Çözüm Süreci - Son Dakika
Yerel

Çözüm Süreci

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal: "Şimdi de 'devlet, bölgede kamu düzenini sağlasın' diyorlar.

18.10.2014 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, çözüm sürecine ilişkin, "Şimdi de 'devlet, bölgede kamu düzenini sağlasın' diyorlar. Devlet, bölgede kamu düzenini sağlıyor, merak etmeyin. Şunu unutmayın, 'çözüm süreci' dediğimiz süreç, kamu düzeninin alternatifi değildir. Biz çözüm sürecini kamu düzenini sağlamak için başlattık. Birileri çözüm sürecini istismar ederek kamu düzenini engellemeye çalışıyorsa, onlara gereken yapılır" dedi.

Ünal, partisinin Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, ülkenin gelişmesi adına 12 yıldır mücadele verdiklerini ancak birçok engel ve krizle karşılaştıklarını söyledi.

12 yıldır yürüttükleri kervanın hedefine ulaşacağını belirten Ünal, "Biz yeni ve büyük Türkiye'nin rüyasını görüyoruz ve bu rüyayı gerçekleştireceğiz. 'Liradan 6 sıfır' atılacak' dediğimizde bize güldüler. Affedersiniz, bugün sabah akşam küfreden bir gazetenin genel yayın yönetmeni o gün bize dedi ki 'siz paradan 6 sıfır atarsanız, Taksim Meydan'nında anıracağım.'  Hala bekliyoruz, öyle bir eylemde bulunmadı" diye konuştu.

İktidara gelir gelmez 'kimin neye, nasıl inanacağını, kimin kendisini nasıl tanımlayacağını devlet belirleyemez' dediklerini anımsatan Ünal, şunları kaydetti:

"O günden başlayarak Türkiye'yi normalleştirdik. 2009'a geldiğimizde de artık 'milli birlik ve kardeşlik zamanı' dedik. 2009 demokratik açılımla bu ülkenin demokrasi açığını gidermek için hızlıca genel olarak kanunlarda demokratik hakları ve özgürlükleri engelleyen düzenlemeleri yaptık. Yıllarca bu ülkede eski devletle, eski devlet aklıyla bölge insanını devletin şiddetiyle PKK'nın şiddeti arasında ezilme noktasına getiren o anlayışı bertaraf ettik. Dedik ki 'devlet, kendi vatandaşına şiddet uygulamaz.' Demokrasinin karşıtı güvenlik değildir. Devletin görevi güvenlik-özgürlük dengesini kurmaktır. Biz, devleti şiddet uygulayan, bir sorunun çözümü için silahı ve şiddeti çözüm gören unsur olmaktan çıkardık. 2009 ve 2010'da bölgede hep devletten şikayet edilirdi, PKK'ya da kimse bir şey demezdi çünkü birçok bölge insanının zihninde PKK, devletin oluşturduğu şiddeti ve çözümsüzlüğü bertaraf etmek için birilerinin silaha sarılması görülüyordu."

"Biz çözüm sürecini kamu düzenini sağlamak için başlattık"

2010-2011 ve 2012'ye gelindiğinde AK Parti'nin politikaları sayesinde vatandaşların bölgede bazı şeyleri fark ettiğine dikkati çeken Ünal, "(Sorunlarımı çözmek için silaha ve şiddete sarılmam gerekmiyor) konusunu fark etti" ifadesini kullandı.

Siyaset kurumu güçlenince vatandaşların, 'siyaset kurumu aracılığıyla sorunlarımı çözebilirim' dediğini aktaran Ünal, silahın ve şiddetin meşruiyetinin kalmadığını vurguladı.

Ünal, vatandaşların artık PKK'dan şikayet etmeye başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"PKK'nın şiddetinden, zulmünden, bölgede uyguladığı faşizan baskılardan şikayet ediyor insanlar. Demek ki ne yaptık biz, devletin baskısını, devletin, sorunu çözmek için kullandığı yanlış yöntemleri sona erdirip, siyaset kurumunu devreye soktuk ve devlet, artık bölgede meşruiyetini sağladı. Şimdi de 'devlet, bölgede kamu düzenini sağlasın' diyorlar. Devlet, bölgede kamu düzenini sağlıyor, merak etmeyin. Şunu unutmayın, 'çözüm süreci' dediğimiz süreç, kamu düzeninin alternatifi değildir. Biz çözüm sürecini kamu düzenini sağlamak için başlattık. Birileri çözüm sürecini istismar ederek, kamu düzenini engellemeye çalışıyorsa onlara gereken yapılır. Maalesef birileri bu konuda kafaları çok fena karıştırıyor. Taş üstüne taş koymayanlar, bugüne kadar bu ülkenin tek sorununu çözmemiş olanlar, laftan, karşıtlıktan, vatandaşın kafasını karıştırmaktan başka bir şey bilmeyenler, bugün vatandaşın kafasını karıştırmaya çalışıyor."

"Vatandaşımızın haklarını ve özgürlüklerini kimseyle müzakere etmeyiz"

Şiddetle, silahla, bu işin çözülemeyeceğinin görüldüğünü ifade eden Ünal, devletin vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini kimseyle pazarlık konusu yapmayacağını dile getirdi.

Ünal, şunları belirtti:

"Hele hele terör örgütüyle asla yapmaz. MHP'liler diyor ya, 'bunlarla müzakere yapıyorsunuz.' Evet, müzakere yapıyoruz ama terörü bitirmek, silahı bırakmaları için müzakere ediyoruz. Terörü bitirmek ve sonlandırmak, silahları ve silahların şiddetini bitirmek için kiminle konuşacaksınız? Terörü uygulayanlar ve onların uzantılarıyla konuşmak zorundasınız ama vatandaşımızın haklarını ve özgürlüklerini kimseyle müzakere etmeyiz. Vatandaşlarımızın, özellikle Kürt vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlükleriyle ilgili düzenlemeleri hızlı şekilde yaptık. Her düzenleme yaptığımızda muhalefet bize, 'ne aldınız da ne veriyorsunuz' dedi. Dedik ki 'vatandaşımızın hakkıyla ilgili al-ver olmaz.' Devlet, kendi vatandaşının hakkını vermek zorundadır."

Terörü besleyen bataklığın kurutulduğuna dikkati çeken Ünal, dün devleti suçlayanların, bugün PKK'yı suçladığı görüşünü paylaştı.

Sorunun çözümünde çok önemli bir noktaya geldiklerini ifade eden Ünal, konuşmasını şöyle noktaladı:

"Artık vatandaşın kalbini kazandık. Vatandaşımızın kalbini kazanmasaydık, vatandaşımızla gönül, kimlik bağı kurmasaydık... Bir örnek vereceğim sadece, Mısır'da, Tahrir'de insanlar toplandığında bunlar da Diyarbakır'da Tahrir benzeri toplanma yapmak istedi, 150 kişiyi toplayabildiler sadece. Bu son 3 günlük şehir eşkıyalığı, yağma ve yıkımda insanlarımızı sokağa çıkaramadılar. Bütün Türkiye'de sokağa çıkan insan sayısı 120 bin. Bugün artık devlet, vatandaşıyla gönül bağını kurmuştur. Vatandaş, devletine güvenmektedir. Türkiye'nin bir terör sorunu vardır, Türkiye Cumhuriyeti Devleti de çözüm süreci çerçevesinde bu sorunu çözmeye çok yakındır. İçiniz ve gönlünüz rahat olsun." - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çözüm Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement