Çilek Fideleri Toprakla Buluşmaya Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Çilek Fideleri Toprakla Buluşmaya Başladı

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde çiftçiler, yeni fidelerin dikimini yapıyor Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Akarca: "Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor.

24.08.2014 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN HASKAN - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde çilek fideleri toprakla buluşturulmaya başlandı.

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, AA muhabirine, ilçede geçen yıl 15 bin dönümde 60 bin ton çilek hasadı yapıldığını hatırlatarak, bu sezon üretim alanının 20 bin dönüme, rekoltenin ise 80 bin tona çıkacağını belirtti.

Geçen yıl hasat edilen çileğin 20 bin tonunun başta Rusya olmak üzere bazı ülkelere ihraç edildiğini anımsatan Akarca, bu yıl da ürünün dörtte birini ihraç etmeyi umduklarını söyledi.

Kokusu ve lezzetiyle dikkati çeken Silifke çileğine ilginin her yıl arttığını vurgulayan Akarca, geçen yıl fiyatların 1 liradan aşağıya düşmediğini, bu yıl da örtü altında kasımda başlayacak hasat döneminde fiyatların yüksek olmasının beklendiğini kaydetti.

Üreticilerin kaliteyi koruma adına iki yılda bir tarladaki fideleri sökerek yenilerini diktiğini anlatan Akarca, dikim çalışmalarına başlandığını ifade etti.

Akarca, geçmiş yıllarda bazı fidelerin bozuk çıkması nedeniyle üreticilerin olumsuz etkilendiğine dikkati çekerek, bu yıl da aynı sorunun yaşanmaması için çiftçileri, fideleri ziraat mühendislerine kontrol ettirmeleri konusunda uyardı.

İstihdama da katkı sağlıyor

Silifke'de çilek üretiminin istihdama önemli katkı sunduğunu belirten Akarca, şöyle devam etti:

"Tarlaların hazırlanıp dikimin yapılması, budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması, neredeyse tüm yıl boyunca sürüyor. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda Silifkelilerin yanında Şanlıurfa ve Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre illerden gelen işçiler de çalışıyor." - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çilek Fideleri Toprakla Buluşmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement