Çukurovalı Üretici Banka Kredilerinin Ertelenmesini İstedi - Son Dakika
Güncel

Çukurovalı Üretici Banka Kredilerinin Ertelenmesini İstedi

Çukurovalı Üretici Banka Kredilerinin Ertelenmesini İstedi

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türk ürünlerine ambargo uygulayan Rusya'nın kapılarını kapatması Çukurovalı üreticileri zor duruma soktu.

19.04.2016 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türk ürünlerine ambargo uygulayan Rusya'nın kapılarını kapatması Çukurovalı üreticileri zor duruma soktu. Banka kredilerini ödeyemeyen çiftçiler, erteleme veya yeniden yapılandırma talebinde bulundu.

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, Ortadoğu'daki savaşlar ve Rusya faktörü yüzünden zorluklarla karşılaştıklarını, tüm bu sıkıntılar yüzünden üreticinin bankalara olan kredi borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini açıkladı. Özellikle Rus pazarına yönelik ürün yetiştiren narenciye üreticisinin yaşadığı sıkıntının boyutlarının her geçen gün arttığını anlatan Cahit İncefikir, bakanlık ve bankaların ortaklaşa bir çözüm üretmesi beklediklerini söyledi. Akdeniz illerindeki üretimin Rus ve Ortadoğu pazarına yönelik olduğunu hatırlatan İncefikir, çözüm bulunmaması halinde narenciye üreticinin iflas edeceğini söyledi. Bankacılık sektörünün spekülasyonlara neden olmadan üreticileri belli bir süre de olsa rahatlatma adına yeniden yapılandırma yoluna gidebileceğini vurgulayan İncefikir, "Akdeniz bölgesi üreticisinin diğer bölgelere göre sıkıntısı 10 kat daha büyük. Çünkü bu bölge Rusya ve Ortadoğu pazarına göre üretim yapıyor. Ortadoğu'daki kriz belli, buna Rusya'da eklenince iflas kapıya dayandı. Ürün satışı, ihracatın durumu ve iç piyasadaki sıkıntıları da dikkate alarak kredilerin geri dönüşünde yeni ödeme koşulları bekliyoruz. Rusya krizinden etkilenen turizm sektörüne sağlanan belirli kolaylıkların tarım sektörüne de sağlanmasını bekliyoruz" dedi.

2-3 TON ÜRÜNÜN ELDE KALMA İHTİMALI VAR

Sadece Rusya'da tüketilen cins narenciye üreten çiftçinin elinde 2-3 bin ton ürün kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Cahit İncefikir, "Üreticiler bu ürünü iç piyasada tüketemez, talep olsa da zararına olur. Elinde 3 ton ürünü kalan çiftçi ne yapacak, iflas edecek. Yaşanan kriz nedeniyle bazı bankalar da artık üreticiye kredi vermekte çekince gösteriyor. Çözüm bulunamadığı takdirde iflaslar arka arkaya yaşanıyor. Çiftçi büyük darbe alır" diye konuştu.

- Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çukurovalı Üretici Banka Kredilerinin Ertelenmesini İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement