Çin'e Yapılan Doğaltaş İhracatı Arttı - Son Dakika
Güncel

Çin'e Yapılan Doğaltaş İhracatı Arttı

Çin\'e Yapılan Doğaltaş İhracatı Arttı

Türkiye'nin Çin'e olan doğaltaş ihracatı, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, bu ülkedeki Xiamen 2016 Fuarı'na düzenlenen milli katılım organizasyonu sonrasında yüzde 9 oranında arttı.

05.07.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Çin'e olan doğaltaş ihracatı, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, bu ülkedeki Xiamen 2016 Fuarı'na düzenlenen milli katılım organizasyonu sonrasında yüzde 9 oranında arttı.

Türkiye'nin doğaltaş ihracatında lider pazar konumundaki Çin'e yapılan doğaltaş ihracatı 2015 yılının Ocak - Mayıs döneminde 239 milyon dolar iken, 2016 yılının aynı döneminde 260.5 milyon dolara ulaştı. Çin'e yapılan doğaltaş ihracatı yüzde 9 artış gösterdi. Bu artış doğaltaş sektöründe son dönemde yaşanan durgunluğun geride kalacağı ümitlerini arttırdı.

Türk doğaltaş sektörü, 2016 yılının Ocak - Mayıs döneminde Çin pazarı dışında, ihracatında önemli yer tutan Suudi Arabistan, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, İtalya, Cezayir, Özbekistan gibi ülkelere gerçekleştirdiği ihracatta önemli artışlar kaydetti. Suudi Arabistan'a yapılan ihracat yüzde 10'luk artışla 48 milyon dolardan 53 milyon dolara, Fransa'ya gerçekleştirilen ihracat yüzde 18'lik yükselişle 20 milyon dolardan, 24 milyon dolara çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ihracatı 17 milyon dolardan 21 milyon dolara çıkaran Türk doğaltaş sektörü, İsrail'de ise 16 milyon dolardan 19 milyon dolara yükseldi. İtalya'ya yapılan doğaltaş ihracatı ise yüzde 25'lik artışla 6 milyon dolar oldu. İhracatta en başarılı olunan pazarlardan biri ise yüzde 80'lik ihracat artış oranı tutturulan Cezayir oldu. Cezayir'e doğaltaş ihracatı 2.8 milyon dolardan 5 milyon dolara çıktı.

Doğaltaş ihracatında dikkat çeken bir diğer ülke olan Özbekistan'a gerçekleştirilen ihracat ise söz konusu ülkede faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmaların almış oldukları projeler dolayısıyla geçen senenin aynı dönemine göre 6 milyon dolarlık bir artış gösterdi.

Türkiye'nin 2023 yılı için 15 milyar dolar maden ihracatı hedefi olduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "2023 yılı ihracat hedefine ulaşmak için doğaltaş sektörünün katkısı çok büyük olacak. İthal girdisi olmayan, yüzde 100'e yakın yerli girdi kullanan yüzde 100 net döviz girdisi ve yoğun istihdam sağlayan Madencilik sektörünün yaptığı ihracatın tamamının katma değeri bu ülkeye kalacak. Ortak akılla güzel işler yapabiliriz" diye konuştu.

TASARIM VE İŞLENMİŞ ÜRÜNE YOĞUNLAŞILACAK

Türk doğaltaş sektörünün 1980 sonrasında İtalya'nın pazarına girdiğinde İtalyanlar'ın tasarım ve işlenmiş ürünlere yönelerek pazardaki pozisyonlarını değiştirdiğini anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, şöyle devam etti:

"İtalya, Türk doğaltaş sektörü ile rekabet edemeyeceğini görünce tasarım ve uç ürünlere yöneldiler. Bizden fazla ihracat yaptılar. Bugün Türkiye İtalya olacak, İran ise Türkiye. Türk doğaltaş sektörü muhteşem renk seleksiyonu ve kalitesiyle çok daha katma değerli üretim yapabilecek potansiyelde. Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi ile firmalarımızı bir araya getiriyoruz. UR-GE Projesiyle Türk doğaltaş sektörünün tasarım ve işlenmiş ürüne yoğunlaşmasını sağlayacağız. Bu sayede daha katma değerli üretim ve ihracatın zeminini oluşturup 2023 ihracat hedeflerine ulaşacağız."

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çin'e Yapılan Doğaltaş İhracatı Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye Barış ve İstikrara Önemli Katkılar Sağlamaktadır
    13:30 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye Barış ve İstikrara Önemli Katkılar Sağlamaktadır

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak devletin ilgili kurumları ile koordineli ve eş güdümlü olarak komşular ve müttefiklerle iyi niyet çerçevesinde küresel güvenlik, barış ve huzurun tesisine yönelik çabalarını artan bir gayretle sürdüreceklerini belirtti. Türkiye'nin stratejik yaklaşımıyla uluslararası güvenlik, barış ve istikrara önemli katkılar sağladığını vurgulayan Bakan Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çevredeki kritik gelişmelere profesyonel, teknik ve kontrollü bir duruş sergileyerek sorunların kalıcı çözümüne yönelik adımlar attığını ifade etti.

  • Ünlü şarkıcı Lara'dan taraftarlara çağrı: 'Stadyuma bekliyoruz'
    13:29 Ünlü şarkıcı Lara'dan taraftarlara çağrı: 'Stadyuma bekliyoruz'

    Ünlü şarkıcı Lara, Kırıkkalegücü FSK'nın önemli maçı öncesinde taraftarlara 'stadyuma bekliyoruz' çağrısı yaptı. Kırıkkalegücü FSK, kümede kalma mücadelesi veren rakibi Gümüşhane Sportif Faaliyetler A.Ş. ile karşılaşacak ve en az beraberlikle ligde kalmayı hedefliyor. Lara, Kırıkkalelilere 'stadyumu doldurmalıyız' diyerek maça davet etti.

  • Gelibolu'da Kask Kullanmayan ve Ehliyetsiz Motosiklet Sürücülerine Denetim
    13:27 Gelibolu'da Kask Kullanmayan ve Ehliyetsiz Motosiklet Sürücülerine Denetim

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde polis ekipleri tarafından kask kullanmayan, yetersiz ehliyet ile motosiklet kullanan ve ehliyetsiz motosiklet kullanan sürücülere yönelik denetim gerçekleştirildi. Denetimde çok miktarda cezai işlem uygulandı ve 5 motosiklet bağlanarak, yediemin otoparkına çekildi. Ayrıca GBT sorgusunda bir şahsın ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 6 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası tespit edilerek, gözaltına alındı. Gelibolu'da bu tür denetimlerin sürekli devam edeceği ve kask kullanımının yaygınlaştırılması amaçlandığı belirtildi.


Advertisement