"Çocuğa Yönelik Şiddet" Sempozyumda Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

"Çocuğa Yönelik Şiddet" Sempozyumda Tartışıldı

"Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller" projesi Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi'nde yapılan "Çocuğa yönelik şiddet" konulu sempozyumda tartışıldı.

12.12.2014 14:18  Güncelleme: 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuğa karşı şiddetin yıkıcı etkilerinin önüne geçmek, sorumlu ebeveynlik yöntemlerine dikkat çekmek, karar alıcı mekanizmalarla işbirliği yapmak ve çocuk hakları için disiplinler arası bir arayışa olanak sağlamak amacıyla Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyuma Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bernard Van Leer Vakfı Yöneticisi MarcMataheru, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nurhan İnce, kamusal alanda çalışan profesyoneller, sivil toplum kuruluşları ve akademi dünyasının temsilcileri katıldı.

ÇOCUK VE KADINLARA YÖNELİK EĞİTİMLER VERİYORUZ

Açılışta konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, projenin uygulanmasında belediye bünyesindeki semt konaklarının ve işbirliğinin önemine değindi. Tüm projelerin temelinde bir hareket noktası olduğunu söyleyen Demircan "Biz 250 bin nüfusu olan Beyoğlu'nda sosyal belediyecilik yapabilmek adına insanları mahalle kültürü yok edilmeden, ortak bir çatı altında toplayabilmek için 12 semt konağı kurduk. Çocuk ve kadınlara yönelik eğitimler veriyoruz. Meslek kazandırıyoruz, kurslar veriyoruz, içinde aile hekimleri olan, internet salonları, el işi kursları olan merkezlerde eğitim veriyoruz" diye konuştu.

SEMİNERLER EVDEKİ ÇOCUĞUN SAĞLIĞINA OLUMLU YANSIYOR

Bu imkanların ardından mahallelinin psikolog talep ettiğini ifade eden Demircan "Psikologlar eşliğinde semt konaklarında seminerler verdik. Kadınlar sorunlarını anlatmaya başladı ve bu yolla sorun çözmeyi öğrendi. Bu seminerlerde aldıkları eğitimlerle aile ile ilişkisini düzeltiyor, bu da evdeki çocuğun sağlığına olumlu bir şekilde yansıyor" dedi.

10 YILDA 100 BİN ÇOCUK BELEDİYEMİZİ ZİYARET ETTİ

Beyoğlu Belediyesi olarak çocukları geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını da belirten Demircan "Bizim Kefken Kampımız var. Her yıl 5 bin çocuğu orada misafir ediyoruz. Son 10 yılda 100 bin çocuk belediyemizi ziyaret etti, çevresini gördü. Sağlık için elbette spor ve iyi beslenme önemli ama ruhsal sağlık içinde yapılan bu hizmetler çocukların geleceğe birey olarak hazırlamak adına gerekli" diye konuştu.

Çocukların gözünden bakıldığında hayatın çok zor olduğunu da sözlerine ekleyen Demircan "Eğitim alacaklar, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve kurslar derken iyi bir hayat ve iyi bir iş için çocuklar yoğun bir programın içinden geçiyor. Bu da çocuğun üzerinde çok büyük bir baskı oluşturuyor" dedi.

PROJE VATANDAŞLAR ÜZERİNDE ETKİLİ OLDU

2012 yılından itibaren Beyoğlu'nda yürütülen projenin 3 bölgedeki verileri üzerinde durarak hareket eden uzmanlar, verilen eğitimler ve seminerler sonucu çarpıcı değişiklikleri gözler önüne serdi. Hacıahmet, Yenişehir ve Okmeydanı bölgelerinde yürütülen çalışmalar neticesinde çoğunluk olarak kişisel kaynaklı sorunların meydana geldiğini açıklayarak projenin faaliyetleriyle birlikte bu sorunların en asgariye indiğini belirtti.

Programın konukları arasında Dünya Bankası, İslami Kalkınma Bankası, Pan Amerikan Sağlık Örgütü ve UNICEF için çocuk gelişimi ve davranışları alanında yaptığı danışmanlıklarla tanınan Prof. Dr. MaureenSamms-Vaughan da yer aldı. MaureenSamms-Vaughan, ülkesi Jamaika'da başlattığı ve daha sonra dünyaya yayılan projeler konusunda bilgi sundu.Beyoğlu'nun kardeş belediyesi olan Dortmund Belediyesi'nin konu hakkındaki çalışmalarını ise Almanya'dan gelen Levent Arslan katılımcılarla paylaştı.

3 oturumdan oluşan sempozyumda, Türkiye'de çocuğa karşı şiddetin önlenmesinde başta aile destek programları olmak üzere geliştirilen yöntemler detaylı bir çalışmayla masaya yatırılarak tartışıldı. Çocuklarımıza, erken çocukluk dönemlerinden itibaren koruyucu ve önleyici ruh sağlığı çalışmalarıyla desteklenen proje, tüm hatlarıyla konuşularak çözüm odaklı yollar araştırıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Çocuğa Yönelik Şiddet' Sempozyumda Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement