Çukorova Üniversitesinde Doğal Gıda Renklendiricisi Üretildi - Son Dakika
Güncel

Çukorova Üniversitesinde Doğal Gıda Renklendiricisi Üretildi

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince geliştirilen bir proje kapsamında doğal gıda renklendiricisi üretildi.

16.06.2016 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince geliştirilen bir proje kapsamında doğal gıda renklendiricisi üretildi.

Proje danışmanı Prof. Dr. Oya Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birliklerinin düzenlediği "4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı" yarışmasında, birincil üretim kategorisinde yapılan 409 başvuru arasında birinci olduğunu söyledi.

Işık, fakülte öğrencilerinden Halil Yücelik'e ait projenin, bir alg türü olan ve kanser hastalığına karşı koruyucu etkisi olan spirulinanın içindeki fikosiyanin maddesinin üretimine ilişkin olduğunu kaydederek, fikosiyanin başta gıda olmak üzere ilaç, kozmetik gibi sektörlerde kullanılabildiğini dile getirdi.

Işık, ürünün seri üretimi için yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Türkiye'de yeni üretim alanlarının ve yeni ürünlerin artması kalkınma için önemli. Bu anlamda, gerçekten kıymetli bir besin kaynağı olan spirulina, yatırım yapmaya değer bir alan." dedi.

Türkiye'deki iklim koşullarının fikosiyanin üretimi için uygun olduğunu ifade eden Işık, "Doğal gıda renklendiricisi olarak da kullanılabilecek fikosiyanin, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde bol miktarda üretilebilir. Ayrıca tarıma elverişsiz alanlarda deniz suyu ile kültüre alınabilir." diye konuştu.

Kanser tedavisinde kullanılıyor

ABD ve Japonya gibi ülkelerde ticari amaçlarla yetiştiriciliği yapılan spirilunanın bağışıklık sistemini desteklediğine ve kansere karşı koruduğuna dikkati çeken Işık, "Ülkemiz için yeni bir ürün olan fikosiyanin maddesinin üretim ve saflaştırma aşamalarında yan sanayi teknolojileri de gelişecektir. Bu da yeni makine-teçhizat üretimi, katma değer ve istihdam olanağı demektir. Sanayicilerimizi bu projeye yatırım yapmaya bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çukorova Üniversitesinde Doğal Gıda Renklendiricisi Üretildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement