Çin Balonu Patladı - Son Dakika
Ekonomi

Çin Balonu Patladı

Çin Balonu Patladı

Çin kaynaklı küresel ekonomik kriz öngörüsünü değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, Çin’in durumunu kriz olarak değil, darboğaz olarak nitelendirdi.

27.08.2015 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin kaynaklı küresel ekonomik kriz öngörüsünü değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, Çin'in durumunu kriz olarak değil, darboğaz olarak nitelendirdi.

Çin kaynaklı küresel ekonomik kriz öngörülerini yorumlayan Prof. Dr. Emre Alkin, Çin'in gerçekçi olmayan rakamlarla oluşturduğu algı balonunun patladığını söyledi. Çin'in dünya ekonomisine etkisini yorumlayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Çin'in oluşturduğu zararın 2008'de Amerika'dan başlayan kriz kadar büyük olmadığını vurguladı.

Çin'deki durumdan zarar görenleri sıralayan Alkin, "Elindeki Dolarları ve Avroları bozdurup Çin'e yatırım yapmış olanlar büyük zarara uğradı. Yurt dışında olup da uzaktan Çin Yuanı cinsinden varlıklara yatırım yapmış olan portföy yatırımcıları vardı, onlar da zarara uğradılar" dedi.

"ÇİN RESMİ RAKAMLARI GERÇEK DEĞİL"

Çin'in sunduğu resmi rakamların gerçek olmadığını belirten Prof. Dr. Alkin, süreğen büyüme yaşandığı algısının bu yolla oluşturulduğunu ifade etti. Alkin, Çin'in kredi mevduat yapısının kırılgan olduğunu ve Çin'in oluşturduğu bu algı balonunun patlayacağını öngördüğünü söyledi. Bu patlamanın ise dünyayı düşünüldüğü kadar etkilemeyeceğini ekleyen Alkin, "Çin'i çok büyüttüler, büyüyen balon şişti şişti, patladı" yorumunda bulundu.

Çin'in elektronik firmalarının alt yüklenicisi olduğunu söyleyen Emre Alkin, Çin'in Güney Kore'yle ne Almanya'yla ne de Amerika'yla kalite ve çözüm olma açısından rekabet edecek durumda olmadığını kaydetti. Lider ülke olabilmek için ekonomik büyüklüğün yeterli bir ölçüt olmadığına işaret eden Alkin, gereken bilgi birikimi ve eğitimin suni yöntemlerle olamayacağını ifade etti.

Piyasaları okumak üzere tarihi verilere bakmak gerektiğini söyleyen Alkin, "Tarihi verilere bakarak anormallikleri keşfedebilirsiniz. Kalkınma ise demokratik ülkelerde olur, totaliter rejimlerde olmaz. Bir yatırımcı olarak demokratikleşmeye, insan haklarına, özgürlüklere bakarım, insanlar rahatça paralarını harcayabiliyorlar mı, insanların hayatlarına hükümleri geçiyor mu diye bakarım" dedi.

"TÜRKİYE YENİ BİR HİKAYE SUNMALI"

Dünyayı ekonomik büyüklükleriyle etkileyerek ve şişirme rakamlarla korkutarak bir yere varılamayacağının anlaşıldığını ekleyen Alkin, "Rusya, petrol fiyatları hızla aşağı düşüyor ve Rusya da çok ciddi bir ders aldı. Çin de artık gerçeği söylemenin vakti geldiğini anlayacak. Türkiye de kendine dikkat edecek, Türkiye bulunduğu coğrafya içinde demokratik, insan haklarına saygılı olduğunu ve sistemini liberal tuttuğunu gösterirse iyi bir yere doğru gidecek. Bununla birlikte Türkiye yeni bir hikaye sunarsa bu kötü ülkeler arasından ayrışacak" ifadelerine yer verdi. Alkin, Çin ve Rusya'yı işaret ederek "Başkalarının başından geçenlerden de ders alacak zekada ve tecrübede olmalıyız. Şu anki konjonktürde çıkan sonuç sadece Türkiye'nin içinden geçtiği siyasi süreçle değil, aynı zamanda yurt dışındaki süreçle de bağlantılıdır" ifadelerini kullandı.

"YENİ BİR EKONOMİK BÜYÜME MODELİ"

Yeniden seçim sürecine değinen Alkin, "1 Kasım'da ortaya çıkacak sonuca artık siyasetin saygı göstermesi gerekiyor. Koalisyon ya da tek parti güçlü bir hükümet çabucak yola koyulmalı ve yeni bir büyüme modeli ortaya koyduktan sonra da diğer ülkelerden pozitif şekilde ayrışmalıyız" dedi.

Alkin, 7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyonun piyasayı nasıl etkileyeceğini yorumlamıştı ve yeni bir ekonomik büyüme modeline ihtiyaç olduğunu söylemişti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çin Balonu Patladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement