Çilek Bölge Ekonomisini Canlandırdı - Son Dakika
Ekonomi

Çilek Bölge Ekonomisini Canlandırdı

Çilek Bölge Ekonomisini Canlandırdı

Yaklaşık 50 yıl önce yörede bir kadın girişimcinin “burada yetişmez” sözlerine aldırmayarak ilk kez başladığı çilek üretiminde büyük mesafe alan Mersin’in Silifke ilçesi, bugün Türkiye ekonomisine gelir getiren ilçe konumuna geldi.

10.04.2016 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık 50 yıl önce yörede bir kadın girişimcinin "burada yetişmez" sözlerine aldırmayarak ilk kez başladığı çilek üretiminde büyük mesafe alan Mersin'in Silifke ilçesi, bugün Türkiye ekonomisine gelir getiren ilçe konumuna geldi.

Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, Silifke'de çilek üretimine 1960'lı yılların başında ziraat mühendisi olan ve yörede "Arife abla" ismiyle bilinen Arife Karcıoğlu tarafından başlandığını söyledi. İstanbul'dan gelerek yerleştiği Silifke'de toprak tahlili yapan Arife Karcıoğlu'nun toprağın uygun olduğunu görerek çilek ekimine başladığını anlatan Akdoğan, "Yörede ilk kez çilek ekimi yapıldığını gören diğer çiftçiler 'burada çilek yetişmez, boşuna yorulma' diyerek Arife abla ile adeta dalga geçmişler. İnatçı Arife abla eleştirilere kulağını tıkayıp 4 dönümlük tarlasında çilek üretimini başlatmış. Ertesi yıl 6 dönüm daha kiralayıp çilek üretimini 10 dönüme çıkartmış. Arife ablanın yaptıklarını ilgi ile izleyen ve para kazandığını gören Silifkeli çiftçiler de çilek ekimine yönelmeye başlamışlar. Her yıl artan üretim alanıyla Silifke çilek üretiminin en önemli merkezlerinden biri olmuşsa bunu bugün hayatta olmayan 'Arife abla'ya borçludur. Dünyanın en kaliteli çeşitlerinin yetiştiği Silifke'de çilek genel olarak 'Arife abla çileği' olarak da bilinir" dedi.

Bu yıl 20 bin dönüm araziden 65 bin ton çilek hasadının beklendiğini belirten Akdoğan, "İlçemizde çilek hasadının başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden ve özellikle Suriye'deki savaştan kaçarak ilçemize gelen tarım işçileri gün boyu çilekte çalışarak geçimlerini sağlıyorlar. Yaklaşık 10 bin tarım işçisi çilekte çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. İlçeye bağlı Atayurt, Arkum, Atakent, Taşucu beldeleri ile Bahçeköy, Sökün, Kurtuluş köylerine Suriyeli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelip çadırlarda yaşayan işçiler, gün boyu tarlada çalışıp yorulmalarına rağmen zor koşullara gülümseyerek bakıyorlar" dedi.

Silifke'de çilek tarlalarında çalışan ev kadınlarının ev ekonomilerine katkıda bulunduklarını, genç kızların ise çeyiz parası biriktirdiğini söyleyen Akdoğan, "Özellikle kadınlar ve genç kızlar çilek tarlalarında kavurucu sıcak ve zor şartlara karşı verdikleri mücadelede geçimlerine katkı sağlamak amacıyla canla başla çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinde uyanan emektar kadınlar ve genç kızlar ev işlerini bitirip daha sonra tarlaların yolunu tutuyor. Tarlalarda çilek toplayan kadınlar gün içerisinde sadece 1 saat mola verip dinleniyor. Tarlalarda çalışan kadınlar geçim sıkıntısı çektiklerini ve bundan dolayı çalışmak zorunda olduklarını dile getiriyor. Ev kadınları ev ekonomisine katkıda bulunmak için tarlalarda çalışırken, genç kızlar ise çeyiz parası biriktirmek için çalışıyor. Aralarında yaşlı kadınların da bulunduğu kadın işçiler çilek tarlalarında sıcak havada çalışmanın zor olduğunu dile getiriyor. Tarlalarda zor şartlar altında çalışan kadınların birçoğu kazandıkları para ile okul okuyan çocuklarına destek olmaya çalışıyor" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çilek Bölge Ekonomisini Canlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • AsilTURK: Taşucu ve silifkede her esnaftan kazık yersiniz yabanciysaniz bilin istedim 0 0 Yanıtla
  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi
    15:09 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ilçesi ve mahallelerinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine yemlik desteği sağladı. Toplamda 25 üreticiye verilen yemlikler, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından teslim edildi.

  • AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı
    14:49 AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı

    AK Parti Bolu Belediye Başkan adayı Muhammed Emin Demirkol, mal varlığını açıkladı. Demirkol, 8 yıl İl Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunduğunu ve başhekimlik yaptığını belirterek, mal varlığına ilişkin bilgileri paylaştı. Mal varlığının içinde bir otomobil, arsalar ve tarlalar bulunduğunu ifade eden Demirkol, nakit kısmını da seçim döneminde harcadığını söyledi.

  • Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi
    14:49 Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi

    Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Edirne Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu' ve 'Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kurulan 40 sera, törenle üreticilere teslim edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada kentte üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Sezer, sera alanlarının genişletilmesi ve seracılığın geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.


Advertisement