Çocuklar Ormanı Onun Gözüyle Görüyor. O Bir "Orman Öğretmeni" - Son Dakika
Güncel

Çocuklar Ormanı Onun Gözüyle Görüyor. O Bir "Orman Öğretmeni"

Çocuklar Ormanı Onun Gözüyle Görüyor. O Bir "Orman Öğretmeni"

* Çocukları anaokul çağında ormanla tanıştıran çevre eğitmeni Gaye Amus Türkiye'deki çocuklar için de kolları sıvadı.

01.09.2016 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Çocukları anaokul çağında ormanla tanıştıran çevre eğitmeni Gaye Amus Türkiye'deki çocuklar için de kolları sıvadı.

Finlandiya'daki Orman Anaokulları eğitmeni Gaye Amus işe bizim çocuklarımızı eğitecek öğretmenlerle ormanı ve ürüntlerini tanıştırarak başladı.

Haber/ Kamera: Enver ALAS,İstanbul/ DHA

Çevre Eğitmeni ve Erken Çocuk Uzmanı Gaye Amus, çocuklara doğayla bağ kurdurarak eğitim vermeleri için okul öncesi öğretmenler ile ilkokul öğretmenlerine yönelik orman içinde farklı eğitim programları düzenliyor. Öğretmenlere orman içinde 5 gün boyunca çeşitli uygulamalı eğitimler veren Amus'un amacı, doğadaki eğitimin çocuklar üzerindeki yararlarını öğrenen öğretmenlerden kendi öğrencilerine de bu eğitimi vermeleri...

ORMAN ANAOKULU VE DOĞA EĞİTİMİ UZMANI

Gaye Amus, orman anaokulları ve doğa eğitimi üzerine uzmanlaşmak için 2007'de gittiği Finlandiya'da 'Finlandiya Çevre Okulu'nun ilk çevre eğitmenlerinden biri olarak mezun oldu. Finlandiya'da yaygın olan sınıf dışı eğitim ve orman anaokulları hakkında uzun süre çalışan Amus, Türkiye'de de doğada eğitim gören çocuk sayısını artırmak için kolları sıvadı. Genç eğitmen, Türkiye'deki çocuklara her türlü hava koşulunda doğayı öğretecek eğitmenlerle ormanı tanıştırıyor. Okul öncesi ve ilkoğretim öğretmenleri 5 gün boyunca, ormanda, uygulamalı seminere katılıyor. Seminerlerde, ağaç türlerinden, hayvan populüsyonyonlarına, tehlikelerden, su kaynaklarına, yayanya gelip üretmeye kadar bir çok başlık var.

ÇOCUKLARIN DOĞA İLE NASIL BAĞ KURACAKLARINI ÖĞRETMENLERE GÖSTERİYOR

Sınıfdışı eğitime sınıfiçi eğitimin tamamlayıcısı olarak bakılması gerektiğinin savunan Gaye Amus, bu kapsamda ormanda bir araya geldiği öğretmenlere çocukların doğa ile nasıl bağ kuracaklarını ve doğada nasıl öğrenebileceklerini hem anlatıyor hem de uygulamalı eğitimlerle gösteriyor.

"SOSYAL BECERİLER DOĞADA KAZANILIR"

Konuyla ilgili Doğan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Gaye Amus, sınıf dışı eğitimi "Çocukların ormanlara gidebildiği, yeşil alanlarda vakit geçirdikleri, serbest oyunla öğrendikleri bir eğitim türü" olarak tanımlayarak, "Çocuklar bu yöntemle sosyal beceriler kazanıyor, fiziksel gelişimleri ilerliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar da bunu gösteriyor. Ormanda, ağacı, yaprağı ve taşı keşfeden çocuk onunla ilgili bilgiyi sınıfta kitapla da öğrenebilir. Amaç çocuğun birebir deneyimlemesidir" ifadelerini kullandı.

ÇOCUK HAKKI...

Doğadaki eğitimin çocukların davranışları üzerinde de olumlu etkileri olduğunu ifade eden Amus, "Çocuklar evlerde bilgisayarlara, televizyonlara bu kadar kitlenmişken, eski mahalle kavramları ortadan kalkmışken, her taraf AVM'lerle dolmasıyla sınıf dışı eğitim artık bir ihtiyaçtır. Çocuğun dışarı çıkması, doğayı tanıması, kendini tanıyabilmesi, becerilerini fark etmesi, bir ağaca tırmanabilmesi çocuğun hakkıdır, bir haktır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çocuklar Ormanı Onun Gözüyle Görüyor. O Bir 'Orman Öğretmeni' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement