Çözüm Süreci Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Çözüm Süreci Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda

Çözüm Süreci Tasarısı, TBMM Genel Kurulu\'nda

CHP'li Serindağ: "Meclis'e sunulduğu tarih, cumhurbaşkanı adaylık ilanından hemen öncedir.

08.07.2014 19:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, çözüm sürecine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

Tasarının tümü üzerinde HDP Grubu'nun görüşlerini dile getiren İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, insanlara barış sözlerini tutabilmek için tasarının en doğru şekilde Meclis'ten geçirebilmeleri ve barış için adım atmaları gerektiğini söyledi.

Önder, tasarının, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti'nin değil Ortadoğu'nun yakın geleceği bakımından da önemli olduğunu, her kelimesi ve her kelimenin anlamının ayrı ayrı ilgiyi hak ettiğini belirtti.

Kürt meselesinin adının, asayiş, terör sorunu olarak konulamayacağını, ulusal sorun olarak ortaya konulması gerektiğini savunan Önder,  "rehabilitasyon" kelimesinin yerine "karşılıklı uyum ve entegrasyon" kavramlarının kullanılmasının sürece daha uygun olacağını ifade etti.

Hükümet'in, sürecin taraflarının ve sürecin itibarını korumak adına şeffaf, topluma olabildiğinde açık bir yürütme uygulaması gerektiğini ileri süren Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu şekilde geniş ve tüm paydaşları kapsayan bir barışa ulaşılabileceği unutulmamalıdır. Çözüm süreci, dahil olmak isteyen tüm siyasi aktörlerin başta Öcalan olmak üzere bütün ana aktörleriyle görüşebildiği bir şeffaflığa kavuşturulmalıdır. Tasarının en büyük eksikliği, bundan daha önce başlamış bir sürecin bugün itibarıyla yasal güvence altına alınmasını sağlayacak olmasıdır. Geçmişe dönük bir düzenleme yapılarak süreç ve sürecin paydaşlarının tamamı yasal bir güvence altına alınmalıdır. Bu, sürece yönelik olası hukuki suikastlerin engellenmesi açısından da önemli bir adım olacaktır. Çözüm yeni bir Ortadoğu'nun, yeni bir Türkiye'nin kurulması konusunda görünen tek ufuktur. Bu toprakların savaşla yazılmış kaderini barışla değiştirmek elimizdeyken, bunu olabilecek en akılcı biçimde yapmak da bu Meclis'in görevidir. Ortadoğu'daki tek ve gerçek barış cumhuriyetini inşa etmek, artık bugün bizim ellerimizdedir. Barışa el verenin eli asla kirlenmez, iki cihanda da yüzü ak olur."

-"TBMM'yi dışlayarak süreci yürütmeye çalıştı"

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Türkiye'nin en temel sorunu olan terörün bitirilmesinin, Kürt meselesinin barışçı yollarla çözülmesinin halkın önemli taleplerinde biri olduğunu söyledi.

Serindağ, Başbakan ve AK Parti'nin, Kürt meselesinin çözümü konusunda bugüne kadar tutarsız, çelişkilerle dolu, güven vermeyen kişisel, siyasi amaçlı yol izlediğini savundu.

AK Parti'nin,  bugüne kadar TBMM'yi dışlayarak, sorumluluktan uzak şekilde süreci yürütmeye çalıştığını ileri süren Serindağ, sorunun, önce Kürt açılımı, milli birlik ve beraberlik projesi ve son olarak çözüm süreci olarak adlandırıldığını belirtti. Serindağ, Başbakan'ın, bazen Öcalan'ı asmaktan, bazen BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasından bahsettiğini söyledi.

Serindağ, kapsayıcı, kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşmanın ön şartının, yöntemin doğru belirlenmesi olduğunu kaydetti. Serindağ, CHP'nin daha önce TBMM'de toplumsal mutabakat komisyonu kurulması ve TBMM dışında da bu komisyona bağlı çalışacak akil insanlar grubu oluşturulması önerisinde bulunduğun anımsattı.

Başbakan Erdoğan'ın, üyelerini Hükümet'in belirlediği, Hükümet'in talimatları doğrultusunda hareket eden akil adamlar grubu kurduğunu, TBMM'yi, çözüm üretme sürecinden dışladığını öne süren Serindağ, "Olanı biteni Öcalan ile görüşen HDP milletvekillerinin açıklamalarından öğrenebildik. Üzüntü verici ve düşündürücüdür" dedi.

Serindağ, tasarıyla getirilen düzenlemelerin önemli bölümünün Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da yer aldığını ifade ederek, hükümetin yapmak zorunda olduğu görevlerin, tasarıyla hükümete ikinci kez görev olarak verildiğini iddia etti.

Serindağ, "Hükümet tasarıya neden gerek duydu? Cumhurbaşkanı seçim sürecine girildiği dönemde TBMM'ye getirilmesi, milletvekillerine manidar gelmiyor mu? Meclis'e sunulduğu tarih adaylık ilanından hemen öncedir. Siyasi kazanç hesaplarının yapıldığı ne yazık ki ağırlık kazanıyor. Erdoğan ve AKP, sorunları çözmek yerine sorunları kullanma yoluna gittiler" diye konuştu.

-"Toplumsal bölünmenin derinleştirilmesi"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tasarının asıl adının, " terörün siyasi amaçlarına ulaştırılması ve toplumsal bölünmenin derinleştirilmesi kanun tasarısı" olduğunu savundu.

Vural, "PKK terör örgütünün silahıyla milletine darbe yapmak isteyen siyasal zihniyetin getirdiği tasarı olduğunu" iddia etti.

Vural,  tasarıya, tarihsel bağlamından, siyasi amaçlarından, Ortadoğu'da oynanan oyunlardan arındırılarak bakılamayacağını belirtti.

Burada terörün bitmesini istemeyen kimsenin bulunmadığını vurgulayan Vural, şunları kaydetti:

"Lanet olsun terörü yapanlara, kundaktaki bebeleri öldürenlere, kan dökerek siyasi amaçlarına ulaşmak isteyenlere. Terör bitsin ama Türkiye bitmesin. Terör bitsin, kardeşliğimiz bozulmasın, Diyarbakır, Ankara, İzmir'den, İstanbul'dan kopmasın. Kürt kökenli kardeşlerimiz ile vatandaşlarımız arasında sorun yok, Anadolu'nun her yerinde beraber yaşıyorlar. Ama bu şekilde devletimizi, milletimizi yeniden tanımlayıp, etnik kimliklere göre devletin güç paylaşımını yaptığınız andan itibaren Anadolu'nun her yerinde herkes huzursuz olacaktır. Tasarı, Kürt kökenli kardeşlerimizin temsilcisi olarak PKK'yı görüyor. Getirilen tasarı milli iradeyi temsil eden Hükümet tarafından getirilmedi, getirtildi. Tasarı, bu zamanda niye geliyor? Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde hangi pazarlıkta geliyor." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çözüm Süreci Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement