Çocuklar, Cezaevi Mahkumları Kadar Dışarıda Vakit Geçiriyor - Son Dakika
Güncel

Çocuklar, Cezaevi Mahkumları Kadar Dışarıda Vakit Geçiriyor

Çocuklar, Cezaevi Mahkumları Kadar Dışarıda Vakit Geçiriyor

Bağımsız bir araştırma şirketi olan Edelman Berland tarafından yapılan OMO Global Çocuk ve Oyun Araştırması, çocukların oyun zamanının çarpıcı bir düşüşte olduğunu ve günümüzde çocukların çoğunun dışarıda bir mahkum kadar az zaman geçirdiğini ortaya koydu.

26.04.2016 18:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bağımsız bir araştırma şirketi olan Edelman Berland tarafından yapılan  OMO Global Çocuk ve Oyun Araştırması, çocukların oyun zamanının çarpıcı bir düşüşte olduğunu ve günümüzde çocukların çoğunun dışarıda bir mahkum kadar az zaman geçirdiğini ortaya koydu. Araştırmanın saha çalışması Şubat ve Mart 2016 tarihlerinde gerçekleştirildi. Araştırmaya 5-12 yaş arasında çocuğa sahip 12.170 ebeveyn ve Amerika, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Portekiz, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere ve Vietnam olmak üzere toplam 10 ülke katıldı. Toplam 10 ülkede yürütülen araştırma, çocukların oyun alışkanlıklarındaki artan dengesizliği ortaya çıkarıyor. Araştırmaya göre, Türkiye'deki ebeveynlerin yüzde 57'si, çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor. Ülkemizdeki her 10 ebeveynden dokuzu (yüzde 90) çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtirken, her iki ebeveynden biri (yüzde 50) çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını söylüyor.

Araştırmanın global kapsamdaki başlıca sonuçları şöyle:

- Ebeveynlerin yüzde 96'sı oyun oynamanın çocuklarının çok yönlü olmalarını sağladığı fikrine katılıyor.

- Anne-babaların yüzde 93'ü oyun oynama  fırsatına sahip olmayan çocukların öğrenmede zorluk yaşayacağına inanıyor.

- Dünya genelindeki çocukların çoğu (yüzde 56) her gün bir saat ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor.

- Çocukların çoğu (yüzde 56) ortalama bir günde bir cezaevi mahkumu kadar az süre dışarıda vakit geçiriyor.

- Her 10 çocuktan biri dışarıda hiç oyun oynamıyor.

- Her beş çocuktan biri 30 dakika ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor.

Türkiye sonuçları şöyle:

- Her 10 çocuktan altısı (yüzde 61) ortalama bir günde bir saat ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor.

- Her dört çocuktan biri (yüzde 24) ortalama bir günde 30 dakika ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor.

- Yaklaşık her yedi çocukta biri (yüzde 14) ortalama bir günde hiç dışarıda oyun oynamıyor.

Türkiye'deki ebeveynlerin yüzde 93'ü oyun oynamanın ileride çocuklarının çok yönlü yetişkinler olmalarını sağladığı fikrine katılıyor. (Global skor: yüzde 96)

- Türkiye'deki anne-babaların yüzde 94'ü oyun oynama fırsatına sahip olmayan çocukların öğrenmede zorluk yaşayacağına inanıyor. (Global skor: yüzde 93)

- Türkiye'deki ebeveynlerin yüzde  81'i çocukların farklı yaş ve gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları faaliyetler hakkında daha fazla bilgi almak istiyor.

- Günümüzde çocuklar serbest zamanlarında açık havada oynamak için harcadıkları sürenin (yüzde 13) yüzde 50 fazlasını içeride, ekran başında oyun oynamak (yüzde 21) için harcıyor. (Global skor: yüzde 21 ekran başı, yüzde 14 açık havada oyun oynama)

- Ebeveynlerin yüzde 78'i yeterli kalitede öğrenme ve gelişim sağlamaları için çocuklarının zamanını dengelemede bazen zorluk yaşadığını belirtiyor. (Global skor: yüzde 80)

- Anne-babaların yüzde 95'i oyun oynamanın çocuğa okulda kazanamayacağı bazı yetkinlikleri kazandırdığına inanıyor. (Global skor: yüzde 98)

- Türkiye'de görüşülen ebeveynlerin yüzde 76'sı çocukları açık havada oynadığında ekip çalışmasını, yüzde 74'ü ise sosyal becerileri öğrendiğine ve çocuklarının işbirliği becerilerinin (yüzde 73), problem çözme becerilerinin (yüzde 61) geliştiğine inanıyor. (Global skor: Ekip çalışması için yüzde 73 ve sosyal beceriler için yüzde 74, işbirliği becerisi için yüzde 58 ve problem çözme becerisi için yüzde 63)

- Ebeveynlerin yüzde 57'si, çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor. (Global kaynak: yüzde 64)

- Anne-babaların yüzde 79'u çocuklarını daha fazla dışarıda oyun oynamaya teşvik ediyor. (Global skor: yüzde 84)

- Türkiye'de her 10 ebeveynden dokuzu (yüzde 90) çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtiyor. (Global skor: yüzde 81)

- Türkiye'de her iki ebeveynden biri (yüzde 50) çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını belirtiyor. (Global skor: yüzde 48)

- Türkiye'de her 10 ebeveynden altısı (yüzde 59) içeride ve dışarıda oyun oynama, ekran başında ve ekran dışında oyun oynama ve yaratıcı ve fiziksel oyun oynama konularında çocuklarının daha iyi bir oyun oynama dengesine sahip olmasını istiyor. (Global skor: 2'de 1, yüzde 51)

'ÜÇ TEMEL ENGEL VAR'

Prof. Dr. Yankı Yazgan araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu oyun oynama alışkanlıklarındaki dengesizlikte etkin olan üç temel engele dikkat çekiyor:

"Dengesizliğe en fazla etkisi olan üç öge ebeveynlerin aşırı kontrolcü yaklaşımı, çocukların ekranlara olan aşırı ilgisi ve çocukların gündelik programlarının giderek yoğunlaşması. Çocukların gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları oyun ve faaliyetler hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan ebeveynler, bilgi eksiklikleri nedeniyle risk almamak için kontrolcü davranıp ev ortamını çocuklar için daha güvenli bulabiliyor. Ev, onlar için dışarıda yaşanabilecek kazalara, soğuğa, sıcağa ve daha pek çok riske karşı bir kale. Ancak bu kale de yeterli uyaran olmadığı gibi çocukların karşılaşması gereken zorluklardan paylarına düşen dersleri alma şansı da yok. O yüzden ailelere çocuklarının oyunlarına ve aktivitelerine doğrudan müdahil olmadan ama elbette güvenliklerini gözeterek çocuklarına yaparak, yaşayıp anlamlandırarak, deneyimleyerek öğrenme fırsatı tanımalarını öneriyoruz."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Çocuklar, Cezaevi Mahkumları Kadar Dışarıda Vakit Geçiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özel çocuk Efe Cuma, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis oldu
    16:51 Özel çocuk Efe Cuma, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis oldu

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü, polis olmayı hayal eden özel çocuk Efe Cuma için anlamlı bir etkinlik düzenledi. Efe Cuma, polis üniforması giydirilerek polis aracı içerisinde gezdirildi ve polis araçlarını inceleme ve siren çalma şansı buldu. Bu etkinlik, toplumda özel ihtiyaçlı bireylerin sosyal hayata katılımının önemine dikkat çekti.

  • Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü
    16:49 Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü

    Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Beijing'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

  • Artvin'de yiyecek arayan ayılar kayak tesisinde zarar verdi
    16:49 Artvin'de yiyecek arayan ayılar kayak tesisinde zarar verdi

    Artvin'de yiyecek arayan ayılar, kayak tesisindeki yapıların kapı ve pencerelerini kırarak eşyalara zarar verdi. Ayılar, 7 yapının kapı ve pencerelerini kırarken, ahşap ve prefabrik yapılarda yiyecek arayışı sırasında eşyalara da zarar verdi. Hasar tespitinin ardından tadilat çalışmalarına başlandı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Vigo işçileriyle dayanışma içinde
    16:47 DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Vigo işçileriyle dayanışma içinde

    DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, ücretleri kesildiği için eylem yapan Vigo işçileriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Vigo direnişçilerinin onurlu mücadelesinde yanlarında olduklarını ifade etti. Vigo işçileri, ekmek, onur, haysiyet ve hakları için konvoylarla sokaklarda mücadele ediyorlar. İşçiler, bayram harçlığı bile veremediklerini belirtti.

  • İzmit'te bir binanın bahçesinde yangın çıktı, bina tahliye edildi
    16:47 İzmit'te bir binanın bahçesinde yangın çıktı, bina tahliye edildi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan 8 katlı bir binanın bahçesinde bulunan atıkların alev alması sonucu yangın çıktı. Vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, binayı tahliye etti ve yangına müdahale etti. Yangın kısa sürede kontrol altına alınırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi
    16:46 Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi

    Eskişehir temsilcisi Anadolu Üniversitesi, Badminton Bölgesel Ligi'nde mücadele vererek Süper Lige yükselmeye hak kazandı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen ligde ikinci olan Anadolu Üniversitesi, gümüş madalya kazandı. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi sporcusu Kerem Çınar, ferdi kategoride Türkiye üçüncüsü olarak bronz madalya elde etti.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:43 Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangın nedeniyle iş yerinde maddi hasar meydana geldi.

  • Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı
    16:41 Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı

    Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen futsal grup birinciliği maçlarına 6 üniversiteden 9 takım katılıyor. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi takımları grup birinciliği için mücadele edecek.


Advertisement