Çiftçinin 40 Yıllık Gelir Kapısı; Limon - Son Dakika
Yerel

Çiftçinin 40 Yıllık Gelir Kapısı; Limon

Çiftçinin 40 Yıllık Gelir Kapısı; Limon

1970’li yıllarda pamuk gelirlerinin düşmesi nedeni ile narenciye üretimine yönelen çitçi, Muğla’nın Ortaca ilçesinde 40 yıldır ürettiği limonu Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

22.06.2016 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1970'li yıllarda pamuk gelirlerinin düşmesi nedeni ile narenciye üretimine yönelen çitçi, Muğla'nın Ortaca ilçesinde 40 yıldır ürettiği limonu Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Muğla'da üretilen yıllık 260 bin ton narenciyenin, 100 bin tonunu üreten Ortaca'da yaklaşık 60 bin ton enterdonat limon üretimi yapılıyor. Üretimin yüzde 75'e yakın kısmı ihraç ediliyor.

Yaprakları oldukça iri olan ve ağaçları kuvvetli gelişen enterdonat limonu, farklı iklim özellikleri bulunması, kışın bol yağışlı ve ılıman geçmesi, nemli bir bölgede bulunulması ve üstün ekolojik koşullar taşıması nedeniyle Ortaca ve çevresinde meyve kalitesini her daim yüksek tutuyor.

60 bin dekar arazi üzerinde yaklaşık 60 bin ton enterdonat limon üretimi yapıldığını dile getiren Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; "Ayrıca Nar ve Domates üretimimiz var. Muğla'da üretilen 260 bin ton narenciyenin 100 bin tonu Ortaca'da üretiliyor. Bu üretiminde yaklaşık yüzde 75'e yakın bir oranı ihraç ediliyor. Bu bölgede en iyi yetişen ürünlerin başında limon geliyor. İhracatta en büyük pazarlarımızdan biri olan Rusya'ya ve çeşitli Avrupa ülkelerine limon ihraç etmekteyiz. Bölgemizde ki limonun kalitesi, suyu ve aroması birinci sınıf. Güzel, verimli bir şekilde üretimi yapılıyor" diye konuştu.

Limonun Bölgede pamuktan narenciyeye geçiş döneminde ilk üretilen ürünlerden biri olduğunu hatırlatan Çöllü, "Önemli bir gelir kaynağı, bölgemiz narenciye üretiminde lokomotif bir bölge olmasının yanı sıra turizm ile iç içe olduğu için yeşil ile mavinin birleştiği yerdeyiz" dedi.

Ailesinin, Ortaca'da limon üretimine ilk başlayan üreticilerden olduğunu ifade eden Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, harita mühendisi Hasan Şahin, "60'lı yıllarda limonun daha verimli olduğu düşünülerek bu bölgeye getirilmiş, özellikle Ortaca bölgesinde hem kalite açısından, hem aroma açısından ve verim açısından enterdonat limonun çok daha iyi olduğu alıcılar tarafından bize belirtiliyor. Daha iyi gelişebilmesi içinde bir takım çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle Ortaca'nın yüzde 80'ine yakını enterdonat limon üretimi ile uğraşıyor. Kalite ve verim açısından olduğu gibi gelir olarak da memnunuz" şeklinde konuştu.

60 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Sakıp Çakır, pamukçuluğun ardından, narenciyeye başladıklarını belirterek, Muğla ilinde en çok limonunun yetiştiği yerin Ortaca ve köyleri olduğunu söyledi.

1975 Yıllında Alanya'ya bir arkadaşına gezmeye giden babasının pamuk yerine limon ekmeye başladığını anlatan Ekrem Başdoğan ise, "bize babadan kalma bir meslek bu. Havası, iklimi, toprağı ile çok güzel bir yörede yaşıyoruz. Limonlarımızın kalitesi çok güzel" ifadelerini kullandı.

Pamukçuluğun ardından 40-45 senedir limon üretimi yaptıklarını söyleyen 82 yaşındaki Ziya Şahin de, bölge limonunun çok değerli olduğunu vurguladı.

Pamuktan, limon üretimine geçiş sırasında bölge ilk limon diken üreticilerden biri olan Şahin, "kabuğu ince olur, sulu olur. Son zamanlarda masrafın biraz fazlalaşmasından dolayı çiftçi olarak zorlanmaya başladık. 83 yaşına giriyorum. Yine bahçe yapacak olsam yine limon yaparım. Bu bölge limona çok uygun bir bölgedir' dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçinin 40 Yıllık Gelir Kapısı; Limon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement