Çiftçilere Destekleme Kesintisi Şoku - Son Dakika
Güncel

Çiftçilere Destekleme Kesintisi Şoku

Çiftçilere Destekleme Kesintisi Şoku

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borçlarını ödemeyen çiftçilerin destekleme ödemelerinin kesilmesi yönünde Resmi Gazete'de yayımlan karara tepki gösterdi.

01.09.2014 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borçlarını ödemeyen çiftçilerin destekleme ödemelerinin kesilmesi yönünde Resmi Gazete'de yayımlan karara tepki gösterdi. Erdem, sulama amaçlı elektriği çok yüksek fiyata aldıklarını belirterek, "Destekleme primleri kesilirse üretici iflas eder" dedi.

Resmi Gazete'nin 30 Ağustos tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu ve uygulama tebliği uyarınca elektrik borcu bulunan çiftçilerin borçlarını 15 Eylül tarihine kadar ödememeleri halinde bu yılki tarımsal destekleme ödemelerinde kesinti uygulanacak. Bloke edilecek tarımsal destekleme ödemelerinden öncelikle elektrik borçlarının kesilmesi kararı çiftçilerin tepkisine neden oldu. Çiftçilerin 2013 yılı tarımsal destekleme ödemelerine elektrik şirketi tarafından el konulduğunu belirten Diyarbakır'ın Sur ilçe Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, şöyle dedi:

"Sulu tarım desteklemelerinin tamamına el konuldu. Üretici desteklemeyi alamıyor. Üretici 2014 yılında üretime başlarken 2013 yılının desteklemesini almayı bekliyordu. Bununla ürün harcamaları yapılacaktı. Desteklemeye el konulunca üretici ortada kaldı. Üreticiler bu nedenle faizle borç aldı. Tüm masraflar borçla yapıldı. Kimsenin desteklemesi verilmedi. 2014'ün desteklemesi seneye verilecek. Şimdi üreticiler ortada kaldı."

"ÜRETİM ZAMANI ELEKTRİK KESİNTİSİ YAPTILAR"

Ürünün sulama zamanında elektrik kesintisi yapıldığını ifade eden Erdem, bazı günlerde sulama esnasında 10-15 saat elektriklerin kesildiğini söyledi. Erdem, "Mesela pamuk kozaya girdiğinde su yoktu. Günde 10-12 saat su kesiliyordu. Ben mısır ekmiştim. Dönümde 1 tonun üzerinde verim bekliyordum. Ancak 300 kilo ürün aldım. Tam gelişme zamanında elekrik kestiler ve sulayamadık. Sulama esnasında günde 4-5 saat bile elektrik kesilse o adam iflas eder. Geçen sene 1 ton 700 kilo verim alanlar, bu sene tonun altına düştü. Bunun sebebi elektrik kesintisiydi" diye konuştu.

Elektrik dağıtım şirketinin kendilerinden yüksek ücret istediğini belirten Erdam, kendilerinden dönüm başına 90 TL elektrik ücreti istendiğini bildirirken şöyle devam etti:

"Bu kadar elektrik kullanılmıyor. Diyarbakır'da kaçak varsa o kaçağı getirip sulamaya yüklüyorlar. Kaçak kullanımın şehirde yaşayanların faturasına yüklendiği bile söylendi. Çok mücadele ettik. Ama netice alamadık. Enerji Bakanı'ndan randevu aldık. 70 Oda Başkanı gittik. Bakan'ı beklerken Müsteşar geldi ve yapacakları bir şey olmadığını söyledi. Pamukçular Derneği, üniversiteden uzmanlar, şirket elemanları ve bakanlık müfettişleri elektrik tüketiminin fiyatını belirlemek için bir çalışma yaptı. 1 hafta boyunca dönüme ne kadar elektrik tüketimi yapıldığının ölçümünü yaptılar. Şirket 2014 fiyatı olarak dönüm başına 90 lira istiyor. Yapılan ölçüm sonucunda 45- 55 lira arasında çıktı. Bakanlık bu fiyatı kabul etmiş. Şirket sahibi ise bunu kabul etmeyeceğini söylemiş."

"MAKUL BİR FİYAT BELİRLESİNLER"

2014 desteklemelerinin kesilmesi durumunda çiftçinin bundan sonra ekim yapamayacağını vurgulayan Erdem, şunları ekledi:

"Pamuğun girdileri çok yüksek. Zaten taban fiyat yok. 6-7 yıl önce Diyarbakır genelinde 700 bin dekar pamuk ekim alanı vardı. Şimdi 100 bin dekarın altına düşmüş. Çiftçi mısıra yöneldi. Mısırda elektrik kesintilerinden dolayı verim alınamıyor. Her gün elektrik kesiliyor. Şu anda da bazı yerlerde 4-5 saat elektrik kesiliyor. Verim çok düştü. Zaten üretici kar etmiyor ve üstüne elektrik fiyatları yükseliyor. Biz de kaçağa karşıyız. Ancak makul bir fiyat koysunlar. 2013- 14'ü uzlaşmaya gidelim. Gelecek sene kuyu sahipleriyle görüşüp fiyatı söylesinler. O zaman adam zarar ediyorsa niye eksin? Dönüm başı sezonluk elektrik fiyatı 90 liradır. Şu anda ölçüm yapıldı. 50-55 lira fiyat çıktı. DEDAŞ bu sözleşmeyi imzalamadı Sezon başında fiyatı belirlesinler. 2014 yılında da destekleme ödenmezse çiftçi iflas eder. Zaten bu sene çiftçi zararda."d - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çiftçilere Destekleme Kesintisi Şoku - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Kayseri'de yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada, 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement