Cisco'nun Uygulama Merkezli Altyapısını Türkiye'de İlk Kullanan Şirket Oldu - Son Dakika
Güncel

Cisco'nun Uygulama Merkezli Altyapısını Türkiye'de İlk Kullanan Şirket Oldu

LEED Gold Sertifikalı Veri Merkezi Tasarım Projesi'nde Cisco ile işbirliğini artıran Halkbank, Türkiye'deki ilk yazılım tanımlı ağ altyapısını hayata geçiriyor.

15.12.2014 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin lider bankalarından Halkbank yeni veri merkezinin altyapısı için Cisco'nun Uygulama Merkezli Altyapısı'nı (ACI) tercih etti. Böylece Türkiye'de ilk kez Cisco ACI kullanılarak Cisco Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) altyapısı kuruldu. Halkbank Veri Merkezi, Türkiye finans sektöründe Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasını Gold (Altın) seviyesinde almaya hak kazanan ilk kurum oluyor.

Bir veri merkezi ve bulut çözümü olan Cisco ACI, uygulama ihtiyaçları doğrultusunda kurgulanan hem fiziksel hem de sanal ağa bağlı BT kaynaklarında kapsamlı görünüm ve entegre yönetim imkanı sağlıyor. Bu ileri teknolojili lider mimari, merkezileştirilmiş otomasyon ve ilkeye dayalı uygulama profilleri sunuyor. ACI, ölçeklenebilirliği ve donanım performansıyla Halkbank Veri Merkezi'ne yazılım esnekliği sağlarken; SDN, Halkbank'ın hayata geçirdiği uygulamalara ve kurumsal servislere hız ve çeviklik katıyor.

Halkbank'ın hem Tier 3 hem de LEED Gold sertifikalı yeni veri merkezi Mart 2015 itibariyle faaliyete geçecek. Cisco Gelişmiş Servisler Platformu, projede tüm uygulamanın liderliğini üstlenecek. Bu süreçte Cisco, uçtan uca veri merkezi çözümleri sağlayacak. Bilançodaki altyapı yatırımlarını en düşük seviyeye çekmenin ve sermayelerini faaliyet gösterdikleri temel alanı güçlendirmeye ayırmanın değerini bilen şirketler için veri merkezlerinin etkisi ve önemi tüm dünyada artmaya devam ediyor.

Halkbank Veri Merkezi'nde kullanılan ACI ve SDN altyapılarının özellikleri şöyle:

· Yaklaşık 8 dönümlük alana oturan tesisin inşası sırasında mekanik, elektrik ve su tesisatının (MEP) mimari ve yapısal bileşenleri de dahil olmak üzere keşif, tasarım ve planlamanın tamamı son iki yılda Cisco tarafından yapıldı. Ayrıca Cisco, Halkbank'ın mevcut veri merkezinden uçtan uca veri merkezi teknolojisi mimarisine taşınması için yüksek seviye planı hazırladı.

· Siloları ortadan kaldırmaya ve aralarında ağ, depolama, bilgi-işlem, ağ servisleri, uygulamalar ile güvenliğin bulunduğu BT altyapısının tüm bileşenlerini bir araya getirmeye yardımcı olduğu için Cisco Uygulama Merkezli Altyapı'yı (ACI) tercih eden Halkbank, herhangi bir karmaşıklığa mahal vermeden tüm altyapısını tek bir merkezden yönetme imkanına sahip olacak.

· Cisco ACI, uygulama yerleştirme sürelerini aylardan dakikalara indirebilmek için açık API'lar etrafında şekillenen dinamik, uygulama farkında ağ kuralları ile yazılım, donanım, sistemler ve Uygulama Özel Entegre Devrelerdeki (ASICS) inovasyonları bir araya getiriyor. ACI bunu fiziksel ve sanal ağları tümleşik hale getirerek ve sistem, kullanıcı ile uygulama seviyelerinde benzersiz ölçekte güvenlik, uygunluk ve gerçek zamanlı görünürlük sunarak sağlıyor.

· Ticari silikon tabanlı anahtarlar ile sadece yazılım ağ sanallaştırma çözümlerine kıyasla toplam sahip olma maliyetinde yüzde 75'e varan tasarruf sağlayan Cisco ACI'ın veri merkezi anahtarlarına getirdiği inovasyonlar, Halkbank ağının uygulama geliştirme ekibine hızla yanıt vermesine olanak tanıyor.

· ACI; Uygulama İlke Altyapı Denetleyicisi (APIC), Nexus 9000 portföyü ve NIX-OS işletim sisteminin gelişmiş sürümlerini bir araya getiriyor. Yeni Nexus 9000, Cisco ACI çözümünün yapı taşını oluşturuyor. Portföy, yatırım koruması, enerji ve soğutma verimliliği ile hatalar arasındaki ortalama zamanın iki katına çıkmasını sağlayan endüstrinin ilk omurgasız modüler anahtarı gibi benzersiz yeniliklerle öne çıkıyor.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Erol Göncü, "Türkiye'nin en köklü bankalarından biri olarak hizmet kalitemizi ve verimliliğimizi artırmak için yeni teknolojileri yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda uygulamalarıyla üretkenliğin yanı sıra şirket politikası tabanlı otomasyon, gelişmiş performans, artırılmış görünürlük ve operasyonel sadelik sunarak maliyet tasarrufu sağlayan Cisco ile işbirliği yaptık. Yeni nesil veri merkezi çözümleri sayesinde iş süreçlerimizi ve finansal sonuçlar için uygulama kurulumunu hızlandıracağız. Bu sayede Bankamızın BT altyapısı ile Türk finans sektöründe bir ilke imza atıyoruz. İleri teknolojiye sahip ve çevre dostu sertifikalı veri merkezimizin kurulmasından büyük mutluluk duyuyoruz."dedi.

Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım şöyle konuştu: "Cisco'nun Uygulama Merkezli Altyapısı, Halkbank'ın yeni ürün ve servisler ortaya çıkarmasına, risk ve güvenlik tehditlerini yönetmesine, çalışanlarına güç katmasına ve organizasyona verimlilik getirmesine yardımcı olacak. Milyarlarca değerli bağlantı bizlerin uygulamalar üzerinden tecrübe edeceği Her Şeyin İnterneti'ni (IoE) ortaya çıkarırken, günümüzde hızlı ve tutarlı uygulama dağıtımı çok daha fazla önem kazanıyor. Veri merkezi projesiyle Halkbank, günümüzde müşterilerin artan ve değişen taleplerini karşılayabilmede teknoloji altyapısının taşıdğı hayati öneme inandığını gösteriyor."

Cisco Ortadoğu ve Türkiye Başkan Yardımcısı Mike Weston ise şöyle dedi: "Cisco'nun son Küresel Bulut Endeksi raporuna göre, 2018 yılında küresel veri merkezi trafiği neredeyse üçe katlanacak ve tüm veri merkezi iş yüklerinin yaklaşık üçte ikisi bulut üzerinde işlenecek. Cisco ACI, Halkbank'ın bu gibi eğilimlere hızla adapte olup yanıt vermesine olanak tanıyacak. Diğer sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe de ACI ile geleceğin ağ altyapısı, hızlı uygulama değişimini destekleyerek dağıtılan, görüntülenen ve yönetilen bir ağ sunuyor. Cisco ACI bunu karmaşayı azaltarak ve genel politikalar çerçevesinde satın alma ve kaynakların yönetimini otomatize ederek sağlıyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Cisco'nun Uygulama Merkezli Altyapısını Türkiye'de İlk Kullanan Şirket Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement