Yunanistan'ın Yeni Başbakanı Çipras'ın Türkiye Şaşkınlığı - Son Dakika
Dünya

Yunanistan'ın Yeni Başbakanı Çipras'ın Türkiye Şaşkınlığı

Yunanistan'da radikal sol koalisyon Syriza'nın pazar günkü seçim zaferi, Türkiye'de de yankı buldu. SYRİZA yetkilileri, yoğun ilgiyi şaşkınlıkla karşıladı.

27.01.2015 07:39  Güncelleme: 07:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunan seçimlerinden en önemli gözlem, radikal sol koalisyon SYRİZA'nın tesadüfen değil ciddi bir kadro hareketi ve akıllı bir seçim stratejisiyle iktidara geldiği SYRİZA yetkilileri, Türkiye'de sol partiler ve sosyal medyadaki yoğun ilgiyi şaşkınlık ve memnuniyetle karşıladılar. Syriza lideri Çipras da yoğun ilgiyi 'çok sevindirici' bulduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEKİ HEYECAN ATİNA SOKAKLARINDAN AZ DEĞİLDİ

Yunanistan'da radikal sol koalisyon Syriza'nın pazar günkü seçim zaferi, Atina sokaklarında olduğu kadar Türkiye'de de yankı buldu.

Syriza'nın zaferini ilan ettiği saatlerde, Atina sokaklarından Syriza seçim çadırı ve parti genel merkezi arasında mekik dokuyor, bir yandan da göz ucuyla Türkiye'deki sosyal medyadan takip ediyordum. İnanmayacaksınız ama Türkiye'deki heyecan, Atina sokaklarından az değildi...

Aslında komşudaki seçimler, bizde nadiren konu olur. Ancak bu kez "Komşuda pişen bize de düşer mi?" düşüncesiyle, başta sol partiler olmak üzere Türkiye'de farklı kesimlerde Syriza rüzgârı esiyordu.

Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş'ın köşesine taşıdığı İşte Syriza ile ilgili bilinmeyen bazı noktalar...

TÜRKİYE ŞAŞKINLIĞI

Zafer gecesi görüştüğüm Syriza yetkilileri, Türkiye'de sol partiler ve sosyal medya üzerinden gelen yoğun ilgiyi, şaşkınlık ve büyük memnuniyetle karşıladı. Onların gözü, Avrupa kamuoyundaydı; ancak en yüksek sesli tempo tutan tribün, doğudaki komşu oldu.

ÇİPRAS SICAK VE SEMPATİK

Seçim gecesi ayaküstü Syriza lideri Aleksis Çipras'ı yakaladım. (Çipras'la daha derinlikli sohbeti önümüzdeki günlerde Milliyet'te okuyacaksınız.) Sıcak, doğal, sempatik biri. Türkiye kamuoyunun yoğun ilgisi, 40 yaşındaki genç Syriza liderini heyecanlandırmıştı. Bu durumu "çok sevindirici ve yüreklendirici" bulduğunu söyledi.

HDP ve ÖDP VAR; CHP YOK

Türkiye'de farklı kesimler Syriza'yı sahiplense de partinin aslında sadece HDP ve ÖDP ile organik ilişkisi var. Seçim gecesi itibariyle CHP'yle bir temas olmamış; ancak hem HDP hem de ÖDP seçimlere temsilci yollamıştı. (Ayrıca Syriza lideri Aleksis Çipras son dönemde birçok Avrupa lideri yanında Ahmet Davutoğlu'yla da bir araya gelmişti.)

KOBANİ'YE HEYET

Syriza Kobani konusunda hassasiyet göstermiş ve yardım kampanyası düzenlemişti. Parti genel merkezi koridorlarında hâlâ Kobani afişleri var. Syriza'dan bir parlamenter heyet, kasım ayında Suruç'a gelerek Kobani sınırına açıklama yapmıştı.

ARJANTİN'DEN İSPANYA'YA

Syriza tam anlamıyla "enternasyonalist" bir parti. Kıta Avrupa'sından Latin Amerika'ya kadar birçok partiyle ilişkisi var. Ancak en yakın oldukları parti, " İspanya'nın Syriza'sı" olarak yükselişe geçen Podemos. Podemos lideri, Çipras'ın son büyük mitingine katılmış, iki parti anti-kapitalist anti-sistem mesajlarını Leonard Cohen'in "Önce Manhattan'ı alacağız" mesajıyla iletmişti.

'YOLDAŞ' DİYORLAR

Günlerdir anlattığım gibi, Syriza'nın zaferi "tesadüfi" değil; arkasında ciddi bir kadro hareketi ve stratejik akıl var. Syriza'nın ekonomistleri, siyasetçileri, akademisyenleri ve profesyonel kadroları var. Partide her anlamıyla "sol kültür" hâkim. Eski tüfek Marksistlerle genç devrimciler yan yana çalışıyor. Partililer birbirlerine "yoldaş" diye hitap ediyor. Parti genel merkezinden gözlemim, kadın sayısının erkeklerden az olmadığı. Ancak Syriza, asık suratlı bir sol parti değil; güler yüzlü, eğlenen, yeri geldiğinde dans eden bir sol!

TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİ İSTİYOR

Bu seçimde Yunanistan'da yaşayan Türk azınlık büyük ölçüde Syriza'ya yöneldi. Syriza Gümülcine'den % 50 oy aldı; Türk kökenli 3 milletvekili var. Parti azınlık haklarına sahip çıkıyor. Türkiye ile ilişkiler konusunda ise, daha önceki iktidar döneminde başlayan "yakınlaşma" politikasını devam ettirmek istiyor. (Kaynak: Milliyet)

Yunanistan\'ın Yeni Başbakanı Çipras\'ın Türkiye Şaşkınlığı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Yunanistan'ın Yeni Başbakanı Çipras'ın Türkiye Şaşkınlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • Dürüst : İşinde dürüst ve çalışkan ateist, Hırsız veya işini Hakkı ile yapmayan imamdan çok üstündür bence 48 14 Yanıtla
  • dervis kurtoglu: TURKIYE YEDE SAYIN SELHATTIN DEMIRTAS YAKISIR O ZAMAN TURKIYE DE DEVLET INSANLARI DEGIL HALK DEVLETI YONETIR KOLE GIBI CALISANLAR O ZAMAN AKITTIKLARI ALIN TERININ KARSILIGINI ALIR GERCEK ANLAMDA ADALETIN HUKUGUN ANAYASANIN INSAN HAKLARININ ESITLIGIN OZGURLUGUN VE EN ONEMLISI BARIS IN EGEMEN OLDUGU BIR TURKIYE OLUR TEKCILIGIN DEGIL COGULCULUGUN KARDESLIGIN FARKLILIKLARIN ZENGINLIGIMIZ OLDUGU BIR TURKIYE OLUR ISCININ EMEKCININ MAZLUMUN VE BUTUN EZILENLENLERIN OZGURCE EKONOMIK SEVIYELERI YUKSEK HUZURLU BIR TURKIYE OLUR BIR INSAN HAYATININ DEVLET TENDE BAYRAK TANDA VATAN DANDA PKK DENDE DAHA ONEMLI DAHA KUTSAL OLDUGU BIR TURKIYE OLUR YASASIN HALKLARIN KARDESLIGI HER YERDE ' NE MUTLU INSANIM DIYENE' YAZILAN GUNLERIN UMUDUYLA. . . 17 22 Yanıtla
  • KAYNAK: kaynak milliyetmiş kaşke haberin başına yazsaydınız kaynagını.sonuna kadar okumak zorunda kalmazdık 33 0 Yanıtla
  • memet: MÜSLÜMAN MÜSLÜMANIN KARDEŞİ, SOLCU DA SOLCUNUN. ''KİŞİ SEVDİĞİ İLE BERABERDİR'' HADİSİ ŞERİF 4 14 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: İZMİR TANDOĞAN DA KARNAVAL YOKMU? 13 3 Yanıtla
  • yaşar: bir ateaiste bu kadar sevinen ve umut bağlayan bi ülkede yaşıyoruz bir daha anladımki bu ülkede müslümanlara karşı soyu yunanlılara dayanan çok nesil var adamın yemin edecek bi dini yok toplantı ile göreve başlıyor siz neyin kafasını yaşıyonuz. . . . . . . . . . . . . . . . . . var olanın kıymetini bilin 9 7 Yanıtla
  • cilalı ibo: Bizim solcular boşuna agziniz sulanmasin siz bu zihniyetle anarşistlikle bi 150 yıl daha iktidara gelemezsiniz 5 8 Yanıtla
  • ŞİMDİ: YUNANİSTANIN 5 YIL İÇERİSİNDE NASIL BATTIĞINA TANIK OLACAĞIZ ARKADAŞLAR. . HADİİ BAKALIM YUNANİSTAN I HANGİ ÜLKE SATIN ALACAK GÖRELİM, GERÇİ BİZ TÜRKİYE OLARAK VERİRMİYİZ O AYRI BİR KONU. . . 7 6 Yanıtla
  • NİKOS VERTİS: ateist ama yakışıklı adam ;) 5 5 Yanıtla
  • Sadi başkan: Boş konuşmayın Yunan soyu felan.adam sosyalist ve sosyalistlik her insana saygı ve sevgiden geçer.Türkiye'de solculuğu terörizm diye yutturup milletin beynine kazıdınız yıllardır.Dünya yemez ama bunu.2015 yılındayız hala cahilsiniz 3 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kazakistan'da eriyen kar suyu nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi
    19:03 Kazakistan'da eriyen kar suyu nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi

    Kazakistan'da yoğun yağışlı geçen kış sonrası eriyen kar suyu, köylere taşarak büyük bir su baskınına neden oldu. Ülkenin bazı eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilirken, 2 binden fazla kişi tahliye edildi. Kar suyunun taşması sonucu bazı köyler tamamen su altında kaldı ve ulaşım zorlaştı. Acil Durumlar Bakanlığı, sular altında kalan köylerden 613'ünün çocuk olduğunu ve 2 bin 54 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Ülkede 1,7 milyon metreküpten fazla erimiş kar suyu pompalandı.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.


Advertisement