Çok Küçük Antenler Geliyor! - Son Dakika
Teknoloji

Çok Küçük Antenler Geliyor!

Antenlerin boyutları yüzünden belli bir boyutta tıkanıp kalan elektronikler için yeni umut ışığı!

12.04.2015 20:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antenlerin genellikle büyük olmaları beklenir. En azından, iletişim için gerekli olan elektromanyetik dalgaları yaratacak ve çalışacak kadar büyük... Bu da, antene ihtiyaç duyan teknoloji ürünlerinin bir yere kadar küçülebilecekleri anlamına geliyor. Ancak bu durum yakın gelecekte değişebilir.

Physical Review Letters'da yayınlanan bir araştırmaya göre, elektromanyetik dalgalar sadece elektroniklerin ivmesi ile değil, aynı zamanda "symmetry breaking (simetri bozulması)" adlı bir durum ile da yaratılabiliyor. Bu teorinin söylediğine göre elektronik yükler hareket halinde değilken, var olan simetri korunuyor ancak yükler hareket etmeye başladığında, simetrinin bozulması elektromanyetik dalgaların oluşmasına sebep oluyor ve bu da yeni, çok küçük antenlerin geliştirilmesini sağlayabilir. Antenlerin küçülmesi de yeni nesil akıllı telefon tasarımlarını ve Internet of Things kavramını değiştirebilir.

19. yüzyıldan kalan göreceli olarak eski elektromanyetik teorisi, iyi tanımlanmış bir matematik modeline sahip değil ve elektronların etrafta hareket etmesine izin vermeyen bir malzemenin anten olarak nasıl çalışabileceğini açıklamıyor. Makalenin yazarı Dr Dhiraj Sinha'nın söylediğine göre "bu gizem bilim adamlarını ve mühendisleri 60 yılı aşkın bir süredir düşündürüyor."

Voltaj uygulandığında tepki veren ve titreşen ince "piezoelectric" malzeme kullanan araştırmacılar, belirli frekansların anten gibi davranabildiklerini buldular. Cambridge'in Mühendislik bölümünden Profesör Gehan Amaratunga'nın söylediğine göre "eğer bu malzemeleri enerji aktarmak için kullanmak istiyorsanız, elektronları hızlandırmanın yanı sıra simetriyi de bozmanız gerekiyor. Elektromanyetik teorisi bulmacasının eksik olan parçası bu."

Bu bulgular, şimdilik sadece başlangıç olarak görülüyor. Amaratunga, yeni bir tamamlanmış teoriyi ortaya çıkartmadıklarının altını çiziyor; bu bulgular sayesinde elektromanyetik ile kuantum mekaniklerinin nasıl bir araya geldiklerini anlamamızın biraz daha kolaylaştığını söylüyor. Ama sonuçta ortaya, anten görevi de görebilen mikroçiplerin çıkması kimse için sürpriz olmamalı.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Çok Küçük Antenler Geliyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement