Çiftçiyi Önce Kuraklık ve Don, Şimdi de Dolu Vurdu - Son Dakika
Güncel

Çiftçiyi Önce Kuraklık ve Don, Şimdi de Dolu Vurdu

Çiftçiyi Önce Kuraklık ve Don, Şimdi de Dolu Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında yaşanan kuraklık, Mart ayı sonunda görülen don olayının çiftçiye önemli kayıplar verdiğini söyledi.

29.04.2014 13:14  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayından itibaren yaşanan kuraklık, Mart ayı sonunda görülen don olayının çiftçiye önemli kayıplar verdiğini belirterek, "Kuraklık, don, fırtınanın ardından dün yaşanan dolu yağışı da İzmir'in Kemalpaşa, Isparta'nın Uluborlu, Aydın'ın Efeler ve İncirliova ilçelerinde kiraz, şeftali, kayısı, erik, kestane, ceviz bahçelerini ve bağ alanlarını, Muğla'nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde seraları, meyve ağaçlarını ve zeytinlikleri vurdu" dedi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, Mart ayındaki yağışların endişeleri bir ölçüde giderdiğini, ancak Ekim ayından bu yana Marmara Bölgesi dışında ülkenin büyük bölümünde, en fazla da İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşandığını, bunun, başta hububat olmak üzere tarla ürünlerini etkilediğini belirtti. Kuraklığın ardından 29, 30 ve 31 Mart 2014 tarihlerinde ülkenin büyük bölümünde yaşanan donun başta fındık, kayısı, elma olmak üzere meyve bahçelerine, Tarsus'ta yaşanan fırtınanın karpuz tarlalarına önemli oranda zarar verdiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:  "Bu felaketlerin verdiği sıkıntılara çözüm aradığımız süreçte, dün yaşanan ve 5-10 dakika süren dolu yağışı da İzmir'in Kemalpaşa, Isparta'nın Uluborlu, Aydın'ın Efeler ve İncirliova ilçelerinde kiraz, şeftali, kayısı, erik, kestane, ceviz bahçeleri ve bağ alanlarını vurdu. 87 bin 39 dekar alanda, 46 bin 869 tonla çok önemli bir kiraz üretim merkezi olan Kemalpaşa'da, kirazda yüzde 90'ları aşan kayıp bekleniyor. Muğla'nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde ise dolu yağışı seralarda camların kırılmasına, naylonların delinmesine neden olurken, sera içindeki domates başta olmak üzere çeşitli sebzeler zarar gördü. Bu ilçelerde seraların yanı sıra dolu yağışı, meyveler ve zeytinlikleri de vurdu. Her ne kadar tarımsal üretimde ürün hasat edilinceye kadar risk devam etse de Mayıs yağışları özellikle hububatta rekolteyi çok önemli oranda etkileyecektir. Onun için Mayıs yağışlarını dört gözle bekliyoruz. Fakat, don ve dolu zararının telafisi mümkün değil."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı'nın 60 ilde don zararıyla ilgili bir çalışma yaptığını belirten Bayraktar, üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesinin gündemde olduğunu belirtti. Bayraktar, "Üretimin sonraki yıllarda sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Yeni kredi kullanımında kolaylık sağlanmalıdır. Kuraklık riski Tarım Sigortaları kapsamına alınmalıdır. Kuraklık riskinin Tarım Sigortaları kapsamına alınmaması durumunda 2090 Sayılı afetlerden zarar gören çiftçilere yardım içeren Kanun, işler hale getirilmelidir" dedi. Bayraktar, çiftçi zararının karşılanmasını, borçlarının da ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çiftçiyi Önce Kuraklık ve Don, Şimdi de Dolu Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement