Ciğerciler Ramazan Bayramı'na Hazır - Son Dakika
Yerel

Ciğerciler Ramazan Bayramı'na Hazır

Ciğerciler Ramazan Bayramı\'na Hazır

Edirne tava ciğerini tatmak için Ramazan Bayramı'nda kente gelecek turistler, esnafa kazanç bakımından "çifte bayram" yaşatacak.

15.07.2015 11:37  Güncelleme: 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, tava ciğerinin sonra yıllarda kendi başına turisti çeken bir değer haline geldiğini söyledi.

Son 4-5 yıldır Edirne'ye yakın illerden hafta sonu ve bayram tatillerinde sırf ciğer yemek için gelenler bulunduğunu belirten Dinar, bu bayram tatilinde de yoğun bir şekilde gurme turizmine hazırlandıklarını ifade etti.

Dinar, "Ciğercilerimiz, Ramazan Bayramı'nda çifte bayram yaşayacak. Günler öncesinden hazırlanmaya başladık. Ramazan Bayramı kısa bir döneme denk geldiği için yerli turistler denize, plaja değil de daha çok tarihi mekanlara gelecek. Edirne de tarih açısından önemli bir kent. Buraya gelen vatandaşlarımız şanlı tarihimizi ziyaret ettikten sonra tava ciğerimizin tadına bakacaklar" dedi.

"Ciğerin tadı körpeliğinden"

Edirne'deki ciğerin lezzetinin bir anlamda bu bölgede, Balkan coğrafyasında beslenen hayvanlardan kaynaklandığını vurgulayan Bahri Dinar, şu bilgileri verdi:

"Ciğercilerimiz Ramazan Bayramı tatiline, çifte bayrama hazırlar. Ciğeri en iyi yerlerden aldık. İki yaşını geçmemiş danaların ciğerini kullanıyoruz. Ne diyoruz; 'Dananın nüfus kağıdında Edirne yazacak.' Bu lezzetli ciğeri misafirlerimize sunacağız. Bizi ziyaret eden, tava ciğerimizin tadına bakan misafirlerimize, dokuz sekizlik ritm eşliğinde 'Tavası var ciğeri var, yanında da biberi var abe güzel Edirnem sende daha neleri var' türküsünü dinleteceğiz.

Ayrıca bizim artık Amerika'dan müşterilerimiz var. Tava ciğeri artık Türkiye sınırlarını çoktan aştı. Tava ciğeri, dünyada yöresel yiyecekler arasında en çok tanınanlardan biridir. Japonya'dan misafirlerimiz özellikle tava ciğeri yemeye kentimize geliyor. Yunanistan ve Bulgaristan'dan turistler günübirlik gelerek ciğerimizin tadına bakıyor."

"Tava ciğeri Edirne'de yenir"

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne'de tava ciğerinin yükselişini gören pek çok girişimcinin yurdun değişik illerine tava ciğer restoranları açtıklarını ancak bunların Edirne'deki tadı veremediklerini söyledi.

Ciğerin lezzetine doğduğu topraklarda varılabileceğini ifade eden Dinar, "Bizim müşterilerimiz çok özel insanlardır. Ciğerimizin tadına bakar ve gider diğer yerlerde yapılan tava ciğerini de dener. Ama buraya geldiğinde bizim gibi hiçbir yerin yapamadığını söyler. Bu da çok göz önünde. Allah'a şükür iş yerlerimiz dolup taşıyor. Tava ciğeri Yunanistan ve Bulgaristan'da da yapılıyor ancak hakikisi Edirne'de" diye konuştu.

Tava ciğer ustası Samet Evsen de bayram için bütün hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. 20 yıllık ciğerci ustası olduğunu belirten Evsen, "Bu yıl Ramazan Bayramı'na çok iyi hazırlandık. Domatesinden biberine, içeceğinden salatasına, ciğere ait ne varsa hazırladık, bayramı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ciğerciler Ramazan Bayramı'na Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement