Çiftçinin Umutla Beklediği Baraj, Hem Verimi Hem Ürün Çeşitliliğini Artıracak - Son Dakika
Güncel

Çiftçinin Umutla Beklediği Baraj, Hem Verimi Hem Ürün Çeşitliliğini Artıracak

Kahramanmaraş'ta 18 yıl sonra su tutulmaya başlanan Adatepe Barajı, sulu tarıma geçecek bölge çiftçisine ürün çeşitliliği açısından umut oldu Tarım sektörüne ivme kazandırması ve 35 yerleşim birimini sulu tarıma kavuşturması planlanan baraj, yaklaşık 75 bin kişiye de istihdam sağlayacak Gıda, Tarım ve.

23.04.2014 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İDRİS AYDIN - Kahramanmaraş'ta 18 yıl sonra su tutulmaya başlanan Adatepe Barajı, sulu tarıma geçecek bölge çiftçisine ürün çeşitliliği açısından umut oldu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Göksun Çayı üzerinde 1995 yılında yapımına başlanarak sulama amaçlı projelendirilen Adatepe Barajı, Afşin, Elbistan ve Göksun'da bulunan 315 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayacak.

Tarım sektörüne ivme kazandırması ve 35 yerleşim birimini sulu tarıma kavuşturması planlanan baraj, yaklaşık 75 bin kişiye de istihdam sağlayacak. Cazibesiyle 315 bin 540 dekar alanı sulayacak barajın, yapılacak terfi uygulamalarıyla 392 bin 880 dekar alanı sulaması hedefleniyor. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak baraj, toprağa can çiftçiye de ürün verecek.

Sulu tarımla ürün çeşidi artacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adatepe Barajı ile hayata geçirilen sulama projesinin bölge çiftçisi için önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Afşin-Elbistan bölgesinin ova bakımından Türkiye'de önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Emiroğlu, "Bölgemiz Türkiye'de çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde önde gelen yerler arasında bulunuyor. Aynı zamanda hububat tarımı bakımından da verimli olan bölge. Yaklaşık 400 bin dekarlık alanın sulamaya açılmasıyla verimde ciddi anlamda artışlar olacak" dedi.

Bölgede kuru tarımla ziraat yapıldığını vurgulayan Emiroğlu, barajla sulu tarıma geçileceğini vurguladı. Sulu tarımın gelmesiyle ayçiçeği, yağlık ayçiçeği, çerezlik ayçiçeği, şeker pancarı ve buğday gibi ürünlerde verimde artış beklendiğine işaret eden Emiroğlu, bunun yanı sıra ürün çeşitliliğinin da sağlanacağını kaydetti.

Bölgede meyvecilik faaliyetlerine de ağırlık vermeye çalışacaklarını dile getiren Emiroğlu, "Bölgede kışlık sebze ve domates yetiştiriciliği yapılıyor. Sulu tarımın uygulanmaya başlanmasıyla ürün çeşidi artacak" diye konuştu.

Kurak araziler suya kavuşacak

Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar da Türkiye'nin en büyük ovaları arasında yer alan Afşin-Elbistan ovasının bir bölümün suya kavuşacağını, böylece modern tarım tekniklerinin uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce Afşin-Elbistan bölgesinde üretilen fasulyenin Türkiye'nin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşıladığını vurgulayan Akpınar, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki giderlerin artması, bölgede sulu arazilerin kamulaştırılması gibi sebeplerden dolayı üretim neredeyse bitmişti. Şuanda kurak olan araziler Adatepe Barajı ile suya kavuşacak. Böylelikle çitçilerimiz artık her türlü mahsulü ekebilecek. Bu da hem çitçiye hem de bölge ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacak." - Kahramanmaraş

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çiftçinin Umutla Beklediği Baraj, Hem Verimi Hem Ürün Çeşitliliğini Artıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement