Çocuklar İçin Sağlıklı Atıştırmalıklara Dikkat - Son Dakika
Yerel

Çocuklar İçin Sağlıklı Atıştırmalıklara Dikkat

Çocuklar için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, çocukların sağlıklı atıştırmalarla beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

10.11.2016 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuklar için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, çocukların sağlıklı atıştırmalarla beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, her sabah düzenli yapılan kahvaltının öğrenme üzerinde olumlu etkisi olduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını söyledi. Sürekli olarak öğün atlamanın, çocuğun okul performansı ve başarısı üzerinde olumsuz etki bıraktığını kaydeden Küçük, "Sabah kahvaltısı, çocuğun daha başarılı olmasını sağlıyor. Çocuk, kendini uzun süre enerji dolu hissediyor. Kahvaltı yapan çocuklarda ileri dönemde şişmanlık görülme oranının daha azdır" dedi.

"Onlara örnek olun"

Her çocuğun oyun oynarken, televizyon seyrederken veya ders çalışırken atıştırmak istediğini kaydeden Küçük, "Günümüzde marketler çocukların atıştırmak için aradıkları besin seçeneklerini oldukça fazlalaştırmış durumda. Tabii ki besin sanayinin bu hızlı gelişimi bazen çocukların sağlıklı gıdalara ulaşmasını engelliyor. Özellikle fazla miktarda doymuş ve trans yağ içeren ve gerek ambalajları gerekse tatlarıyla çocukların ilgisini çeken minik atıştırmalıklar sağlıkları tehdit ediyor. Bu nedenle çocukların elinin altında olmasını istediğiniz sağlıklı atıştırmalıkları sizler hazırlayabilirsiniz. Hem de çok pratik ve kolay tariflerle" ifadelerini kullandı.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, çocuklar için sağlıklı atıştırmaları şöyle sıraladı:

"Elma Cipsi: Elma cipsi yapımı çok kolay ve çocukların severek yiyeceği çok sağlıklı bir atıştırmalık. Yapmanız gereken elmaları (tercihen kırmızı elma) kabuklarını soymadan cips inceliğinde dilimler olacak şekilde kesin. Kestiğiniz elmaları limon suyu ile hafifçe ovalayın. Üzerlerine bir miktar tarçın serpip üzerine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Elmaları olabildiğince birbirine değmeyecek şekilde dizmek önemli. Daha sonra 100 derecede yaklaşık 1 saat fırınlayın.

Yulaflı meyveli yoğurt: Yoğurdu iyice çırpın ve süzme yoğurt kıvamına getirin. İçerisine çocuğunuzun sevdiği meyveyi küçük parçalar halinde doğrayın. En çok yakışan meyveler muz, portakal, kayısı, üzüm, ananas. Çocuğunuz taneli olmasından hoşlanmazsa meyvelerinizi biraz süt ile blendırdan geçirebilirsiniz. Üzerine 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi döküp karıştırın. İşte size muhteşem bir atıştırma seçeneği.

Peynir topları: Çocuğunuz peynir yemekten hoşlanmıyor ve siz de bu konuda bir türlü başarılı olamıyorsanız bu tarif tam sizin için. Ezine beyaz peyniri çatal yardımıyla ezin. İçine kurutulmuş domates, çörek otu, ince kıyılmış maydanoz ve ince çekilmiş ceviz içini koyup birazda zeytinyağı ekleyin ve yoğurun sonra cevizden daha küçük toplar halinde yuvarlayın. Peynir toplarını isteğe göre çörek otu, susam veya ince kıyılmış dereotuna bulayabilirsiniz. Üzerine kürdan batırdığınız peynir toplarınız çocuklarınız için hazır bile.

Fırında baharatlı patates cipsi: Piyasada satılan hazır cipsler çocukların çok ilgisini çekse de hem oldukça yağlı oluşları ile kilo artışına neden oluyor hem de içerdiği kanserojen maddeler nedeniyle sağlıkları tehdit ediyor. Patatesleri dilimleyici ile ince dilimler şeklinde kesin. Bir kapta su içerisinde yarım saat kadar bekletin. Patatesleri iyice kurulayın ve zeytinyağı, pul biber, nane ve çok az tuz ile harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine patatesleri yayın. 200 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.

Çilekli Milkshake: 1 bardak süt ve 1 avuç çilek mikserle çırpın. İçerisine çubuk vanilya veya 1 top vanilyalı dondurma ve 1 tatlı kaşığı bal ilave edin. Köpürene kadar mikserden tekrar geçirin. Çocuğunuzun seve seve içeceği içeceğiniz hazır.

Çikolatalı muz ve ananas dilimleri: Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Muzu ve ananası kalın dilimler halinde doğrayın. Üzerlerine kürdan batırın. Erittiğiniz çikolataya buladığınız meyveleri servis tabağına dizin ve buzdolabında 1 saat bekletin" - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çocuklar İçin Sağlıklı Atıştırmalıklara Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement