Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi - Son Dakika
Ekonomi

Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Pamuk tarlasından görüntü- Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ile röportaj- Pamuk üreticisi Mutlu Evren ile röportaj- Pamuk hasadından görüntüler Çukurova çiftçisi pamuktan mısıra yöneldi- Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Söğüt: - "Bir zamanlar beyaz altın olarak tabir edilen pamuk, yerini 'sarı altın' olarak tabir edilen mısıra bırakmaktadır"- Pamuk üreticisi Evren: - "Çiftçinin tekrar pamuğa yönelmesi için destekleme fiyatlarının artırılması gerekmekte" MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Çukurova'da pamuğa olan ilgi, girdi fiyatlarının fazla olması ve üretim aşamasındaki zorluklar nedeniyle son dönemlerde yerini mısıra bıraktı.

22.09.2015 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Pamuk tarlasından görüntü- Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ile röportaj- Pamuk üreticisi Mutlu Evren ile röportaj- Pamuk hasadından görüntüler Çukurova çiftçisi pamuktan mısıra yöneldi- Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Söğüt: - "Bir zamanlar beyaz altın olarak tabir edilen pamuk, yerini 'sarı altın' olarak tabir edilen mısıra bırakmaktadır"- Pamuk üreticisi Evren: - "Çiftçinin tekrar pamuğa yönelmesi için destekleme fiyatlarının artırılması gerekmekte" MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Çukurova'da pamuğa olan ilgi, girdi fiyatlarının fazla olması ve üretim aşamasındaki zorluklar nedeniyle son dönemlerde yerini mısıra bıraktı.Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte pamuğa olan ilginin yıldan yıla azaldığını söyledi.Adana'nın, Türkiye'nin pamuk tarımı potansiyeli en yüksek ili konumunda bulunduğunu anlatan Söğüt, "Bir zamanlar beyaz altın olarak tabir edilen pamuk, yerini 'sarı altın' olarak tabir edilen mısıra bırakmaktadır" diye konuştu.Tekstil başta olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılan pamuğun yıllardan bu yana ekim alanlarında ve üretiminde azalmasının çeşitli nedenleri olduğunu vurgulayan Söğüt, "Bunlar arasında, girdi maliyetlerinin yüksek olması, hasat döneminin yağmurlu döneme denk gelmesi ve pamuk üretiminin daha zahmetli oluşu gösterilebilir" dedi.Çiftçinin mısıra yönelmesinin nedenleri hakkında da bilgi veren Söğüt, şunları kaydetti: "Çiftçimiz daha az uğraşla daha fazla ürün elde ettiği için pamuk yerine mısırı tercih ediyor ancak pamuğun ülkeye kattığı katma değer ve üretiminden sanayisine kadar sağladığı istihdam gözönüne alınırsa üreticinin pamuğa dönmesini sağlamamız gerek. Bunun için Bakanlığımız tarafından birtakım çalışmalar yapılmakta. Şu an kilogram başına 65 kuruş prim desteği verilmekte. Bu rakamın artacağına inanıyorum. Geçen yıl ülkemizde 4 milyon 181 bin 420 dekar alandan 2 milyon 350 bin ton ürün elde edildi. Adana'da ise 363 bin 899 dekardan 205 bin 10 ton ürün elde edildi. Bu da ülke üretiminin yüzde 8'ini oluşturmakta."- Girdi maliyetleri çok yüksekPamuk üreticisi Mutlu Evren ise pamuk üretimi koşullarının giderek zorlaştığını ifade ederek, "Pamuk girdi fiyatlarının yüksek olması, işçiliğin fazla olması, ilaçlama ve bakımının diğer ürünlere göre daha zor olması nedeniyle çiftçi, pamuk yerine daha kolay olan mısıra yöneldi. Pamuğun üretiminin zorluğu ve kar marjının düşük olması, üreticiyi farklı alternatiflere yöneltiyor" şeklinde konuştu.Çiftçinin tekrar pamuğa yönelmesi için verilen desteklerin artırılması gerektiğini belirten Evren, şu an verilen 65 kuruşluk desteğin gelecek yıl 90 kuruş yükseltilmesinin üreticiyi tekrar pamuğa yöneltebileceğini savundu.

Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor
    13:34 Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor

    Bu yıl 29’uncusu düzenlenecek Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yarın Fuar İzmir’de düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Marble İzmir, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde sektörü bir araya getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Marble İzmir’e 29’uncu kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıkları belirterek, “Fuarımızı her yıl biraz daha büyütecek, doğal taş sektörünün geleceğine İzmir’den yön vereceğiz” dedi.

  • Niğde Valiliği TYP Programı ile 150 Kişi İşe Alacak
    13:24 Niğde Valiliği TYP Programı ile 150 Kişi İşe Alacak

    Niğde Valiliği bünyesinde çalıştırılmak üzere TYP (Toplum Yararına Program) çerçevesinde 150 kişi alınacak. Başvurular başlamış olup son başvuru tarihi 18 Nisan 2024 Perşembe olarak belirlendi. İstihdam edilecek kişiler kura sonucu belirlenecek ve 29 Nisan - 29 Ekim 2024 tarihleri arasında 6 ay süreyle istihdam edilecek. Başvurular iskur.gov.tr, e-Devlet veya Alo 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek. Detaylı bilgi için https://esube.iskur.gov.tr/ adresi ziyaret edilebilir.

  • Gaziantep'te Ramazan Ayı ve Bayram Boyunca 85 Ton Baklava Satıldı
    13:08 Gaziantep'te Ramazan Ayı ve Bayram Boyunca 85 Ton Baklava Satıldı

    Gaziantep Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, şehirdeki baklava satışlarının bu yıl Ramazan ayında önemli bir artış gösterdiğini ve geçen yıla göre satışların 85 tona yükseldiğini belirtti. Katmerci, bu artışın Gaziantep'in geleneksel lezzetlerine olan ilginin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, Ramazan ayının bereketiyle birlikte Gaziantep baklavasına olan talebin arttığı ve bu durumun satışlara olumlu yansıdığı ifade edildi. Geçen yıla göre yeni bir rekora imza atan Gaziantep, bu yıl 85 ton baklava sattı ve hedeflerinin 100 ton baklava satışı yapmak olduğunu açıkladı. En çok tercih edilen baklavanın klasik Gaziantep baklavası olduğu da belirtildi.

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.


Advertisement