Çorum Belediyesi'nden 22 Milyon Liralık Enerji Yatırımı - Son Dakika
Yerel

Çorum Belediyesi'nden 22 Milyon Liralık Enerji Yatırımı

Çorum Belediyesi\'nden 22 Milyon Liralık Enerji Yatırımı

Çorum Belediyesi tarafından 22 milyon liraya mal olacak Rüzgar Enerji Santrali’nde sona gelindi.

21.09.2016 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum Belediyesi tarafından 22 milyon liraya mal olacak Rüzgar Enerji Santrali'nde sona gelindi.

Çorum Belediyesi tarafından 2013 yılından beri çalışmaları yürütülen Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için Çorum Belediyesi ve ilgili firma yetkilileri ile protokol imzalandı. İmza törenine Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Leitwind Türkiye Sorumlusu Can Güven ve Leitner Türkiye Bursa Şube Müdürü Hasan Onur Öz, Belediye Başkanı Yardımcısı Alper Zahir'in de katıldı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 2 ay önce yapmış oldukları ihalenin sözleşmesi için imzaları attıklarını belirterek, atılan imzalarla birlikte Çorum belediyesi'nin en büyük yatırımlarından birisi olan enerji santralinin yapım sürecini resmen başlattıklarını söyledi.

Türkiye'de 4 MW'lık bir yatırımı lisanssız üretici olarak ilk defa Çorum Belediyesi'nin yaptığının altını çizen Başkan Külcü, "Bu durum enerji üretimi bakımından önemli olmakla birlikte, Belediyemizin kazanmış olduğu vizyonun ifadesi bakımından da çok önemlidir. 2017 yılının bahar aylarının sonuna geldiğimizde rüzgar türbinlerinin kurulmaya başlandığını göreceğiz." dedi.

Çorum Belediyesi'nin yaptığı yatırımlarla son 7 yılda hızla büyüyen bir belediye olduğunu, bu durumun da enerji tüketimini en az 3-4 kat artırdığını kaydeden Külcü, "Sadece tüketerek gideceğimiz noktanın sağlıklı bir nokta olmadığını düşünüyoruz. Çorum Belediyesi olarak bir yandan ürettiğimiz hizmetler için tüketim gerçekleştirirken diğer yandan da hem belediyemizin bütçesine katkı sağlamak hem de ülkemizin gayri safi milli hasılasına katkı sağlamak amacıyla böyle bir çalışma başlattık. 4 MW'lık kurucu gücü gerçekleştirdiğimizde, Çorum Belediyesi'nin bir yıl boyunca yapmış olduğu tüm tüketimi buradan karşılamış olacağız. Yıllık 17 milyon KWh enerji kullanıyoruz. Bunun parasal karşılığı ise 6 milyon TL'dir. Yani Çorum Belediyesi aylık 500 bin TL civarında elektrik kurumuna düzenli fatura ödemektedir" ifadelerini kullandı.

Çorum Belediyesi'nin son yıllarda yaptığı çalışmalarla Türkiye'de adından söz ettiren belediyeler arasında yer aldığını kaydeden Başkan Külcü, Türkiye'de lisanssız üretici olarak 4 MW'lik RES yatırımı yapan ilk kurum olduklarını vurguladı.

Daha önce, 1 MW'lik, 900 KW'lik yatırımların yapıldığını ancak o yatırımların Çorum Belediyesi'nin yaptığı yatırımın 4'te biri büyüklüğünde olduğunu ifade eden Külcü, "Böyle bir yatırımla birlikte bir yandan Belediye olarak biz tecrübe kazanırken bir yandan da bu büyüklükteki bir yatırımın lisanssız olarak bir kamu kurumu tarafından yapılıyor olması nedeniyle bakanlığa da birçok konuda danışmanlık hizmeti vermiş olduk. Bu yönüyle de Çorum Belediyesi bir ilki gerçekleştirmiş oldu." dedi.

Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin hizmete girdikten 5 yıl sonra kendini amorti edeceğini kaydeden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "Özel sektör yatırımcıları bunu 7-8 yılda amorti edebiliyorken, biz yaptığımız hesaplamalara göre, doğrudan tüketici olmamız sebebiyle 5 - 5,5 yılda amorti edeceğiz. Belediyemiz için önemli bir durumdur. Yatırımımız toplam 6 milyon 592 bin Euro'ya mal olacak. Bugünkü Türk Lirası karşılığı 22 milyon TL'dir. Hem şehrimize hem de Belediyemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Ülkemizde şu anda 4.800 MW'lık Rüzgar türbini kurulmuş. Bunun 955 MW'si 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Türkiye'mizin 2023 yılı hedefleri içerisinde Rüzgar Enerjisi yatırımı olarak 20.000 MW hedeflendiğini, bu hedefin ise Türkiye için önemli bir hedef olduğunu belirten Külcü, "Bu tür yatırımları fosil kaynaklar için ayırdığımız kaynakların içeride kalması ve yerli yatırımlar için kullanılması demektir. Türkiye'nin bu büyük hedefine yürürken, biz de elimizdeki imkanlar ölçüsünde buna küçük bir katkı sağlamış olmanın da huzurunu, mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çorum Belediyesi'nden 22 Milyon Liralık Enerji Yatırımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement