Çocuklar "Fındık" Yerine Uçurtma Şenliğine Gitti - Son Dakika
Kültür Sanat

Çocuklar "Fındık" Yerine Uçurtma Şenliğine Gitti

Doğu ve güneydoğudan her yıl fındık toplamak üzere Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin 16 yaşından küçük çocukları, uçurtma şenliğinde bir araya gelerek doyasıya eğlendi.

21.08.2016 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu ve güneydoğudan her yıl fındık toplamak üzere Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin 16 yaşından küçük çocukları, uçurtma şenliğinde bir araya gelerek doyasıya eğlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yürüttüğü, Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği "Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sonlandırılması Projesi" kapsamında doğu ve güneydoğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin 16 yaşından küçük çocuklarına yönelik sosyal etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler çerçevesinde 50 çocuk ilk olarak Ordu Büyükşehir Belediyesine ait vapurla gezdi. Daha sonra Perşembe ilçesindeki turistik mekan Yason Burnu'na geçen çocuklar, Ordu Pikolo Derneği ve Rotarak Kulübü üyeleri eşliğinde kendileri için hazırlanan uçurtmaları uçurdu.

ILO'nun Ordu Saha Koordinatörü Ömer Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıldır ILO'nun fındık tarımında çocuk işçiliğinin sonlandırılması konusunda çalışmalarını aralıksız sürdüğünü belirterek, "Bu yıl dördüncü yılımız. Bu yıl toplamda 900 çocuğa bu zamana kadar çeşitli alanlarda eğitimler verildi." dedi.

Eğitimlerin yanı sıra çocukların bulundukları ili daha iyi tanımaları adına sosyal etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Dede, "Bunlardan biri de deniz turu ve uçurtma şenliği idi. Bugün burada çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birliktelik yaparak çocuklarımızı bir araya getirdik ve uçurtma şenliğinde buluşturduk." diye konuştu.

Dede, "Çocuk çalıştırma, suça ortak olma" sloganıyla hareket ettiklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizler de eğitimciler ve sivil toplum örgütleri olarak çağrımız, fındık eller fındık toplamasın. Bu çocuklara en büyük vazifemiz çocuk olduklarını hatırlatmak. Bunlar çocuktur ve çocuk kalsınlar. Tek gayemiz bu çocukların çocuk gibi eğlenmelerini sağlamak. Çocukların üç temel hakkı vardır. Bunlar barınma, beslenme, eğitim ile oyun hakkıdır. Çocuklara bugün oyun haklarını teslim ettik. Onun için diyoruz ki çocukların yeri bahçeler, tarım alanları değil oyun alanlarıdır."

Ordu Rotarak Kulübü Başkanı Nagihan Akarsu da projeye iki yıldır katıldıklarını belirterek, "Amacımız biraz daha farklı olarak çocukların yapmadığı ve görmediği şeyleri yapabilmek. Bu kapsamda uçurtma şenliği yaptık, deniz görmeyen çocuklara vapurla deniz turu yaptırdık. Çocukları teleferiğe bindirip Boztepe'ye çıkardık. Kısaca çocukların heyecanına ortak olduk. Onların yüzünün gülmesi bizleri de çok mutlu. Çocuklar hep gülsün. Onlar bizim yarınlarımız ve geleceğimiz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çocuklar 'Fındık' Yerine Uçurtma Şenliğine Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement