Cihatçı John, Çocukken Sınıfın En Çalışkan Çocuğuymuş - Son Dakika
Güncel

Cihatçı John, Çocukken Sınıfın En Çalışkan Çocuğuymuş

Cihatçı John, Çocukken Sınıfın En Çalışkan Çocuğuymuş

Terör örgütü IŞİD'in 'Cihatçı John' lakaplı militanının kimliğinin açıklanmasının ardından, İngiliz basınında militanın hayatıyla ilgili detaylar yer almaya başladı.

27.02.2015 14:49  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiliz Daily Mail gazetesi, 'Cihatçı John' lakabıyla tanınan ve dün kimliği ortaya çıkan IŞİD militanı Muhammed Emvazi'nin çocukluk fotoğrafını yayınladı. İngiliz basınında geniş yankı bulan haberlerde, "Nasıl oluyor da, bir taksi şoförünün oğlu dünyanın en kötü şöhretli katili, sadist IŞİD infazcısı haline gelebiliyor" sorusu soruldu.

ÖĞRETMENLERİ: ÇALIŞKAN BİR ÖĞRENCİYDİ

Hürriyet'te yer alan habere göre, Londra'nın batısında doğup büyüyen Emvazi'nin okul arkadaşlarıyla çekildiği okul fotoğrafı Daily Mail gazetesi tarafından bulundu. Gazetenin ulaştığı okul arkadaşları Emvazi'yi, "sessiz, popüler ve futbolla ilgili" bir çocuk olarak anlatıyor. Öğretmenleri ise "Çalışkan bir öğrenciden bekleyebileceğiniz her şey onda vardı" diyor.

KUVEYT DOĞUMLU

Kuveyt'te doğan Emvazi'nin altı yaşındayken Londra'ya geldiği belirtiliyor. Kuveytli bir minibüs şoförünün oğlu olan Emvazi, 1993 yılında 6 yaşındayken ailesiyle beraber İngiltere'ye geldiğinde sadece birkaç kelime İngilizce konuşabiliyormuş. Basında yer alan haberlerde, oğulları hakkında kayıp bildiriminde bulunan ve daha önce güvenlik güçlerinde oğullarının Suriye'de olduğuna dair bilgilendirilen ailenin de büyük bir şok içinde olduğu söyleniyor.

2009'DAN BERİ MI5'IN RADARINDAYDI

Emvazi'nin IŞİD'e katılış sürecinde yaşananlar ise gözleri İngiliz istihbaratı MI5'a çevirdi. Guardian gazetesi haberinde, "IŞİD'in Londralı katili" olarak tanımladığı Emvazi'nin 2009'dan bu yana MI5'in radarında olduğunu yazdı. 2012 yılına kadar Emvazi ile temasta olan İngiliz insan hakları grubu CAGE'in müdürü Asım Qureshi, Washington Post'a yaptığı açıklamada, Emvazi'nin, MI5'ın kendisine ajanlık teklifi yaptığını anlattığını söyledi.

İddiaya göre İngiliz gencin radikalleşme süreci şöyle gerçekleşti:

Emvazi, üniversiteden mezun olmasının ardından 2009'da iki arkadaşıyla safari için Tanzanya'ya gitti. Ancak ülkeye girişinde gözaltına alınıp sınır dışı edildi. Tanzanya'dan İngiltere'ye dönüş yolunda Amsterdam'da MI5 tarafından sorgulandı. Emvazi'nin iddiasına göre MI5 ona ajanlık yapmasını teklif etti. Teklifi reddeden Emvazi, bilgisayar şirketinde iş bulduğu Kuveyt'e yerleşti.

GÖZALTINA ALINDI

Evlilik öncesi son hazırlıklarını tamamlamak için 2010 yılının Haziran ayında vatandaşı olduğu İngiltere'ye döndüğünde Londra'da terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Emvazi, Qureshi'ye yazdığı elektronik postada İngiliz yetkililerin kendisine engel olduğunu Kuveyt'e gidemediğini iddia etti. İnsan hakları grubu CAGE'in müdürü Qureshi, 'Cihatçı John' ile son olarak 2012 yılının Ocak ayında e-mail üzerinden görüştü. Emvazi, kişisel durumunu çözüme kavuşturmak için devletin her kademesine başvuru yaptığını, ancak yetkililerin kendisini "suça bulaştırmaya" çalıştığını ve buna karşı yapabilecek bir şeyi olmadığını belirtti.

Bu arada, daha önce Cihatçı John olduğu iddia edilen Londralı rapçi Abdel-Majed Abdel Bary'nin sesi, boyu ve tavırları üzerinde yapılan analizler sonucu aynı kişi olmadığının tespit edildiği açıklandı.


Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Cihatçı John, Çocukken Sınıfın En Çalışkan Çocuğuymuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • bill68: İçinde azıcık merhamet olan, dini ne olursa olsun böyle bir şey yapamaz. . . 9 3 Yanıtla
  • Ördek: Bir çocuğun nasıl bir canavara dönüştüğünün apaçık örneği. 4 2 Yanıtla
  • METiN YAZAR: John asken kuveyt dogumlu. Yani arap kökenli. 5 0 Yanıtla
  • ismail: Daha iki gün önce İşide silah taşıyan iki ingiliz uçağı düşürdü. Kimi kandırıyorsunuz siz ey ingilizler. 3 0 Yanıtla
  • Isi: Sallayin meydan bos 3 0 Yanıtla
  • Oz: Ebrehe olayı Yüzyıllar sonra aynen devam ediyor. Havaalanında durdurup mı5 e katıl !!! Durup dururken hemde ! Biz yetiştirdik yazmamışlarda... 3 0 Yanıtla
  • Kaplan: Suçada bulaşmış ajanlığada 2 0 Yanıtla
  • can: Aklın yolu bir 1 0 Yanıtla

Advertisement