Çözüm Süreci Tarımı Geliştirdi - Son Dakika
Yerel

Çözüm Süreci Tarımı Geliştirdi

Şırnak'ın İdil ilçesinde uygulanan projeler ve çözüm süreci, birlikte çiftçiler alternatif tarım ürünlerine yöneldi.

24.02.2015 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın İdil ilçesinde uygulanan projeler ve çözüm süreci, birlikte çiftçiler alternatif tarım ürünlerine yöneldi.

Şırnak'ta çiftçilerin tarım arazilerinde önceleri sadece tahıl ürünleri yetiştirirken, bölgede son yılarda uygulanan projeler sayesinde aynı araziler yerini, zeytin, kiraz, elma, mısır, pamuk ve soya gibi kazancı daha yüksek olduğu belirtilen ürünlerle bıraktı.

Yeni alternatif ürünlerden daha fazla verim almayı hedefleyen Şırnak'taki çiftçiler, tarım danışmanları eşliğinde sınıflarda eğitim alıyor.

İdil ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde 30 yıldan bu yana çiftçilik yapan muhtar Mehmet Nuri Genç, tarlalarda ürettikleri yeni ürünlerle birlikte artık bölgeki tarım işçilerinin uzak şehirlere gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.

Şırnak ve İdil'deki tarlalarda önceki yıllarda arpa, mercimek, buğday yetiştirildiğini belirten Genç, "Tabi bu kuru tarımdı. Daha sonra değişik alternatifler geliştirdi. Zeytin, kiraz, mısır, pamuk, soya gibi ürünleri ekmeye başladık. 2005 yılından bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bir projesi kapsamında şuan içinde bulunduğumuz 300 ağaçlık zeytin ağaçları ile 2006 yılında 60 fıstık ağacı diktik. Şuan bu ürünleri alıyoruz" dedi.

Bu yıl 26 bin zeytin ağacı dikilecek

"Topraklarımız şenlendi" diyen Genç, 2012'de valiliğinin yüzde 95 hibe destekli projesiyle idil'de 600 dönüm araziye 18 bin zeytin ağacı, 2013'te kaymakamlık desteği ile 600 dönüm fıstık ağacı dikildiğini bu yıl ise kaymakamlık ve GAP İdaresinin koordinesinde yüzde 70 hibeyle 26 bin fıstık ağacı dikileceğini aktardı.

"Çözüm süreciyle oluşan güven herkeste olumlu bir tepki oluşturdu, herkes rahat bir nefes almıştır"

Çözüm süreciyle herkesin rahat bir nefes aldığını ve projeler kapsamında yetişen ürünleri toplamaya bölgedeki tarım işçilerini yetmeyeceğini kaydeden Genç, şöyle dedi:

"Çözüm süreciyle birlikte burada tarımdaki yatırımlar konusunda toplumda ciddi bir güven oluştu. Herkesin bu konuda hassas olması gerekir. Sürecin devamından yanayız. Süreç devam ederse çok daha ciddi olumlu gelişmeler olacaktır. Herkes kendi köyüne dönmeye başladı. Bölge kabuk değiştirdi. Eskiden olsa kimse 4-5 bin meyve ağacı dikmezdi. Çözüm süreciyle oluşan güven herkeste olumlu bir tepki oluşturdu, herkes rahat bir nefes almıştır. Bu projeler kapsamında tesis edilen bahçelerde ürün verdiğinde benim köyümdeki ve çevre köylerdeki bütün gençler gelip burada çalışırlarsa bu ürünleri toplayamazlar. Bölgemizde her yıl binlerce mevsimlik işçi, son derece tehlikeli şartlar altında Karadeniz'e bir aylığına fındık toplamaya gidiyorlar. Burada hem fıstık ve zeytinin hasadı 3 ay sürüyor. Bu bölgemiz açısından ciddi bir istihdamdır."

Genç, Cizre, İdil ve Silopi'de 90 bin zeytin ağacı bulunduğunu ve zeytinleri işlemek için tesis kurmayı düşündüğünü anlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çözüm Süreci Tarımı Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement