Çocuklara Sokak Oyunlarını Öğretiyorlar - Son Dakika
Güncel

Çocuklara Sokak Oyunlarını Öğretiyorlar

Çocuklara Sokak Oyunlarını Öğretiyorlar

Muratpaşa ilçesindeki Ertuğrul Gazi İlkokulu ve Akdeniz Üniversitesi arasında 'Fiziksel etkinlik ve serbest etkinlik' dersleri için iş birliği protokolü imzalandı.

19.05.2016 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muratpaşa ilçesindeki Ertuğrul Gazi İlkokulu ve Akdeniz Üniversitesi arasında 'Fiziksel etkinlik ve serbest etkinlik' dersleri için iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu Rekreasyon Bölümünde öğrenim gören öğrencilerden gönüllüler, her gün okula gelerek çocuklara fiziksel etkinlik derslerinde sokak oyunları öğretiyor. Aynı protokol ile Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü'nden gönüllü öğrenciler ise 'Kolay İngilizce Öğrenme' projesi ile çocuklara oyunlarla İngilizce eğitimi veriyor. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün örnek projesi sayesinde fiziksel zorluk, koordine ve hıza dayalı zeka geliştirici oyunlar oynayan öğrencilerin, teknoloji bağımlısı olmaktan çıktığı ve derslerinde daha başarılı olduğu belirtiliyor.

Okul müdürü Nur Daryal, çocukların sokak oyunları ile çok mutlu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Teknoloji ile büyüyen çocuklar, bilgisayardaki oyunlara çok hakimler ama günlük hayatlarında birlikte oyun oynayacak alanları yok. Sokaklar arabalar ile dolu. Tek alanları okul bahçeleri. Üniversite öğrencilerinin desteği ile bu alanlarda koordineli oyun oynamalarını öğretiyoruz. Bu proje ile oyun oynamayı unutan çocuklara yeniden oyunları öğretiyoruz. Bu oyunlar sayesinde diğer derslere motivasyonları arttı, derslerde gösterilen başarı düzeyi belirgin bir şekilde yükseldi, çocuklar okulu daha çok sevmeye başladı."

"Üniversiteli öğrenciler bir gün okula gelmeyince çocuklar ağlıyor"

Çocukların oyun ile İngilizce de öğrenmeye başladığını dile getiren Daryal, "Üniversiteli öğrenciler farklı bir İngilizce dersi gerçekleştiriyorlar. Mesela su dolu leğenleri sınıfa getirip orada çocuklara maketler ile balık tutturup İngilizce eğitimi veriyorlar. İngilizce'yi farklı bir bakış açısıyla anlatıyorlar. Üniversiteli öğrenciler bir gün okula gelmeyince çocuklar ağlıyor" ifadelerini kullandı.

Projede görev alan Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Mercan Keskin, rekreasyonun "serbest zaman değerlendirme" anlamına geldiğini söyledi. Su şişeleri, plastik halka gibi aletleri kullanarak çocuklar ile sokak oyunları oynadıklarını anlatan Keskin, öğrencilere basketbol ve futbol yerine daha farklı zeka geliştirici oyunlar öğrettiklerini belirtti. Keskin, çocukların serbest zamanını iyi değerlendirmesi, koordineli oyun oynayabilmesi, grup çalışması yapabilmesi ve eğlenmesi için dersler verdiklerini dile getirerek, "Fiziksel zorluğa, zeka geliştirmeye, koordine ve hıza dayalı parkurlar hazırlayıp oyunlar oynuyoruz" dedi.

"Artık bilgisayar ve tablet ile ilgilenmiyor"

Öğrenci velisi Perihan Avcı ise, kızının bu derslerden sonra daha hareketli hale geldiğini söyledi. Kızı ve arkadaşları bir araya gelince "Ne oynayacağız" diye sorduklarını ifade eden Avcı, "Birkaç arkadaş bir araya gelince birlikte oynayabilecekleri oyunları bilmiyorlardı. Şimdi daha mutlulular. Önceden okuldan gelince tabletin başına oturuyor ve saatlerce kalkmıyordu. Artık bilgisayar ve tablet ile ilgilenmiyor" diye konuştu

Akdeniz Üniversitesi Rekreasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Faik Ardahan da projede bu sene dört öğrencinin görevlendirildiğini, seneye ise 50 öğrenci ile bütün okullarda aynı uygulamayı yapmak istediklerini ifade etti. "Oyunlarla spor, oyunlarla eğitim" denilen bu tür eğitimler ile çocukların kendilerine güveninin de arttığına dikkati çeken Ardahan, "Bu tür derslerle çocukların kişisel, mental, liderlik ve kas iskelet gelişimlerini sağlamayı amaçlıyoruz. En önemlisi çocukların sosyal gelişimini sağlıyoruz. Çocuğun çocukla etkileşerek oluşturduğu bir dünya içerisinde çok daha doğru bir bütüncül gelişim sağlanmış olacak. Bu tür oyunla eğitimin tüm derslere yayılması gerekiyor" dedi.

Çocukları dijital dünyadan koparmak için güvenli çevreler oluşturmaları gerektiğini vurgulayan Ardahan, "Güvenilir oyun alanları oluşturamazsak çocuklar teknoloji bağımlısı olarak kapalı yerlerde oyun oynayacaktır. Teknoloji bağımlılığı ile oyun oynamak çocuğun zihinsel gelişimini sağlasa da bedensel ve sosyal gelişimine engel olacaktır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Çocuklara Sokak Oyunlarını Öğretiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement