Çifte Nakille Spora Devam - Son Dakika
Güncel

Çifte Nakille Spora Devam

Çifte Nakille Spora Devam

MUĞLA Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu 30 yaşındaki Mehmet Tolanvağa'ya 5 yıl içinde kardeşi 27 yaşındaki Cengiz Tolanvağa'dan karaciğer, babası 58 yaşındaki İbrahim Tolanvağa'dan böbrek nakli yapıldı.

11.11.2016 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUĞLA Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu 30 yaşındaki Mehmet Tolanvağa'ya 5 yıl içinde kardeşi 27 yaşındaki Cengiz Tolanvağa'dan karaciğer, babası 58 yaşındaki İbrahim Tolanvağa'dan böbrek nakli yapıldı. Futbol antrenörü olan Mehmet Tolanvağa, nakil öncesinde olduğu gibi nakillerden sonra da spora devam etti. Hem futbol, hem halk oyunları oynayan, hem de iki futbol takımını çalıştıran Tolanvağa, "Spor yaparak, yaptırarak eskisinden daha sağlıklıyım" dedi.

Mehmet Tolanvağa, 20 Haziran 1986 tarihinde Denizli'nin Buldan ilçesinde çiftçilik yapan Şengül- İbrahim Tolanvağa çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 3 yıl sonra Cengiz adını verdikleri ikinci çocukları oldu. Mehmet hem okudu, hem çiftçilik yapıp baba mesleğini öğrendi. Spor tutkunu olan Mehmet Tolanvağa, 2005/2006 öğretim yılında, kardeşi Cengiz de üç yıl sonra Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nu kazandı.

İki kardeş her fırsatta anne babasını ziyaret ederken, Mehmet Tolanvağa, Nisan 2011'de bir hafta sonu tatilinde gittiği Buldan'da mantar toplayıp yedi, zehirlenip komaya girdi. Mantarı Mehmet Tolanvağa dışında kimsenin yememesi büyük şans olurken, talihsiz genç Denizli'ye, ardından İzmir'e sevkedildi. Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Tolanvağa, karaciğer nakli için İzmir'de özel hastaneye sevk edildi. Mehmet Tolanvağa'ya kardeşi Cengiz Tolanvağa donör oldu. Cengiz'den alınan karaciğer parçası 6 Mayıs 2011 tarihinde Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından Mehmet Tolanvağa'ya nakledildi. Üniversitenin son sınıfındayken geçirdiği karaciğer nakli yüzünden okulunu 2012'de bitiren Mehmet Tolanvağa, Almanya'ya gitti, çeşitli işlerde çalıştı. Türkiye'ye gelip girdiği KPSS sınavını kazadı. Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne futbol antrenörü olarak atanınca 2014 Ağustos'ta yurda döndü, çalışmaya başladı.

BÖBREK BABADAN

Ancak talihsizlikler Mehmet Tolanvağa'nın yakasını bırakmadı ve genç sporcunun bu kez de böbrekleri iflas etti. Böbrek rahatsızlığı ortaya çıkınca tayin isteyerek İzmir'e gelen Mehmet Tolanvağa'ya bu kez babası İbrahim Tolanvağa donör oldu. Kasım 2015'te, Antalya'da bir arkadaşının çalıştığı hastanede nakil olan Mehmet Tolanvağa, baba böbreğiyle diyalize mahkum olmaktan kurtuldu. Çift nakille iki kez yeni hayatların kapısı açılan Mehmet Tolanvağa böbrek naklinden üç ay sonra futbol antrenörü olduğu İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ndeki işine döndü.

HAYATI SPOR

Profesyonel olarak nakil öncesinde Buldanspor'da, öğrenciyken Muğla Akyaka'da futbol oynayan, karaciğer nakli sonrası Almanya'da lisanslı futbolcu olan Mehmet Tolanvağa, "Hayatım spor" dedi. Tesadüf eseri Buldan Lisesi'nde öğrenciyken beden eğitimi öğretmeni Elif Kibrit'in şimdi görev yaptığı Buca Meslek Teknik Lisesi'nde çalışmaya başlayan Mehmet Tolanvağa, bu okulda kız futbol, Karabağlar imam Hatip Ortaokulu'nda da hem erkek futbol takımının antrenörlüğünü yapıyor, hem de halk oyunları ekibini çalıştırıyor. Mehmet Tolanvağa, haftanın belli günlerinde de halı sahada kardeşi Cengiz Tolanvağa ve arkadaşlarıyla maç yapıyor, Katre Dans Sanat Merkezi'nde hem halk oyunları oynuyor hem ekip çalıştırıyor.

"SPORDAN BESLENİYORUM"

5 yılda iki kez nakil geçirdiğini antrenman sırasında röportaj yapılırken öğrenen öğrencilerine büyük şaşkınlık yaşatan Mehmet Tolanvağa, "85 yaşımdaki dedem hala mantar toplar yer. Ben de zehirli mantarı bildiğimi sanıyordum, ölümden döndüm. Nakile kadar yoğun bakımda geçen süreci hiç hatırlamıyorum. Nakil sonrasında da elbette zor günlerim oldu. Ama karaciğer naklinden sonra hasta yatağımda bile hastanenin çimlerine bakar, yeşil sahalara dönmeyi hayal ederdim. Hayallerimin peşinden gitmeyi hiç bırakmadım. Almanya'ya gittiğimde Neustadt Türkgücü takımında profesyonel olarak futbol oynadım. Nakilli olduğumu söyledim, sağlık kontrolüne gönderdiler, futbol oynayabilir raporu verildi. Şimdi de sporla dolu bir yaşamım var. Hem meslek hem hobi olarak spor yapıyorum, sporla eskisinden daha sağlıklıyım. Nakil olanlara önerim bir kenara çekilmeyi değil hayatın içine girmeyi seçsinler" dedi.

HAYATIMIN KARARI

Öte yandan karaciğerinden bir parça verdiği ağabeyi gibi sporcu olan, beden eğitimi öğretmenliği yapan, futbol takımında ve halk oyunları ekibinde oynayan Cengiz Tolanvağa, "Ağabeyime donör olarak hayatımdaki en önemli kararı vermişim. Hayatımda hiçbir şey değişmedi. Zaten doktorlarım da verici olduktan sonra hayatımın değişmeyeceğini söylemişti. Bunu bizzat yaşadım" diye konuştu.

İzmir'de özel hastanenin Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç da şunları söyledi:

"Mehmet bize sevk edildiğinde mantar zehirlenmesine bağlı akut karaciğer yetmezliği tablosundaydı. Bu hastalar ani gelişen ve hızlı seyreden karaciğer yetmezliği olduğu için kısa sürede nakil yapılmazsa hızlıca kaybedilecek hastalar grubudur. O nedenle Mehmet'e acil olarak karaciğer nakli yaptık, problem olmadan sağlığına kavuştu. Hastalar kronik ya da akut karaciğer yetmezliği olsun nakil öncesi dönemde oldukça hasta durumdalar, nakil sonrasında normal sağlıklarına kavuştuklarında spor dahil tüm aktiviteleri normal insanlar gibi yapabilirler. Dünyada sporcu olup karaciğer böbrek nakli olup profesyonel spor yaşamına dönen örnekler var. Mehmet de böyle bir örnek. Bütün hastalarımızı nakil sonrasında her türlü aktiviteyi, sporu yapmaya teşvik ediyoruz. Nakilden sonra onları yeni bir hayat, sağlıklı bir hayat bekliyor."

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çifte Nakille Spora Devam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı
    21:46 Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı

    İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan ölümlü kazaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Anne Eylem Tok'un olay yerine gitmesi ve kaçış planı yapması görüntülendi. Baba Bülent C.'nin ifadesiyle çelişen görüntüler de dikkat çekti. Polislerin T.C'nin Amerikan pasaportunu incelemesi de kameraya yansıdı. Olayın ardından Mısır'a kaçan şüphelilerin ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.


Advertisement