Cizre Tso Başkanı Çağlı: Irak'a İhracatımız Yüzde 80 Düştü - Son Dakika
Güncel

Cizre Tso Başkanı Çağlı: Irak'a İhracatımız Yüzde 80 Düştü

Cizre Tso Başkanı Çağlı: Irak\'a İhracatımız Yüzde 80 Düştü

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarından Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yapılan ihracatın, Irak'ta yaşanan ŞİD'in saldırıları nedeniyle ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

23.06.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarından Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yapılan ihracatın, Irak'ta yaşanan ŞİD'in saldırıları nedeniyle ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. IŞİD'in Musul'u almasından önce günde 5 bin aracın giriş çıkış yaptığı Habur'dan giriş-çıkış yapan araç sayısının 2 bine kadar düşerken, çatışmaların yaşandığı Musul ve Bağdat hattına yapılan ihracatın ise tamamen durma noktasına geldiği belirtildi. Irak'a mal götürülen kamyon ve TIR'ların bu mallarını nakliye depolarına indirdikleri belirtiliyor. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, şu anda Irak'ta bir iç savaş olduğunu, bu savaşın Türkiye'ye ve Irak Kürdistan bölgesine yansımadan bitmesini umduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Müslüman kardeşlerimizin daha fazla ölmeden bu savaş durmasını istiyoruz. Rehin tutulan Türk vatandaşlarımızın da sağlıklı bir şekilde evlerini dönmesini istiyoruz. Irak'ta yaşanan savaş nedeniyle ihracatımızda ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Çatışmaların olmadığı bölgelerdeki insanlarda yaşananlardan dolayı çok tedirginler. İhracatta tekrar eski günlere dönmek istiyoruz. Bizim şu anda Irak'a yaptığımız ihracatta yüzde 80 düşüş var. Şu anda yaptığım ihracat yüzde 20'lerde oda mecburi pazarda yok olmamak için yapıyoruz. Yaptığımız ihracatın tamamını şu anda Irak Kürdistan bölgesine yapıyoruz. Oraya gönderdiğimiz çimento ve demirde fazla pazar bulmuyor. Yaşananlar nedeniyle büyük bir tedirginlik var. Irak'a giriş çıkış yapacak olan araç sayısında yüzde 50 bir düşüş var. Bu savaşın kimseye faydası yoktur. Bir an önce durdurulması gerekir."

Cizre Şoförler Cemiyeti Başkanı Haşim Elçi ise, ikinci körfez savaşı denilebilecek bir sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Özellikle meyve, sebze, et ürünleri ihracatında büyük bir düşüş var. Böyle bir sıkıntı beklemiyorduk. Yaşananlar Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatı da çok etkiledi. Yaşanan çatışmalar ve huzursuzluk bitmezse büyük sıkıntılar çekeceğiz. Araçlarımızın büyük kısmı tamamen iş yapamaz hale geldi. Şoförlerimiz kontaklarını kapatıp evlerine gitmişler" dedi.

Şoförler ise, Irak'a gitmeye düşünmediklerini, daha önce gidip rehin alınan arkadaşlarının durumunun ortada olduğunu belirterek, gidenlerin de Kürt bölgesinin aşağısına inemediklerini söylediler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cizre Tso Başkanı Çağlı: Irak'a İhracatımız Yüzde 80 Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement