Çukurca, Terörle Değil Tarımla Anılacak - Son Dakika
Güncel

Çukurca, Terörle Değil Tarımla Anılacak

Yaşanan terör olaylarıyla sık sık gündeme gelen Çukurca, "Modern Seracılık ile Gelişen Hakkari" adlı proje sayesinde bölgenin sebze ihtiyacını karşılayacak.

07.02.2015 12:23  Güncelleme: 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşanan terör olaylarıyla sık sık gündeme gelen Çukurca, "Modern Seracılık ile Gelişen Hakkari" adlı proje sayesinde bölgenin sebze ihtiyacını karşılayacak.

Çözüm süreciyle huzurun hakim olduğu Çukurca'nın artık terörle değil tarım alanındaki gelişmelerle adını duyurması için Hakkari Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ortak proje hazırladı.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyonu kapsamında hayata geçirilen projede, il genelinde kurulması planlanan 20 seradan 9'u Çukurca ilçesine bağlı Narlı köyünde kuruldu.

Seraların kurulmasıyla Çukurca'da marul, ıspanak gibi sebzeler yetiştirilmeye başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulanan projeyi geliştirerek, Çukurca bölgesini sebze üretiminde cazip hale getirmeyi planladıklarını söyledi.

Hakkari'de halkın sebzeyi pahalıya mal ettiğini ifade eden Yıldırım, burada yetişen sebzeleri iç piyasaya verdikleri takdirde vatandaşların sebzeyi ucuza alıp, tüketebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında 2014 yılında modern seracılıkla Hakkari'nin gelişmesi anlamında bir proje başlatıldı. Narlı köyümüzün iklimi Çukurova iklimine benziyor. Seralarda sebze anlamında soğan, marul, ıspanak, maydanoz gibi sebzeler yetişiyor. Sera sahipleri iç piyasada pazar bulabiliyor ve sebzelerini satabiliyor."

Projeyi geliştirerek özellikle Çukurca ilçesi Narlı köyünü cazip hale getirmeyi düşündüklerini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bundan sonrada iklime bağlı olarak her ilçemize bu tür projelerimiz devam edecek. Bu seraların sayısını artırdıkça ihtiyaçlarımızı da iç piyasada temin edebilecek duruma geleceğiz. Kışın şartları ağır olan bir ilde yaşıyoruz. Nakliye giderleri de fazla olduğu için Hakkari halkı burada sebzeyi çok pahalıya mal ediyor. Dolayısıyla seralarda yetişen sebzeyi iç piyasaya verdiğimiz taktirde burada yaşayan insanlarda sebzeyi ucuza alarak tüketmiş olacak."

Proje kapsamında sera sahibi olan Mevlan Erol ise "Sayın valimize ve tarım müdürlüğüne bize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. İklimimiz bu tür sebzelere uygun olduğu için sebze ve meyve ürünlerini yetiştirebiliyoruz. Hakkari'de kış şartları çetin geçmesine rağmen bizim köyün iklimi güzel. İnşallah üretimlerimize bu şekilde devam edeceğiz" diye konuştu.

Nihayet Erdal da modern seracılık yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Her yıl çeşit sayısını artırarak seracılığı bölgemizde geliştirmeyi düşünüyoruz" dedi. - Hakkari

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çukurca, Terörle Değil Tarımla Anılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement