Çomü'ye "Bilimsel Dalış Sistemi" Kurulacak - Son Dakika
Yerel

Çomü'ye "Bilimsel Dalış Sistemi" Kurulacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) "Bilimsel Dalış Sistemi" kurulacak.

09.10.2014 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) "Bilimsel Dalış Sistemi" kurulacak.

ÇOMÜ'den yapılan açıklamada, daha önceki yıllarda Avrupa'daki bazı üniversitelerde kullanılan sistemin ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nin akademik programına da dahil edileceği belirtildi.

Bu sayede ÇOMÜ öğrencilerinin bilimsel dalış, teknik dalış, karışım gaz dalgıçlığı ve sanayi dalgıçlığıyla ilgili olan tüm teorik ve uygulama eğitimlerini alarak mezun olabilecekleri ve bu sayede deniz araştırmalarında rahatlıkla yer alabileceklerinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

"Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde bilimsel dalış eğitimlerinden sorumlu kurs direktörü Uzm. Heikki Turunen, bu sistemin Türkiye'de bundan sonraki zamanda yapılacak sualtı araştırmalarına hem teknolojik hem de güvenlik bakımından yeni bir boyut kazandıracak. Turunen, Avrupa Bilimsel Dalıcı sistemine dahil olan öğrenci ve araştırmacıların yurt dışında yapılan uluslararası projelerde yer almasının da kolaylaşacağını ifade ediyor. Şu an dünyada bir dalıcının bilimsel dalış sertifikasyonuna sahip olabilmesi için Dünya Sualtı Fedarasyonu CMAS'a bağlı federasyonlara ya da özel statüye sahip PADI, NAUI, SSI, TDI vb. kuruluşlara başvurması gerekmekte ve oradan uzmanlık sertifikası alması gerekmekte. 1990'lı yıllarda ilk kez oluşturulan ESD (European Scientific Diver) ve AESD (Advanced European Scientific Diver) dalıcı sistemlerine göre Avrupa'da yeni bir akreditasyon geliştirildi. Akademik akreditasyona dayalı sistem sadece bilimsel araştırmaları gerçekleştiren resmi kurumlara bu izni verdiğinden tüzel kişiler ya da dalış merkezleri tarafından istenildiğinde sertifikasyon alınamamaktadır. Dolayısıyla ESD ya da AESD bilimsel dalıcısı olmak isteyen kişilerin deniz bilimleri ile ilgili araştırma yapan üniversitelerde, enstitülerde ya da araştırma merkezlerinde öğrenci ya da araştırmacı olması gerekiyor."

Fakülte araştırmacılarından Dr. Barış Özalp ise, bilimsel ölçüm metotlarını bilmek sualtında ekolojik çalışmaların başarısını arttığını kaydetti. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çomü'ye 'Bilimsel Dalış Sistemi' Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement