Çoruh Nehri Bir "Gerdanlık" Daha Takıyor - Son Dakika
Güncel

Çoruh Nehri Bir "Gerdanlık" Daha Takıyor

Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerinde bulunan 10 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projelerinden biri olan ve yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı, yarın törenle hizmete girecek.

13.01.2016 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAYRAM SARAYOĞLU - Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerinde bulunan 10 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projelerinden biri olan ve yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı, yarın törenle hizmete girecek.

Barajın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle hizmete alınması bekleniyor. Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ tarafından 7 Aralık 2010'da temeli atılan ve 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı ve HES'in, TBMM 75. Yıl Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarından sonra il sınırlarında Çoruh Nehri'nin dördüncü gerdanlığı olacağını söyledi.

Artvin Barajı'nın ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar 26 bin kilovatlık enerji üretimi ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacağını belirten Cirit, "Artvin Barajı ve HES projesi, Orta Çoruh Havzası'nda ve Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Proje, 332 megavat kurulu gücü, yıllık 1 milyar 26 kilovat saat yıllık enerji ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacaktır" dedi.

Çoruh Nehri'nde faaliyet yürüten Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile HES'lerin yanı sıra yapımı süren ya da yeni yapılacak baraj ve HES'lerin hizmete girmesiyle Türkiye'nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'inin Çoruh Havzası'ndan karşılanacağı ifade eden Cirit, "Temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip olan Artvin Barajı ve HES inşaatı yaklaşık 1 milyar 486 milyon liraya mal oldu. Yusufeli ilçesine bağlı Narlık ve Zeytincik köyleri sınırları içerisinde inşa edilen baraj, yaklaşık 3 ay önce su tutmaya başladı. Dere yatağından 135 metre, temelden ise 180 metre yüksekliğe sahip olan beton ağırlık tipindeki baraj 2 üniteden oluşuyor" diye konuştu.

Vali Cirit, Artvin Barajı ve HES inşaatında çoğunluğu yöre insanından olmak üzere yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Yusufeli sınırları içerisinde bulunan bazı köylerin barajdan etkilendiğini anlatan Cirit, sözlerini şöyle bitirdi:

"Baraj yapımı dolayısıyla İnanlı köyü tamamen baraj suları altında kalırken, Çağlayan köyü de şalt sahası olarak kullanıldı ayrıca Demirkent, Esenyaka, Tarakçılar ve Sebzeciler köyünün bazı arazileri de baraj suları altında kaldı. Havuzlu köyünün bir kısmı su altında kalırken, bu köyde de heyelan riski nedeniyle bir kısmı daha istimlak edildi. Artvin Barajı ve HES inşaatı nedeniyle istimlak edilmesi gereken bölgelerdeki hak sahibi vatandaşlarımız yüklenici firma tarafından anlaşma sağlanarak istimlak işlemleri sağlanarak mağdur edilmedi."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çoruh Nehri Bir 'Gerdanlık' Daha Takıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.


Advertisement