Çorum'da Kuraklık Var Su Problemi Yok - Son Dakika
Yerel

Çorum'da Kuraklık Var Su Problemi Yok

Çorum\'da Kuraklık Var Su Problemi Yok

Çorum’da kış mevsiminin kurak geçmesine rağmen su probleminin yaşanmadığı bildirildi.

21.11.2016 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'da kış mevsiminin kurak geçmesine rağmen su probleminin yaşanmadığı bildirildi.

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda 15 milyon 100 bin metreküp su rezervinin bulunduğunu açıkladı. Barajlardaki doluluk oranını 2015 yılının aynı ayıyla da bir kıyaslama yapan Başkan Yardımcısı Zahir, geçtiğimiz yıl Kasım ayında barajlardaki doluluk oranının 11 milyon 600 bin metreküp iken bu yıl bu oranın 3.5 milyon metreküp daha fazla içme suyunun bulunduğunu dile getirdi. Zahir, kış mevsiminin kurak geçmesine rağmen yeterli suyun bulunduğunun altını çizdi.

Koparan Deresi Derivasyon projesi hakkında da bilgi veren Zahir, Yenihayat Barajı civarında boşa akan dere sularının Ovacık, Ertuğrul, Gökdere isale hattının tamamlandığını burasının Koparan regülatörü ile Yenihayat'a bağlanacağını hatırattı. Bahar mevsimindeki yağışlarla birlikte bu derelerdeki sularla Yenihayat Barajı'nın besleneceğini anlatan Zahir, Koparan Deresi Derivasyon projesi ile birlikte Yenihayat Barajı'na yıllık 3.5 milyon metreküp su almayı hedeflediklerini kaydetti.

Koçhisar barajı isale hattının tamamlandığını ilgili bakanlıkta son düzenlemelerinin yapıldığını anlatan Zahir, "Kalkınma Bakanlığı'ndan onay geldiğinde ihale süreci başlayacak. 50 kilometre isale hattı yapılacak. Çorum'a yıllık 12 milyon metreküp su gelecek. Buradan gelecek suyla şehrin bir yıllık su ihtiyacı karşılanacak" dedi.

"Kayıp kaçakla etkin mücadele"

Her alanda yaptığı çalışmalar ve hayata geçirilen projelerle büyük bir değişime imza atan Çorum Belediyesi, su kayıp ve kaçaklarının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yürüyor. Kaçak ve su kayıplarının önüne geçmek için belediye araç parkuruna 400 bin TL'ye bir adet su kaçak tespit aracı alan belediye, su kayıp ve kaçaklarını artık bilgisayar ortamında tespitini sağlıyor. İçme suyu kaçaklarına karşı yürüttüğü çalışmayı yoğunlaştırarak devam ettiren Su işleri Müdürlüğü bünyesinde bir ekip, titizlikle yaptıkları çalışmalar sonucu tespit ettikleri kaçak ve kayıp sulara anında müdahale ediyor. Zaman içerisinde çeşitli etkenler sebebiyle içme su şebekesinde meydana gelen kayıp ve kaçakların, su şebekesinin geçtiği yerlerde kayıp kaçaklara bağlı yüzey bozukluklarının ve su israfının önüne geçmek, su şebekesinin daha sağlıklı işletilmesini sağlamak üzere Belediye tarafından satın alınan tam donanımlı su şebeke kayıp kaçak aracı, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda yaklaşık milyonlarca metreküp su tasarrufu sağlanırken, milyonlarca lira kaynağında israf edilmesinin önüne geçti.

"Suyu israf etmeyin çağrısı"

Su sorunu bulunmamasına rağmen suların israf edilmemesi için çağrıda bulunan yetkililer, "Vatandaşlarımız sadece su değil, diğer kaynaklarımıza kaynakları mutlaka dengeli, kontrollü kullanmalı. Gelecek için herkes duyarlı olmalı. Özellikle barajlarımız ve kaynaklarımızı iyi kullanmak durumundayız. Vatandaşlarımız, sularını israf etmesinler. Suyu daha tasarruflu kullanabiliriz. Sürekli akan muslukları tamir ettirebiliriz. bulaşık yıkarken sürekli akan su yerine bir kabın içinde bulaşık yıkayabilir. Hiçbir kaynak sonsuz değildir. Her şeyin bir sonu vardır. Her musluktan akacak bir damla suyun bir baraja dönüşeceğini unutmayıp suları boşa akıtmamalı" ifade ettiler. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çorum'da Kuraklık Var Su Problemi Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement