Çizgi Filmler Ahşap Oyuncak Pazarını 100 Milyon Liraya Taşıdı - Son Dakika
Ekonomi

Çizgi Filmler Ahşap Oyuncak Pazarını 100 Milyon Liraya Taşıdı

Çizgi Filmler Ahşap Oyuncak Pazarını 100 Milyon Liraya Taşıdı

Kaybolmaya yüz tutan ahşap oyuncaklar yeniden çocukların gözdesi haline geldi.

10.10.2015 13:34  Güncelleme: 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaybolmaya yüz tutan ahşap oyuncaklar yeniden çocukların gözdesi haline geldi.

EFSANE GERİ DÖNDÜ

Türkiye oyuncak pazarında ahşap oyuncakların payı her geçen gün artıyor. 5 yıl öncesinde yüzde 7 olan ahşap oyuncakların payı 2015 yılı itibariyle yüzde 15'e yaklaştı. Hem sağlıklı olması hem de zeka gelişimine katkı sağlaması ahşap oyuncakların anne babalar ve eğitim kurumlarınca tercih edilmesini sağlıyor. Son dönemlerde artan taleple birlikte pazarın yüzde 20 büyüdüğüne dikkat çeken Nevatoys Oyuncak Genel Müdürü Ömer Varan, "Yakın zamana kadar nostaljik olarak görülen ahşap oyuncaklar şu anda sektörün parlayan yıldızı haline geldi. Yerli çizgi film sayısının artmasıyla birlikte çocuklar Keloğlan, Nasrettin hoca veya Pepee gibi karakterlerin oyuncaklarını aramaya başladı. Zeka oyuncağı veya eğitim aracı deyince ilk akla ahşap oyuncaklar gelmeye başladı. Şu anda ahşap oyuncak pazarı 100 milyon lirayı aştı" diye konuştu.

KELOĞLAN ÇOCUKLARIN SEVGİLİSİ OLDU

Oyuncak sektörünün yüzde 65'inin ithal ürünlerden oluştuğuna dikkat çeken Varan, "Çin'den gelen sağlıksız plastik oyuncaklara ilgi azalıyor. Ahşap yerli oyuncaklara ise ilgi artmakta. Yerli çizgi film karakterlerinin sayısı arttıkça oyuncak sektörünün de önü açılacaktır. Tarihteki Keloğlan, Nasrettin Hoca, Karagöz Hacivat gibi milli kahramanlarımıza yeniden ilgi oluştu. Çocuklar eskiden yüzüne bakmadıkları keloğlan oyuncaklarını çizgi filmler nedeniyle ısrarla anne babalarından istiyor. Okullarda kullanılan eğitim materyallerinin büyük bir kısmı ahşap oyuncaklardan oluşuyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DÜNYAYA ZEKA OYUNCAĞI İHRAÇ EDİYOR

Neva Toys'un organik sertifikalı malzemeler kullanarak ahşap oyuncaklar ürettiği bilgisini veren Varan, "Ucuz sağlıksız Çin mallarına karşı ekmek kadar sağlıklı oyuncaklar üretiyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş 200'den fazla ahşap oyuncağı modern bir bakış açısıyla yeniden üretiyoruz. Tavan aralarına kaldırılan topaçları, ahşap arabaları Osmanlı ve Selçuklu sarayında şehzadelerin oynadığı ahşap oyuncakları yeni nesil çocuklar da çek seviyor. Özellikle zeka ve eğitim oyuncakları büyük ilgi görüyor.

Türk tarihinin en önemli strateji oyunu mangalayı tüm eğitim kurumları talep etmeye başladı. Okullarda kurulan oyun salonları ve zeka oyunu dersleri sayesinde sektöre ilgi artıyor. Strateji ve zeka oyunları şu anda pazarın amiral gemisini oluşturuyor. Amacımız hem çocuklara kendi değerlerimizi sevdirmek hem de eğlenirken zekalarını geliştirmeye öğrenmelerine yardımcı olmak" dedi.

BÜYÜKLER DE OYUNCAK SEVİYOR

Avrupa başta olmak üzere 6 ülkeye de ihracata başladıklarını ifade eden Varan, " Almanya, Azerbaycan, Irak, Dubai, Cezayir ve Kosova gibi ülkelere ihracat yapmaya başladık. Özellikle Nevka gibi çoklu denge oyunlarımızı büyükler daha çok satın alıyor. Aynı şekilde tarihi oyuncaklar da dekor olarak veya hediye için alınıyor. Satışlarımızda büyükler yüzde 40'a yakın paya sahip. Uzman pedagoglar ve çocuk gelişimi alanındaki uzmanlara danışarak yeni modeller belirliyoruz. Bu anlamda çocukların liderlik vasıflarına katkıda bulunacak hem de sanal oyunlardan ziyade gerçek bir oyunun keyfini çıkarması için ahşap oyuncakları ürettik. 2 liradan 150 liraya kadar değişen fiyatlarda ahşap oyuncaklar var" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çizgi Filmler Ahşap Oyuncak Pazarını 100 Milyon Liraya Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement