Çiftçiden Destek Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Çiftçiden Destek Tepkisi

Çiftçiden Destek Tepkisi

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 2016 yılı tarımsal desteklemelerinin arttırılmaması halinde bir çok kişinin işsiz kalacağını belirtti.

09.06.2016 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 2016 yılı tarımsal desteklemelerinin arttırılmaması halinde bir çok kişinin işsiz kalacağını belirtti.

Buluşan, 2016 yılı tarımsal desteklerde yapılan düşüklükten dert yandı. Önceki yıllarda tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odası ve üretici örgütlerine, istidam edilen her bir danışman için yılda 36 bin TL, toprağını analiz ettiren her bir çiftçiye ise dönüm başı 2.5 TL destek verildiğini anımsatan Buluşan, "Ancak şimdi tebliğe göre tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odası ve üretici örgütlerine, istidam edilen her bir danışman için yılda 20 bin TL ödenecek. Destek ödemesi her işletmede en fazla 2 tarım danışmanı için geçerli olacak. Çiftçiye verilecek destek oranı da düştü" dedi.

7 ÇALIŞANIM İŞSİZ KALACAK

Geçen yıl Eskişehir'e 39 milyon TL destek verildiğini, ancak bunun 1,5 milyon TL'sinin ise hala ödenmediğini kaydeden Buluşan, yaşanan bu durum ile birlikte sadece çiftçilerin değil, danışmanları ve toprak analiz laboratuvarlarında çalışanları da büyük oranda olumsuz etkilediğini ifade etti. Söz konusu değişikliğin iyileştirilmesini ve eski destek sistemine yeniden dönülmesini istediklerini vurgulayan Buluşan, "Bir tarım danışmanı için senelik ödenen 20 bin ile bu danışmanın aylık 2 bin TL maaşına bile yeterli değil. Sigortası, köye incelemeye gittiğinde kullanacağı harcırahı nasıl karşılanacak? Şuan odamıza bağlı olarak 3 tarım danışmanımız çalışıyor. Teşviklerin düşmesi sonucu tarım danışmanlarımız da işsiz kalacak Eskişehir'de, toprak analiz laboratuvarı eksikliği ve çiftçilerimizin mağduriyetini önlemek amacıyla toprak analiz laboratuvarı kurduk. İçinde son teknoloji aletlerle donattık. Hükümetimiz verdiği analiz desteği üreticilerimizi teşvik ediyordu. Bu desteğimizin çekilmesiyle üreticilerimiz analiz yaptırmaya sıcak bakmıyor. Bu da orada çalışan 4 elemanımız için kötü bir durum oldu. 2016 yılı tarım desteklerinin içine analiz ve tarım danışmanlığının da alınmasını, geçen yıllarda yaptığımız çalışmaların boşa gitmemesini istiyoruz. Aksi durumda bünyemizde çalışan bu 7 kişi ile yollarımızı ayırmak durumunda kalacağız" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçiden Destek Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement