Cihat Yanlısı Şiddet Sebebiyle Geçen Ay 5 Binden Fazla Kişi Hayatını Kaybetti" - Son Dakika
Güncel

Cihat Yanlısı Şiddet Sebebiyle Geçen Ay 5 Binden Fazla Kişi Hayatını Kaybetti"

İngiltere'de yayınlanan ICSR raporu: "Dünya genelinde geçen ay düzenlenen 664 cihat yanlısı saldırıda 5 bin 42 kişi hayatını kaybetti" "En fazla ölüme sebep olan üç grup sırasıyla, IŞİD, Boko Haram ve Taliban"

11.12.2014 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de yayınlanan bir raporda, geçen ay dünya genelinde cihat yanlısı gruplar tarafından düzenlenen saldırılarda 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Londra King's College Üniversitesi'ne bağlı Uluslararası Radikalizm Çalışmaları Merkezi (ICSR) araştırmacılarının İngiliz yayın kurumu BBC ile işbirliğinde cihat yanlısı grupların saldırılarına ilişkin hazırladığı rapora göre, geçen ay dünya genelinde cihat yanlısı grupların şiddet eylemlerinde hayatını kaybeden 5 binden fazla kişinin yarısından fazlasının sivil olduğu belirtildi.

ICSR, araştırmadan elde edilen verilerin önemli olduğu gibi bir o kadar da endişe verici olduğunu kaydetti. ICSR raporundaki verilere göre geçen ay 664 cihat yanlısı saldırısı düzenlendi ve bu saldırılarda 5 bin 42 kişi hayatını kaybetti.

Araştırmacılar, IŞİD terör örgütünü "en ölümcül grup" olarak nitelendirirken, kayıpların en fazla yaşandığı ülkelerin Suriye ve Irak olduğunu bildirdi. Suriye ve Irak dışında 13 ülkede daha ölümcül cihat yanlısı şiddet eylemlerinin düzenlendiğine dikkati çeken ICSR, raporunda şu ifadelere yer verdi:

"Cihat yanlısı gruplar, sadece bir ay içerisinde Nijerya ve Afganistan'daki yaklaşık bin 600 can kaybı da dahil, Yemen, Somali ve Pakistan'daki yüzlerce can kaybından sorumludur. İç çatışmalara karışan cihat yanlılarının olayları hariç, grupların saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 51'ini siviller oluşturuyor. Hükümet yetkilileri, polis ve diğer silahsız askeri personeli de dahil edersek, bu oran yüzde 57'ye çıkıyor. Ortam ve yere bağlı olarak, kurbanların çoğunun Müslüman olduğu ortaya çıkıyor.

Cihat yanlısı grupların şiddeti daha önceden New York, Londra ve Madrid'de yaşanan büyük çaplı kayıpların yaşandığı bombalı saldırılarla ilişkilendirilirken, günümüzün cihat yanlıları klasik terörizmden daha fazla veya daha az geleneksel operasyonlar gibi farklı taktiklere başvuruyor. Bizim verilerimizde bombalama, ateş etme, pusuya düşürme ve topçu ateşine tutma sıralamada aşağılarda kaldı."

Raporda, 233 saldırının sebep olduğu bin 700 ölümle, en fazla cihat yanlısı şiddet olayının gerçekleştiği ülke Irak olarak belirlenirken, en fazla ölüme sebep olan ilk 3 grup sırasıyla IŞİD, Boko Haram ve Taliban oldu. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cihat Yanlısı Şiddet Sebebiyle Geçen Ay 5 Binden Fazla Kişi Hayatını Kaybetti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement