme maliyetlerindeki yüzde 70'e yakın azalma, o arazilerin işlenmesine katkı sağlayacak" diye konuştu.

Bayburt'ta özellikle hububat yem bitkisi üretiminde nadasa bırakmanın yaygın olduğunu dile getiren Karabulut, 25-30 bin hektar civarında arazinin her yıl nadasa bırakıldığını kaydetti.

Bu teknikle nadasa bırakma işinin de ortadan kaldırılacağını anlatan Karabulut, tekniğin her yıl nadasa bırakılan 30 bin hektar arazinin bir şekilde üretime dönmesi ve işlenmesine zemin hazırlayacağını söyledi.

Karabulut, toprak işlemesiz tarımın, Bayburt'ta ağırlıklı ekimi yapılan hububat ve yem bitkilerinin üretimi için en uygun metotlarından olduğunu sözlerine ekledi. - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çiftçi, 'Anıza Doğrudan Ekim Yöntemi' İle Daha Çok Kazanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement