Çocuğunuzun Obez Olmasını Engelleyebilirsiniz - Son Dakika
Sağlık

Çocuğunuzun Obez Olmasını Engelleyebilirsiniz

Çocuğunuzun Obez Olmasını Engelleyebilirsiniz

Çağın önde gelen sağlık problemlerinden biri olan obezite, erken önlem alındığı taktirde önlenebiliyor.

19.09.2015 15:17  Güncelleme: 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obezite, çağın önde gelen sağlık problemlerinden biri... Ama özellikle yeni nesli ciddi derecede etkileyen obeziteyi engellemek elimizde. Çocuklarımızın obez olmasını nasıl engelleyebileceğimizi FitWell Beslenme Koçu ve Milli Takımlar Beslenme Uzmanı Cenk Özyılmaz yazdı...

AYAKTA YEMEK TÜKETMEMELİ

İşte çocuğunuzu obeziteden korumak için yapabilecekleriniz:

1. Doğumdan sonraki ilk altı ay bebeğinizi yalnızca anne sütüyle beslemeniz çok önemli.

2. Altınca aydan itibaren ek gıdalara başlayabilirsiniz. Ancak bir yaşına kadarki dönemde verilen ek gıdaların anne sütünden normal besine geçiş süreci olduğunu unutmayın ve seçtiğiniz ek gıda konusunda dikkatli olun.
3. Bir yaşına geldiğinde çocuğunuzun, sofradaki yerini alması, mutlu bir aile ortamında beraberce yemek yenmesi, ayakta atıştırmalık tüketmesinin engellenmesi, ilerideki beslenme alışkalıklarının temelini belirleyeceği için özen göstermeniz gereken bir durum. Odasında tek başına değil de masaya oturarak sizinle birlikte yemek yemesi yiyecek miktarını azaltır, daha yavaş yemek yeme kültürünü güçlendirir.

ŞEKERLİ GIDALARA ALIŞMAMALI

4. Her ne kadar bazı durumlarda kolay gelse de eve hazır yemek siparişi alışkanlığı benimsememelisiniz. Böylece çocuğunuzu aşırı yağlı, şekerli ve fast food türü gıdalara alıştırmamış olursunuz. Ayrıca fast food türü gıdaları ödül olarak yedirmeniz de bu gıdalara karşı çocuğunuzun sempatisini kazandırır. Bu da yanlış besinlere karşı bir alışkanlık göstermesine sebep olur.

5. Tüketmesini istemediğiniz besinleri evde bulundurmamalı ve sağlıklı atıştırmalıkları önlemelisiniz. Yağ, un ve şekerden zengin besinleri evde bulundurmamanız, ev yapımı dahi olsa evinizde bu üçlüden yapılmış gıdaları azaltmanız çok önemli. Unutmayın ki çocuklar atıştırmayı severler. Ve siz evde nasıl atıştırmalık bulundurursanız onu tüketirler. Yapmanız gereken en doğru hareket çocuğunuzu düşük kalorili, sağlıklı atıştırmalıklara yöneltilmek. Örneğin kurabiye yerine elma, portakal, şeftali, kayısı; bisküvi yerine salatalık, tuzlu ve yağlı cipsler yerine ceviz, badem, fındık tüketmeleri sağlayabilirsiniz.

BESİNLERİ CEZA OLARAK KULLANMAYIN

6. Çocuğunuzun yemek hazırlama ve ev işleri sırasında yardımcı olmasını teşvik edin.Çocuğunuzla mutfakta daha çok zaman geçirilmeli, yemek ve salata yaparken onlardan yardım istemelisiniz.

7. Çocuğunuzun başta kahvaltı olmak üzere, üç ana öğün ve en az iki ara öğün almasını sağlayın.

8. Her öğünde dört temel besin grubundan yeterince tükettiğine emin olun.

9. Besinleri, ödül veya ceza aracı olarak kullanmayın.

10. Çocuğunuzun okulda ne yiyip içtiğini takip edin. Hatta okul yemeklerinin daha kaliteli hale gelmesi için çalışmalara öncülük edin.

11. Çocuğunuzun televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği süreyi azaltın. Fiziksel aktivitelerin, ailece birlikte yapılmasına özen gösterin. Aktivite konusunda onlara yardım etmeli, mümkünse eve yakın bir spor salonuna üye yapmalı, ev ve bahçe işlerini yaparken çocuğunuzun da yardımını istemelisiniz.

BESLENME KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİ

12. Çocuğunuzu yaşı ve cinsiyetine uygun sağlıklı beslenme ile egzersizlerde bulunması konusunda bilgilendirip destekleyin. Çocuğun bireysel beslenmeye başlaması sekizinci, dokuzuncu aylarda 'finger-foods' denilen elle yeme hareketi ile başlar. Çoğu anne bu yöntemi hem çocuk etrafı kirlettiğinden hem de doymayacağını düşündüğünden reddeder. Son yıllarda yapılan çalışmalar çocukların yemek yeme davranışlarını kendilerinin kontrol etmesi gerektiğini vurguluyor.

Çalışmaların dikkat çeken sonuçlarından biri ise; acıkma/doyma gibi hipotalamus tarafından kontrol edilen duyguların çocuk tarafından belirlenmemesi, ileride, başta obezite olmak üzere birçok sağlık sorununa zemin hazırlayacağı yönündedir. Ebeveynlerin, özellikle de annelerin çocuğu yemeye zorlamaması gerektiği, çocuk acıkırsa yeniden beslenmesi konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.

OBEZİTEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Anneler; çocuğunuzun doymadığı kaygısı ile ona tek öğünde veya 24 saatlik beslenmesi boyunca alması gerekenden fazla kalori yüklediğinizde, çocuğunuzun ileriki yaşlarında doyma bilincini yitirip kontrolsüz yeme davranışı sergileyebileceğini ve bunun da obeziteye davetiye çıkardığını unutmayın!



Son Dakika Sağlık Çocuğunuzun Obez Olmasını Engelleyebilirsiniz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement