Çin Sanayisinin Karlarındaki Sert Düşüş Dünyayı Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Çin Sanayisinin Karlarındaki Sert Düşüş Dünyayı Etkiliyor

Haftaya başlarken Çin endişeleri küresel piyasaların gündemindeki yerini aldı.

03.10.2015 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çinli sanayi şirketlerinin karlarında yaşanan 4 yılın en sert düşüş dünya genelinde büyüme endişelerini gündeme getirdi. Özellikle ABD ve Çin ekseninde olan gelişmeler Euro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyona dair verilerin önemini artırmıştır. Euro Bölgesi'nde ise Almanya enflasyon verisi aylık ve yıllık bazda beklenti aşağısına kaldı. Euro Bölgesi'nde ise enflasyon yıllık bazda yüzde 0,1 gerilemeye işaret ederek aylar sonra sıfırın altına düştü. İspanya, İtalya ve Almanya imalat PMI verilerinin beklentilerin altında kalmasına karşın Euro Bölgesi'nin genelinde imalat PMI verisinin beklentiler dahilinde geldiğini gördük. Euro Bölgesi'nden gelen veriler, Avrupa Merkez Bankası'nın da varlık alım programının süresini uzatma veya miktarını artırma gibi kararlarını etkileyebileceği için dikkatimizde olacaktır.

ABD'de hafta başında açıklanan verilerde kişisel gelirler azalırken harcama kanadında güçlü bir artış kaydedildi. Küresel endişelere rağmen harcama tarafında görülen güçlü artış ABD ekonomisinde vatandaşların tüketimlerini arttırdığını göstermektedir. Buna ek olarak dün konuşan New York Fed Başkanı William Dudley ABD ekonomisinin oldukça iyi gittiğini söylerken Fed'in bu yıl muhtemelen faiz artırımına gitmesini beklediğini ifade etti. Tüketici güveni 96,2'lik beklentinin üzerinde 103,0 seviyesinde açıklandı. ADP tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde 200 bin gelirken bir önceki aya ait veri ise 186 bine revize edildi. İmalat PMI verileri beklentiler paralelinde gelirken ISM imalat PMI verisi beklentilerin altında kaldı. ISM imalat PMI verisinin beklentilerin altında kalmasında dolardaki güçlü yükselişin devam etmesi ve yurtdışı piyasalardaki talebin azalmasının etkili olduğunu görüyoruz. ISM imalat PMI verileri 50.2 gelerek son iki yılın en düşüğüne gerilemiş oldu. Cuma günü ise ABD'de Eylül ayına ait kritik istihdam verileri açıklandı. Tarım dışı istihdam beklentilerin oldukça altında kalırken, bir önceki aya ait veride aşağı yönlü revize de dikkat çekiciydi. Diğer yandan işsizlik oranı beklentilere paralel gelirken, ortalama saatlik kazançlar ise aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldı. Gelen verilerin istihdam piyasası açısından iyi olmadığını söyleyebiliriz.

Yurtiçinde imalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 puan artarak yüzde 75,9'a ulaştı. Reel kesim güven endeksi ise Eylül ayında 99.1 ile Aralık 2012'den bu yana en düşük seviyesine indi. Haftanın genelinde gündeme konu olan bir diğer önemli veri ise Ağustos ayı dış ticaret açığı verisi oldu. Ağustos ayı dış ticaret açığı beklentilere paralel 4.89 milyar dolar olarak açıklandı. Veri rakamsal olarak ilk bakışta olumlu olarak algılansa da, veri detayına baktığımızda olumlu bir tablodan bahsetmek mümkün değil. Özellikle yatırım ve ham madde malları ithalatında görülen azalış önümüzdeki dönemlerde yeniden düşük büyüme konusunu sıklıkla dile getirmemize yol açacak gibi görünüyor.

Hali hazırda seçimlere bir aydan az bir zaman kaldığı dönemde; partiler seçim çalışmalarına başlamışken, piyasalarında bu çalışmalara duyarlı olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta, küresel borsalarda haftanın genelinde toparlanma çabası görülürken Borsa İstanbul tam anlamıyla bu coşkuya iştirak edemedi. Piyasaların gündemine düşen anket sonuçları piyasaların merceğini yurt dışından yurt içine çevirmesine neden olurken Haziran seçimleri sonrasında olduğu gibi fiyatlamalarda iç dinamiklerimiz baskın karakter oldu. Gelen haftada yurt dışındaki, veri akışının sakin olması nedeniyle, yeniden kendi hikayemizin ön planda olacağı bir hafta bizleri bekliyor. Yurt içinde ise en önemli gündem maddemiz Eylül ayı enflasyon verisi olacak. Merkez Bankası'nın Eylül ayında ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantıda enflasyonda kur etkisi nedeniyle Eylül ayından sonra yükseliş beklediklerini ifade etmesinin ardından gözler verilerde. Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde gıda fiyatlarında ki düşüşün de sona ermesiyle birlikte kur geçişkenliğini de göz önünde bulundurursak eylül ayı enflasyonu bizleri üzebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çin Sanayisinin Karlarındaki Sert Düşüş Dünyayı Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement