Çiğ Sütte Sözleşmeli Alım Dönemi Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Çiğ Sütte Sözleşmeli Alım Dönemi Başlıyor

Çiğ Sütte Sözleşmeli Alım Dönemi Başlıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmeliğe göre sözleşmelerin en az 6 ay, en fazla 1 yıl süreli olacağını söyledi.

01.07.2015 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmeliğe göre sözleşmelerin en az 6 ay, en fazla 1 yıl süreli olacağını söyledi.

Çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmeliğin 16 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kadir Güven, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik, sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılmasını, üretici, üretici örgütü ve alıcı arasında uyulması gereken kuralların belirlenmesidir. Üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin sağlanmasını, arz talep dengesinin oluşturulmasını ve çiğ süt üretiminde izlenebilirliğin sağlanmasını amaçlamıştır. Yine çiğ süt üretimi yapan üreticiler veya bunların üyesi bulunduğu üretici örgütleri ile alıcılar arasında akdedilen çiğ süt alım satım sözleşmesi ile ilgili usul ve esasları kapsamaktadır" dedi.

Yönetmeliğe göre sözleşmelerin en az 6 ay, en fazla ise 1 yıl süreli yapılacağını ifade eden Güven, "Yönetmeliğe göre, özellikle alıcılar açısından sözleşme yapılmasını zorunlu kılınıyor, sözleşmenin taraflarına, pazar garantisi sağlanıyor. Üretici örgütlenmesi teşvik ediliyor. Çiğ süt üretimi yapan çiftlikler ve sütü işleyen endüstriyel tesisler çevresel kaynakların korunmasını sağlayarak çevre sağlığını korunuyor. Çiğ sütün uygun işletme ve sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi için alıcı ve üretici veya bunların üyesi bulunduğu üretici örgütü tarafından gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor. Türk gıda mevzuatına uygun çiğ süt üretimini teşvik ediyor. Sözleşme yapmadan çiğ süt alanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda yer alan ilgili cezai yaptırımları getiriliyor. Yönetmeliğe göre sözleşmeler en az 6 ay en fazla 1 yıl süreli yapılacak. Tarafların anlaşarak sözleşmeden dönmesi halinde 6 aylık asgari süre hükmü uygulanmayacak. Sözleşmede teslim edilecek ve alınacak çiğ sütün dönemler itibariyle asgari ve azami miktarı, fiyatı, soğutma ve hizmet bedeli yer alacak. Üretici örgütleri aracılığıyla satılan çiğ süt karşılığı alınan nakit avans, üretim oranlarına göre üyeleri dağıtılacak. Sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyenler için Borçlar Kanunu'nun hükümleri uygulanacak" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiğ Sütte Sözleşmeli Alım Dönemi Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement