Cizre'de Kent Surları Üzerinde Evleri Bulunan Aileler Basın Açıklaması Yaptı - Son Dakika
Yerel

Cizre'de Kent Surları Üzerinde Evleri Bulunan Aileler Basın Açıklaması Yaptı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde evleri kent surları üzerinde bulunan ve mağdur olan aileler basın açıklaması yaparak yetkililerden yardım istedi.

17.06.2015 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde evleri kent surları üzerinde bulunan ve mağdur olan aileler basın açıklaması yaparak yetkililerden yardım istedi.

Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığının 2012 yılında hayata geçirdiği 'Şehri Nuh Diriliyor Projesi'nin 2. etap çalışmaları kapsamında Cizre Belediyesi'nin de organize ettiği Cizre kent surlarının gün yüzüne çıkartılması projesinde sur koruma bandı üzerinde evleri bulunan ev sahipleri Sanat Sokağı'nda bir basın açıklaması yaparak yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.

Toplanan aileler adına açıklama yapan İbrahim Omaç, "Evlerimiz 2012 yılında Şehri Nuh Diriliyor Projesi'nin 2 etap çalışmaları kapsamında başlatılan Cizre kent surlarının gün yüzüne çıkartılması projesi kapsamına alınan pilot bölgede 46 ev bulunurken, kent surları üzerinde ise toplamda 492 ev bulunuyor. Sur koruma bandı üzerinde bulunan pilot bölgede yer alan 46 evde 262 kişi şuan büyük bir mağduriyet yaşıyor. Biz bu mağduriyetimizin bir an önce giderilmesi için Şırnak Valiliği, Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesi'nden kendilerine yardımcı olmalarını bekliyoruz. 2012 yılında hayata geçirilen proje kapsamında evlerimiz kamulaştırılacak evler arasında yer alıyor. Ancak evlerimizde haşeratlar ortaya çıktı, evlerin tavanları çöktü, evlerde oluşan rutubet ve nemden dolayı evlerimizde artık oturamıyoruz. Çünkü evlerimizde oluşan mevcut şartlar aile bireylerinin can ve sağlık güvenlerini tehdit ediyor. Evleri kent surları üzerinde bulunan 492 ev ve yüzlerce aile bulunuyor. Biz evleri kent surları üzerinde olan aileler olarak yetkililerden yardım bekliyoruz. Çünkü çoğu ailemizin çocukları büyümüş evlilik çağına gelmiş ama ev sıkıntısından dolayı kimse çocuğunu evlendiremiyor. Evlerimiz kent surları üzerinde olduğu için ne yıkabiliyoruz ne de onarabiliyoruz. Zaten biz onarmak ve yeniden inşa etmek istesek bile belediye izin vermiyor. Bundan dolayı kent surları üzerinde bulunan ev sahipleri olarak talebimiz ya bize yıkım emri verilsin ya da evlerimiz onarılsın veya herhangi bir şekilde evlerimizin kamulaştırma paramız verilip nerede ev yapmak istiyorsanız oraya gidin desinler. Biz bir süreç istemiyoruz artık net bir cevap istiyoruz. 20 yıldan beri çocukluğumuzdan beri sürekli bu evler yıkılacak buralar sur olacak denilip duruluyor ama herhangi bir şekilde hiçbir neticeye varılmadı. Evlerimizin içinde bulunduğu durumu ve yaşadığımız sıkıntıları sürekli olarak yetkili mercilere bildirmemize rağmen şu ana kadar herhangi bir netice alamadık" dedi.

Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı Cizre tarihini gün yüzüne çıkartmak için 2012 yılında 'Şehri Nuh Diriliyor' Projesi kapsamında başlattığı 1.etap çalışmalarında İç Kale'de bulunan Hamidiye Kışlası ve belediye eski binası restore edildi. Projenin 2. etap çalışması Cizre kent surlarının gün yüzüne çıkartılması projesi kapsamında Cizre Kalesi kent surları koruma bandı üzerinde bulunan ve 170 milyona mal olacağı belirtilen 492 yapının kamulaştırılarak yıkılması proje kapsamına alınmıştı. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Cizre'de Kent Surları Üzerinde Evleri Bulunan Aileler Basın Açıklaması Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement