Çiftçi, Yüzde 50 Düşen Domates Fiyatlarına Siyah Çelenkle Tepki Gösterdi - Son Dakika
Ekonomi

Çiftçi, Yüzde 50 Düşen Domates Fiyatlarına Siyah Çelenkle Tepki Gösterdi

Çiftçi, Yüzde 50 Düşen Domates Fiyatlarına Siyah Çelenkle Tepki Gösterdi

Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçesinde yüzde 50 düşen salçalık domates fiyatlarını protesto eden ziraat odaları, ilçelerdeki salça fabrikalarının önüne siyah çelenk bıraktı.

22.08.2015 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçesinde yüzde 50 düşen salçalık domates fiyatlarını protesto eden ziraat odaları, ilçelerdeki salça fabrikalarının önüne siyah çelenk bıraktı.

Türkiye'deki üretilen salçalık domates miktarının yüzde 40'ını Bursa'da ürettiklerini belirten çiftçiler, alım fiyatlarının yüzde 50 düşmesi sebebiyle mağdur olduklarını söyledi. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki fabrikaların fiyat düşürmelerine tepkili olan üreticilere ziraat odalarından da destek geldi. İlçedeki fabrikaların önüne siyah çelenk bırakan ziraat odalarının başkanları birlik mesajı yayımladı.

Fiyatları protesto eden üreticilere destek veren ziraat odaları adına konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, "Domates hasadı başlangıcında ve öncesinde sanayicimize, çiftçi ve sanayicinin ortak menfaatleri doğrultusunda birlik ve beraberlik çağrısında bulunmuştuk. Dünyaya mal olmuş domates üretiminin yanı sıra, doğrudan ve dolaylı olarak ülke ekonomisine ve istihdamına müthiş katkısı olan üreticimizin düştüğü bu kötü tablo Türkiye çapında büyük yankı uyandırmıştır. Fakat; bu tepkilere duyarsız kalan ve aksine daha olumsuz bir durum ortaya koyan ve koymak isteyen bazı sanayicilerimizin ne yapmak istediklerini anlamıyoruz. Maliyeti belli olan domates üretiminin altında fiyat veren, ayrıca aldığı taahhüdü düşüren ve verdikleri taahhütleri yerine getirmeyen sanayicilerimizi yine de bizimle birlikte bu sorunu çözmeye davet ediyoruz" dedi.

Bursa İl Koordinatörü ve Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya ise yaptığı konuşmada, geçen yılda burada olduklarını ve çiftçinin mahsulünün tarlada kalması sonucu bir facia yaşandığını belirtti. Kaya, "Geçen yıldan bu yıla çiftçi borçlu girdi. Bu yıl bol bir ürün var. Fakat bu sene de düşük fiyat politikaları karşımıza çıktı. Sanayici bizimle 25 kuruşa anlaşmasına rağmen tarladaki fiyatı 12 kuruşa indirmiştir. Bizim maliyetimiz 20 kuruş civarındadır. Sözleşme yapan firmaların çeşitli bahanelerle ürünümüzün fiyatını geriye çekmeye çalışmaktadırlar. Serbest piyasadaki üründe zaten 12 kuruş civarıdır. Geçen yıldan bu yıla borçlu giren çiftçimiz bu yılda bununla karşı karşıya kalmıştır. Binlerce çiftçi batma noktasına gelmiştir. Sanayici ihracata yönelik 2.80 euro seviyesinden anlaşma yaptı. Fakat bugün euro 3.30 lira seviyesindedir. Bu kur farkından da sanayici bir şey vermiyor. Sanayici hepsini kendi cebine atıyor. Bizim sorunumuza bir çare bulunmazsa, sanayici bizimle buluşmazsa, sanayici seneye bizimle çalışmak istiyorsa, sürdürülebilir bir tarım için bu çiftçi sanayiciye, sanayici bize lazım ise sanayici bizim sesimize bugün kulak vermek zorundadır. Ama sesimize kulak vermez ise, biz binlerce çiftçimizle eyleme hazır durumdayız" diye konuştu.

Bu yıl kavun, karpuzun tarlada çürüdüğünü ifade eden Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir ise, "Fabrikalarda taahhütlü malı alımda geciktirerek tarlada çürütmektedir. Çiftçimizin zararı büyüktür. Bizler köylüyüz. Köylü milletin de efendisidir. Bu saatten sonra kimse bizden efendilik beklemesin. Gelecek dönemde, çiftçimiz domates ekmeyecektir. Domates ekecek çiftçi bulamayacak olan salça fabrikaları bu sefer kapı kapı dolaşıp, üretim yaptırmaya çalışacaktır. Bu haksızlığa ziraat odaları olarak protesto ediyoruz. Ziraat odaları olarak Türk çiftçisinin her zaman yanında olacağız. Çiftçilikle, tarımla, toprakla uğraşan insanların, tükendiği gün, domatesi işleyerek oluşan tarımsal sanayinin de bittiği, tükendiği gün olacaktır. Üretimden gelen gücü görmeyenler bu gerçeği, bir daha yaşayacaklardır" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çiftçi, Yüzde 50 Düşen Domates Fiyatlarına Siyah Çelenkle Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement