Çin'in Rekor Transferleri - Son Dakika
Spor

Çin'in Rekor Transferleri

Çin\'in Rekor Transferleri

Jacson Martinez'in 42 milyon euroya Guangzhou Evergrande'ye, Alex Teixeira'nın da 50 milyon euroya Jiangsu Suning'e transferi Çin'in son bombaları oldu.

05.02.2016 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jacson Martinez'in 42 milyon euroya Guangzhou Evergrande'ye, Alex Teixeira'nın da 50 milyon euroya Jiangsu Suning'e transferi Çin'in son bombaları oldu. Ramires, Gervinho, Paulinho, Demba Ba, Ricardo Goulart ve Fredy Guarin de 2015-16 sezonunda Çin Süper Ligi'nde forma giyecek diğer futbolculardan sadece birkaçı. Peki Çin'de ne oldu da uyuyan dev uykusundan uyanıp bir anda Avrupa'da ve Güney Amerika'da forma giyen futbolculara 200 milyon euronun üzerinde bonservis ücreti ödedi?

Guangzhou etkisi

3 Temmuz 2011'de Dario Conca Brezilya'daki Fluminense'yle yaşadığı şampiyonluğun ardından Çin Süper Ligi'ne yeni yükselen Guangzhou Evergrande takımına transfer oldu. Guangzhou'nun Dario Conca'ya ödediği yıllık sözleşme ücreti, Fluminense'ye ödediği bonservis bedelini gölgede bıraktı. Dario Conca'nın Çin takımından alacağı yıllık 12,5 milyon euro Arjantinli oyuncuyu o dönemde Cristiano Ronaldo, Lionel Messi gibi oyuncuların önüne geçirerek dünyanın en çok kazanan futbolcularından biri yaptı. Guangzhou'nun Arjantinli oyuncuya ödediği 12,5 milyon euroluk sözleşme, tüm gözleri çok fazla tanınmayan Dario Conca'ya ve Çin Süper Ligi'ne çevirdi.

Guangzhou Evergrande'nin o dönemde yaptıkları, Çin'in bugünkü durumunu anlamak için yeterli. Geçmiş dönemde şike ve bahis iddialarıyla ikinci lige gönderilen Guangzhou Evergrande takımı taraftarları ve Çinli futbolseverler yaşanan skandalların ardından yavaş yavaş futboldan soğumaya başladı.

İşte o dönemde devreye Çinli emlak şirketi Evergrande devreye girdi ve takımı satın alarak ismini Guangzhou Evergrande olarak değiştirdi. Takım hızlıca Süper Lig'e yükselerek Dario Conca gibi transferlerle art arda 5 şampiyonluk yaşayarak lige damga vuran takım oldu.

Duvar yıkıldı

Guangzhou Evergrande'nin başarısı sadece sponsorluk başarısı değil aynı zamanda ulusal futbolun da başarısı. Çin'de spora ve rekabete verilen önlem Guangzhou'nun başarısıyla tekrar ortaya çıkmaya başladı. Guangzhou Evergrande'nin başarısını gören Çin ekiplerinde ilk hamle Elkeson'u kadrosuna katan, Guangzhou'nun ezeli rakibi Shanghai SIPG'den geldi. Kulüp Elkeson'u transfer etme sebebi olarak "Çin takımlarının Asya Şampiyonlar Ligi'nde başarısı ve ulusal başarıyı" gösterdi.

Alex Teixeira (50 milyon euro), Jackson Martinez (42), Ramires (28), Gervinho (18), Paulinho (14), Demba Ba (13), Fredy Guarin (13… Bu isimlerin hepsi kendilerini Avrupa'da ispatlamış ve daha da ispatlayabilecek isimler. Çin bir fil mezarlığı olmaktan çıkarak Avrupa'nın önemli oyuncularının başarı için uğrak mekanı olabilir.

ÇİN'DE BU SEZONUN EN PAHALI TRANSFERLERİ

cin-bonservis-grafik

Kaynak: Sporcope.com

Son Dakika Spor Çin'in Rekor Transferleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement