Çocuklarınız Buzda Büyüsün" - Son Dakika
Yerel

Çocuklarınız Buzda Büyüsün"

Çocuklarınız Buzda Büyüsün"

Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Okuyucu: "Buz sporları çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumlu etkiliyor.

26.08.2014 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA MELEK ÇAT - Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Dilek Okuyucu, buz sporlarının çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumlu etkilediğini belirterek, "İzleyene keyif veren buz pateni birleştiği spor dallarıyla çocukların kas ve kemik gelişimine destek oluyor. Ayrıca insanlar önünde gösteri yapıldığı için de çocukların öz güvenini geliştiriyor" dedi.

Okuyucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buz pateninin Türkiye'de yeni gelişmekte olan bir spor dalı olduğunu belirtti.

Buz pateninde faaliyet yapmanın tesislerle alakalı olduğunu vurgulayan Okuyucu, Türkiye'de 6 kentte olimpik ölçülerde buz pisti bulunduğunu ifade etti.

Erzurum'un bu anlamda çok şanslı olduğuna vurgu yapan Okuyucu, "4 olimpik ölçülerde buz pistimiz var. Bunun haricinde Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi şehirlerimizdeki buz pistlerimiz zaten dolu. Bu anlamda ilgi noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz ama tesis ihtiyacımız var. Tesis sorununu da hallettiğimiz ölçüde sporcu sayımız da doğal olarak artacak. Çünkü biz bu anlamda gelen talebi karşılayamaz durumdayız" dedi.

Dünyada en çok seyircisi olan spor dallarından birinin buz pateni olduğunu anımsatan Okuyucu, işin gösteri boyutunun olduğunu, bu nedenle büyük izleyici gruplarına hitap ettiğini söyledi.

"Buz patenine küçük yaşlarda başlanmalı"

Okuyucu, buz patenine başlamak için erken çocukluk döneminin ideal olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"En erken yaş aslında çocuğun vücut yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte 4-5 yaşında başlanabilir. Bu yaşlarda buza çıkan sporcularımız uluslararası alanda oldukça iyi dereceler alıp varlık gösterebiliyor. Görünürde sadece buzun üstünde kayma gibi algılansa da aslında arka planda sporcuların yaptığı çok fazla çalışma var. Aerobik, jimnastik, dans, bale, ritm. Bütün bu alanlarda eğitim alıyorlar. Bunlar tabi ki fiziksel ve ruhsal gelişimlerine de katkı sağlıyor. Zaten sporcularımızın fiziklerine uzaktan baktığınız zaman anlayabiliyorsunuz, oldukça atletik ve bir o kadar da zarif duruyorlar."

Okuyucu, çocukların buz sporlarına yönlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, "Çocuklarınız buzda büyüsün. Buz sporları çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumlu etkiliyor. İzleyene keyif veren buz pateni birleştiği spor dallarıyla çocukların kas ve kemik gelişimine destek oluyor. Ayrıca insanlar önünde gösteri yapıldığı için de çocukların öz güvenini geliştiriyor" dedi.

"Buz sporları dünyada en fazla izlenen branşlardan"

Sporcuların buza başladıkları anda jimnastiğe, aerobik, dans ve bale gibi eğitimleri almaya başladığını ifade eden Okuyucu, şunları söyledi:

"Çok küçük yaşlarda birden fazla alanda aslında eğitim alıyorlar. 4-5 yaş buza çıkmak için ideal bir yaş. Buzda dans etmek çocukların fiziksel gelişimi yanında ruhsal gelişimine de katkı sağlıyor. Çünkü zor bir iş yapıyorlar. Fizik kurallarına meydan okuyorlar, sürtünmeyle mücadele ediyorlar, yer çekimine karşı mücadele veriyorlar. Yaptıkları zor bir iş. İnsanlarda ilk etapta buzda kaydıkları algısı yaratıyor. Yaptıklarının zor olduğunun farkındalar üstelik artistik boyutu da çok önemli. Dünyada en fazla izlenen branşlardan biri. Bir gösteri boyutu da var. Dünyanın her yerinde çok büyük izleyici gruplarına hitap ediyorlar. Gösteri boyutu olunca ister istemez sporcularımızın öz güvenini artırıyor."

Türkiye'nin buz pateni alanında dünyayla kıyaslandığında oldukça iyi durumda olduğunu ifade eden Okuyucu, "Biz sporcularımıza imkan sağlayabilirsek uluslararası arenada çok büyük varlık göstereceğimizi düşünüyorum. Buz dansı branşı ülkemizde yoktu. Artistik buz pateninin bir diğer dalı da buz dansıdır. 2011 UNIVERSIAD ile bu işe başladık. Sonrasında 3 yıl gibi kısa bir sürede SOÇİ olimpiyatlarına hazırlandık. Alisa Agafonova ve Alper Uçar, 3 yılda olimpik düzeyde buz dansı yapan çiftimiz oldu. İlgi gösterdiğiniz sürece desteklediğiniz sürece uluslararası boyutta da başarı gelecektir" diye konuştu.

Okuyucu, alışveriş merkezlerindeki buz pistlerinin bu spor dalına ilgiyi artırdığına dikkati çekerek, "İnsanlarda bu spora sempati uyandırıyor. Yapabildiğiniz şeylerden korkmuyorsunuz. En azından bu algıyı yıkmış oluyorsunuz" ifadelerini kullandı. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çocuklarınız Buzda Büyüsün' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement