Çin ve Türkiye kültürel miras işbirliğini geliştirecek - Son Dakika
Güncel

Çin ve Türkiye kültürel miras işbirliğini geliştirecek

Çin ve Türkiye kültürel miras işbirliğini geliştirecek

Çin Tarihi Eserler Genel Müdür Yardımcısı Liu Shuguang, Çin ve Türkiye'nin çok eski uygarlık geçmişine sahip olduğunu vurgulayarak iki ülkenin kültürel işbirliği alanında işbirliğini geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

14.07.2016 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'deki 40. Dünya Mirası Komitesi toplantısına katılan Çin Tarihi Eserler Genel Müdür Yardımcısı Liu Shuguang, 13 Temmuz'da Ankara'da Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdür Vekili Murat Gürül ile görüştü. Taraflar iki ülke arasındaki kültür alışverişi konusunda işbirliği yapılmasını ve benzeri konularda işbirliğinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Liu Shuguang öncelikle Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısından dolayı hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Ayrıca Çin'in Türkiye'nin teröre karşı mücadelesini ve Dünya Mirası Komitesi'nin toplanmasına yönelik çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti ve Çin'in başvuru çalışmalarına ilgi ve destek vermesinden dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini ifade etti.

Liu Shuguang, Çin ve Türkiye'nin eski uygarlık geçmişine sahip olduğunu vurgulayarak iki ülke arasında kültürel işbirliği alanında büyük potansiyel bulunduğunu, Çin'in Türkiye ile personel değişimi ve akademik araştırma alanlarında işbirliği güçlendirmeye hazır olduğunu ve Çin'i daha yakından tanımak için Türk çalışanların Çin'de ilgili eğitimleri almalarını beklediklerini ifade etti.

"Denizde İpek Yolu" çalışmalarına destek

Günümüzde uluslararası toplumda İpek yolu ile ilgili pek çok araştırma olduğunu, ancak "Denizde İpek Yolu" ile ilgili az sayıda araştırma olduğunu belirten Liu Shuguang, Çin'in müşterek araştırmalar ve uluslararası seminerler yoluyla "Denizde İpek Yolu" ile ilgili çalışmalarını desteklediğini, Türkiye'nin de bu çalışmalara aktif olarak katılmasını ümit ettiğini söyledi.

Murat Gürül ise, Liu Shuguang'a ziyaretleri dolayısıyla hoş geldiniz dileklerini ve terörle mücadele konusunda Çin'in verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ifade etti. Murat Gürül, Türkiye ve Çin arasında kültürel miraslar konusunda yapılan işbirliğini takdirle değerlendirerek Çin ile müzeler ve kültürel mirasın korunması teknolojisinde de üst düzeyli işbirliği yapılmasını desteklediğini söyledi.

Toplantıya Çin'in Türkiye Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Zhu Zihao' da katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çin ve Türkiye kültürel miras işbirliğini geliştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement